Role of cytoplasmic cyclin D1 in radial migration of cortical neurons during brain development

Autor/a

Rocandio Durán, Daniel

Director/a

Egea Navarro, Joaquim

Fecha de defensa

2019-01-11

Páginas

134 p.



Departamento/Instituto

Universitat de Lleida. Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques

Resumen

Ciclina D1 pot interaccionar amb CDK4/6 per promoure el pas de la fase G1 a S en el cicle cel·lular. Recentment, s'ha descobert que cèl·lules cancerígenes sobreexpressen Ciclina D1 per al creixement tumoral, però també pot sortir del nucli per incrementar la capacitat metastàsica de las cèl·lules cancerígenes i la motilitat d’altres tipus cel·lulars. En aquest context, el nostre grup estudia mecanismes moleculars que poden participar en la migració neuronal. D'aquesta manera, la nostra hipòtesi està relacionada amb la possible funció citoplasmàtica de Ciclina D1 en la migració neuronal. En el nostre laboratori, hem vist que Ciclina D1 s'expressa citoplasmàticament en la glia radial i en la membrana basal del telencèfal. Els nostres resultats suggereixen que Ciclina D1 pot controlar la migració radial gràcies a la regulació de l'activitat del citoesquelet i l’adhesió neuronal, per al correcte desenvolupament de les neurones piramidals de la capa V de l’escorça cerebral adulta.


Ciclina D1 puede interaccionar con CDK4/6 para promover el paso de la fase G1 a S en el ciclo celular. Recientemente, se ha descubierto que células cancerígenas sobreexpresan Ciclina D1 para su crecimiento tumoral, pero también puede salir del núcleo para incrementar la capacidad metastásica de las células cancerígenas y la motilidad de otros tipos celulares. En este contexto, nuestro grupo estudia mecanismos moleculares que pueden participar en la migración neuronal. De este modo, nuestra hipótesis está relacionada con la posible función citoplasmática de Ciclina D1 en la migración neuronal. En nuestro laboratorio, hemos visto que Ciclina D1 se expresa citoplasmáticamente en la glía radial y en la membrana basal del telencéfalo. Nuestros resultados sugieren que Ciclina D1 puede controlar la migración radial gracias a la regulación de la actividad del citoesqueleto y la adhesión neuronal, para el correcto desarrollo de las neuronas piramidales de la capa V en la corteza cerebral.


Cyclin D1 may interact with CDK4/6 to promote the step from G1 to S phase of cell cycle. Recently, it has discovered that cancer cells overexpress Cyclin D1 to the tumor growth, but also it can exit from the nucleus to increase the metastasis capacity of cancer cells and the motility of other cells type. In this context, our group study molecular mechanisms that may mediate in neuronal migration. By this way, our hypothesis is related with the possible cytoplasmic role of Cyclin D1 in the neuronal migration. In our laboratory, we have seen that Cyclin D1 is expressed in the cytoplasm of the RGCs processes and in the basement membrane of telencephalon. Our results suggest that Cyclin D1 may controls radial migration through the activity regulation of cytoskeleton and neuron adhesion, for the correct pyramidal neurons development in the layer V of the adult cerebral cortex.

Palabras clave

Migració; Ciclina D1; Neurogènesi; Migración; Neurogénesis; Migration; Cyclin D1; Neurogenesis

Materias

577 - Bioquímica. Biología molecular. Biofísica

Área de conocimiento

Bioquímica i Biologia Molecular

Documentos

Tdrd1de1.pdf

20.97Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)