Universitat Rovira i Virgili. Departament de Dret Privat, Processal i Financer
El present treball d’investigació té per objecte l’estudi del Acord Extrajudicial de pagaments (AEP), figura preconcursal introduïda mitjançant la Llei 14/2013, de 27 de setembre, de suport al emprenedors i la seva internacionalització, així com la institució de la mediació concursal. També es realitzarà un anàlisi de les diferents institucions preconcursals de altres països per a tindre una visió del dret comparat. Aquest treball s’emmarca en un context de crisi econòmica en la que el legislador espanyol busca, a partir de diverses reformes legislatives, promoure l’activitat empresarial mitjançant l’establiment de unes mesures que pretenen evitar la creença de potencial emprenedor des de el inici de la activitat empresarial o professional determinarà, en el supòsit de que arribi a trobar-se en una situació de crisi econòmica empresarial, una obligació eterna de pagament cap als seus acreedors sempre que hagin complert els seus deures i obligacions legalment establerts. Degut als esforços del legislador, es segueix debatent si el AEP pot complir els seus objectius, es a dir, si pot actuar com a segona oportunitat, o per el contrari, estem davant de un altre mecanisme previ per poder procedir posteriorment al concurs, i al mateix temps, la liquidació de l’activitat empresarial o professional.
El presente trabajo de investigación tiene por objeto el estudio del Acuerdo Extrajudicial de Pagos (AEP), figura preconcursal introducida mediante la Ley 14/2013, de 27 de septiembre, de apoyo a los emprendedores y su internacionalización, así como la institución de la mediación concursal. También se realizará un análisis de las distintas instituciones preconcursales de otros países para tener una visión del derecho comparado. Este trabajo se enmarca en un contexto de crisis económica en la que el legislador español busca, a partir de diversas reformas legislativas, incentivar la actividad empresarial mediante el establecimiento de unas medidas que pretenden evitar la creencia del potencial emprendedor de que el inicio de dicha actividad empresarial o profesional va a determinar, en el supuesto de que llegue a encontrarse en una situación de crisis económica empresarial, una obligación eterna de pago frente a sus acreedores si se han cumplido los deberes y obligaciones legalmente establecidas. Pese a los esfuerzos del legislador, se sigue debatiendo si el AEP puede cumplir sus objetivos perseguidos, es decir, si puede actuar como segunda oportunidad o, por el contrario, estamos ante otro mecanismo previo para proceder al posterior concurso y, a su vez, la liquidación de la actividad empresarial o profesional.
This research work is aimed at the study of the Extrajudicial Payments Agreement (AEP). This insolvency figure introduced by law 14/2013, of 27 September, supporting entrepreneurs and their internationalization, as well as the institution of the Bankruptcy mediation. An analysis of the different bankruptcy institutions of other countries will also be carried out to have a comparative law view. This work is framed in a context of economic crisis in which the Spanish legislator seeks, from various legislative reforms, to encourage business activity by establishing measures that seek to avoid the belief of potential Entrepreneurial that the beginning of this business or professional activity will determine, in the event that it comes to be in a situation of economic crisis, an eternal obligation to pay against its creditors if they have fulfilled the duties and Legally established obligations. Despite the legislator's efforts, it continues to be debated whether the AEP can fulfil its pursued objectives, that is, whether it can act as a second chance or, on the contrary, we are facing another previous mechanism to proceed to the subsequent competition and, in turn, the Liquidation of business or professional activity.
mediació concursal; acord extrajudicial; crisi economica; mediación concursal; acuerdo extrajucial; crisis económica; Bankruptcy mediation; Settlement; Economic crisis
34 - Dret; 340 - Qüestions generals del dret. Mètodes i ciències auxiliars del dret; 349 - Branques especialitzades del dret. Matèries legals vàries
Ciències Socials i jurídiques
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.