Universitat de Lleida. Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl
Una de les principals preocupacions en l’agricultura és la incertesa deguda als efectes del canvi climàtic. En aquest aspecte, l’estudi i adopció de noves tècniques de maneig dels cultius i la gestió de l’aigua són elements essencials per tal de garantir la productivitat dels cultius. En la regió mediterrània, la vinya (Vitis vinifera L.) representa un dels cultius més importants, el qual es podria veure afectat especialment en aquelles zones on no hi ha disponibilitat d’aigua. A més, en els últims anys s’ha observat un avançament en la fenologia de la vinya, provocant que, entre d’altres, la fase de la post-verema esdevingui una fase crítica degut a la seva major durada i sota unes condicions més càlides i amb menor precipitació. Degut a que en els propers anys es preveu un increment en la freqüència i intensitat dels esdeveniments de sequera, a més d’un augment significatiu de les temperatures, els elements crítics per combatre els efectes del canvi climàtic són: la disponibilitat de models fenològics per predir els patrons estacionals de les fases fenològiques; i la selecció del moment més idoni per l’adopció d’estratègies de reg deficitari, per tal d’estalviar aigua i poder garantir uns bons rendiments productius de la verema amb la composició dels raïms adequada per a l’elaboració de vins i caves.
Una de las principales preocupaciones en la agricultura es la incertidumbre de los efectos del cambio climático. Por este motivo, el estudio y la adopción de nuevas técnicas de manejo de los cultivos y de la gestión del agua son elementos esenciales para garantizar la productividad de los cultivos. En la zona del mediterráneo, el viñedo (Vitis vinifera L.) representa uno de los cultivos más importantes, el cual se podría ver afectado especialmente en las zonas donde no hay disponibilidad de agua. Además, en los últimos años se ha observado un adelanto en la fenología de la viña, provocando que, entre otros, la fase de la post-vendimia esdevenga una fase crítica debido a su mayor duración y bajo unas condiciones más cálidas y con una menor pluviometría. Debido a que en los próximos años se prevé un incremento en la frecuencia e intensidad de los eventos de sequía, además de un aumento significativo de las temperaturas, los elementos críticos para combatir los efectos del cambio climático son: la disponibilidad de modelos fenológicos para predecir los patrones estacionales de las fases fenológicas; y la selección del momento más idóneo para la adopción de estrategias de riego deficitario, para el ahorro de agua y garantizar unos buenos rendimientos productivos de la vendimia con una composición de las bayas adecuada para la elaboración de vinos y cavas.
One of the main concerns in agriculture is the effect of climate change. As a result, studying the adoption of new management techniques and managing water use are essential for guaranteeing crop productivity. In the Mediterranean region, the grapevine (Vitis vinifera L.) is one of the most important crops affected by water availability, especially in areas without irrigation. Moreover, over the last years has been observed advancements in grapevine phenology, where the post-harvest period is becoming a critical stage due to their longer duration under warmer and dryer conditions. Due to the expected increases in the frequency and intensity of drought events and rising temperatures, the critical elements for combating the effects of climate change are: the availability of phenological models to predict seasonal patterns in the key phenological stages; and the selection of the most suitable moment at which to apply regulated deficit irrigation strategies. Their study is required to water savings and to guarantee good yields with the desired berry composition for wine and sparkling wine production.
Fenologia; Canvi climàtic; Vinya; Fenología; Cambio climático; Vid; Phenology; Climate change; Grapevine
504 - Ciencias del medio ambiente
Enginyeria Agroforestal
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.