Disseny i validació d'un questionari de cultura preventiva en centres sanitàris assistencials

Autor/a

Subirats Cid, M Pilar

Director/a

Fernández Ballart, Joan Domènech

Codirector/a

Colomes Figuera, Lluís

Fecha de defensa

2019-09-19

Páginas

230 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques

Resumen

El propósit d'aquest projecte es dissenyar i validar un instrument de mesura per abalúar la cultura preventiva de les institucions sanitàries assistencials. Al realitzar una amplia cerca bibliogràfica es conclou que no disposem de cap instrument validat que ens sigui útil per a aquest fí. Per aquest motiu es decideix inicar el disseny i la validació d'un qüestionari, redactat encatalà que ens permeti mesurar els diferents aspectes relacionats amb la cultura preventiva que els centres apliquen en relació amb els treballadord. S'inicia la fase de disseny per un grup de professionals experts en la matèria fins a obtenir un instrument que compleixi les característiques de fiabilitat i validesa que garanteixin les seves propietats psicomètriques, garantint un exhaustiu procés de validació.


El propósito de este proyecto es obtener un instrumento de medida para evaluar la cultura preventiva en las instituciones hospitalarias en Cataluña. Al realizar una amplia búsqueda bibliográfica se concluye que no disponemos de ningún instrumento validado que sea útil a este propósito por lo que se decide iniciar el diseño y la validación de un cuestionario, redactado en catalán que permita medir los diferentes aspectos relacionados con la cultura preventiva que los centros aplican en su relación con los trabajadores. Se inicia la fase de diseño a cargo de un grupo de profesionales expertos en la materia hasta obtener un instrumento que cumpla las características de Fiabilidad y Validez que garanticen sus propiedades psicométricas, garantizando un exhaustivo proceso de validación.


The aim of this study was to obtain a tool to evaluate health promotion and safety culture in Catalan hospitals. A wide bibliographic research provided no validated tool for our proposed objective. After literature review, our next option was to initiate the format of a new questionnaire, written in Catalan. The objective being the evaluation of different subjects related to health promotion and safety culture applied by Catalan hospitals in their relationships with their workers. The beginning of the questionnaire was designed by an expert professional group, and then we initiated the validation process to obtain a tool that was easy to understand, with a face and content validity appropriated to assure psychometric properties.

Palabras clave

Cultura preventiva; promoció de la salut; validació questionari; Promoción de la salud; Validación cuestionario; safety culture; health promotion; face and content validity

Materias

61 - Medicina; 614 - Higiene y salud pública. Contaminación. Prevención de accidentes. Enfermería

Área de conocimiento

Ciències de la salut

Documentos

TESI.pdf

20.87Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)