La Tecnología del Arte Rupestre Levantino: aproximación experimental para el estudio de sus cadenas operativas

Autor/a

Santos da Rosa, Neemias

Director/a

Viñas Vallverdú, Ramon

Fiore, Danae

Fecha de defensa

2019-07-08

Páginas

604 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Resumen

Aquesta tesi té com a objectiu caracteritzar el procés tecnológic de producció de les pintures levantines existents a la regió del Maestrat i àrees limítrofes (a l'est d'Espanya). Utilitzant Arqueologia Experimental i informacions provinents del registre arqueolôgic, geológic i paleoambiental de I'área d'estudi, es va provar de forma sistemática I'eficiência de 112 receptes pictóriques, compostes per pigments i lligants, i de 63 instruments d'aplicació de pintura, elaborats amb plomes, péls i plantes. A continuació, utilitzant les receptes i instruments classificats com els més eficients, es van elaborar répliques experimentals de part dels motius rupestres que componen la mostra de referência. Aquest procediment va possibilitar la comprensió dels técnics i nômics involucrats en la i ió de les representacions llevantines i va pi H ió d'una série d'inferé a les caracteristiques de les seves cadenes operatives. Els resultats obtinguts van fer evident l'alta complexitat del procés de producció de I'Art Rupestre Llevantí, demostrant que la creació de les imatges sobre les parets dels abrics implica molt més que coneixements ala ició gráfica de les en si, ja que exigeix una profunda comprensió c | sobre el comportament de les matéries primeres, suports, instruments i pintures involucrats en les operacions têcniques que van portar a la seva materialització. Finalment, es planteja ata án com a hipótesi que hauria existit una homogeneitat técnica visible en la construcció de les representacions llevantines, la qual hauria sorgit com a resultat duna cadena operativa de producció rupestre socialment compartida pels últims grups de caçadors-recol-lectors que van ocupar el vessant oriental de la Península Ibérica.


Esta tesis tiene como objetivo caracterizar el proceso tecnológico de producción de las pinturas levantinas existentes en la región del Maestrazgo y áreas limítrofes (Este de España). Utilizando la Arqueología Experimental e informaciones provenientes del registro arqueológico, geológico y paleoambiental del área de estudio, se probó de forma sistemática la eficiencia de 112 recetas pictóricas, compuestas por pigmentos y ligantes, y de 63 instrumentos de aplicación de pintura, elaborados con plumas, pelos y plantas. A continuación, utilizando las recetas e instrumentos clasificados como los más eficientes, se elaboraron réplicas experimentales de parte de los motivos rupestres que componen la muestra de referencia. Este procedimiento posibilitó la comprensión de los aspectos técnicos y económicos involucrados en la realización de las representaciones levantinas y permitió la elaboración de una serie de inferencias referentes a las características de sus cadenas operativas. Los resultados obtenidos hicieron evidente la alta complejidad del proceso de producción del Arte Rupestre Levantino, demostrando que la creación de las imágenes sobre las paredes de los abrigos implica mucho más que conocimientos referentes a la composición gráfica de las representaciones en sí, ya que exige una profunda comprensión acerca del comportamiento de las materias primas, soportes, instrumentos y pinturas involucrados en las operaciones técnicas que llevaron a su materialización. Por último, se plantea como hipótesis que habría existido una homogeneidad técnica visible en la construcción de las representaciones levantinas, la cual habría surgido como resultado de una cadena operativa de producción rupestre socialmente compartida por los últimos grupos de cazadores-recolectores que ocuparon la vertiente oriental de la Península Ibérica.


This thesis aims to characterize the technological production process of Levantine paintings in the Maestrazgo region and bordering area (East of Spain). Through the use of Experimental Archeology and informations from the archaeological, geological and paleoenvironmental record of the study area, the efficiency of 112 pictorial recipes, consisting of pigments and binders, and of 63 painting tools, made with feathers, hairs and plants, was systematically tested. Then, using the recipes and tools classified as the most efficient, experimental replicas of some rock art motifs of the reference sample were made. This procedure allowed to understand the technical and economic aspects involved in the realization of the Levantine representations and the elaboration of inferences referring to the characteristics of their operative chains. The results obtained made evident the high complexity of the Levantine Rock Art's production process, showing that the image's creation on the walls of the shelters implies much more than knowledge regarding the graphic composition of the representations in themselves, as it requires a deep understanding about the behavior of raw materials, supports, tools and paintings involved in the technical operations that led to their Inglés materialization. Finally, it is hypothesized that there would have been a visible technical homogeneity in the Levantine representations construction's, which would have emerged as aresult of an operative chain of rock art production socially shared by the last groups of hunter-gatherers that occupied the eastern slope of the Iberian Peninsula.

Palabras clave

Art Rupestre; Tecnologia; Arqueologia Experimental; Arte Rupestre; Rock Art; Technology; Experimental Archaeology

Materias

00 - Ciencia y conocimiento. Investigación. Cultura. Humanidades; 572 - Antropología; 9 - Geografía e historia; 93 - Historia. Ciencias auxiliares de la historia. Historia local

Área de conocimiento

Arts i humanitats

Documentos

TESI.pdf

76.18Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)