El tratamiento de la inmigración internacional en Chile

Autor/a

Cociña Cholaky, Marta

Director/a

Silveira Gorski, Héctor Claudio

Tutor/a

Silveira Gorski, Héctor Claudio

Fecha de defensa

2019-10-07

Páginas

701 p.



Departamento/Instituto

Universitat de Barcelona. Facultat de Dret

Resumen

La presente tesis doctoral, desde un prisma socio-jurídico, analiza el tratamiento de la inmigración internacional en Chile. El objetivo de esta investigación es indagar los razonamientos predominantes al abordar los flujos de personas en dicho país. En este sentido se reconocen cuatro lógicas prevalentes: instrumental, securitaria, caritativa, y racista, segregadora y discriminadora. Estas lógicas imperan en la gestión de la movilidad humana en Chile, tanto a nivel normativo, como político-institucional, discursivo y social. A través del estudio de la legislación, de los programas implementados, de las políticas adoptadas, de la institucionalidad vigente, de las retóricas empleadas y de los comportamientos sociales se traza un diagnóstico del tratamiento de los desplazamientos de personas, cuestionando la forma de gestionar los mismos, en tanto no respondería a un Estado de Derecho coherente, sino más bien, se condice con una gestión securitaria, criminalizadora, instrumental y victimizadora de la migración, que visualiza al otro como una amenaza laboral, económica, sociocultural y a la seguridad, en fin, en Chile la migración se aborda desde el paradigma del control y no desde el prisma de los derechos humanos. Comprendiendo que quien se desplaza debe ser reconocido por su calidad de persona, se plantean propuestas que buscan propender a una mejor forma de abordar los flujos humanos en este país.


La present tesi doctoral, des de un prisma soci cultural, analitza el tractament de la immigració internacional a Xile. L’objectiu d’aquesta recerca és indagar els raonaments que predominen en abordar els fluxos de persones en aquest país. En aquest sentit es reconeixen quatre lògiques prevalent: la instrumental, la de seguretat, la caritativa i racista, la segregadora i discriminatòria. Aquestes lògiques imperen en la gestió de la mobilitat humana a Xile, tant en un nivell normatiu, com polític – institucional, discursiu i social. A través de l’estudi de la legislació dels programes implementats, de les polítiques adoptades, de la institucionalitat vigent, de les retòriques emprades i dels comportaments socials es traça un diagnòstic del tractament dels desplaçaments de les persones, qüestionant la forma de gestionar els mateixos, en tant que no respondria a un Estat de Dret coherent, sinó més aviat es condice amb una gestió de seguretat criminalitzadora instrumental i victimitzadora, de la migració, que visualitza a l’altre com una amenaça laboral, econòmica, sociocultural i de seguretat, en fi a Xile la migració s’aborda des del paradigma del control i no pas des del prisma dels drets humans. Comprenent que qui es desplaça ha de ser reconegut per la seva qualitat com a persona, es plantegen propostes que busquen propendir a una millor forma d’abordar els fluxos humans en aquest país.


This doctoral dissertation analyses the treatment of international migration in Chile from a socio-legal standpoint. The objective of this research is to delve into the traditional arguments used for addressing the entry of people in this country. Accordingly, the research recognizes four prevalent justifications: instrumental, securitarian, charitable, and racist, segregated and discriminatory. These justifications have prevailed in the management of the migration process in Chile, at a normative level, but also at a political-institutional, discursive and social levels. Through the study of legislation, implemented programs, adopted policies, current institutions, used discourses, and social behaviors, a diagnosis is proposed on the treatment for the movement of people. This diagnosis questions the way of handling migration, because it would not be aligned with a coherent Rule of Law, but with a securitarian, criminalizing, instrumental and victimizing way of management, that understands the other as a labor, economic, sociocultural, and security threat. In a nutshell, in Chile, migration is handled from a control paradigm and not from a human rights' paradigm. Assuming that who is migrating must be recognized as a human being, the research sets out proposals that look to address in a better way the migration phenomenon in Chile.

Palabras clave

Migració (Població); Migración (Población); Migration (Population); Sociologia jurídica; Sociología jurídica; Sociological jurisprudence; Xile; Chile

Materias

34 - Derecho

Área de conocimiento

Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials

Nota

Programa de Doctorat Dret i Ciència Política

Documentos

MCC_TESIS.pdf

6.970Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)