An Alternative History: A Maritime Archaeological Study of Menorca as a Key Ancillary in the Roman Epoch

Autor/a

Amundson, Margaret

Director/a

Ruiz de Arbulo Bayona, Joaquin

Codirector/a

Remolà Vallverdú, Josep anton

Fecha de defensa

2019-07-05

Páginas

284 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Resumen

Es tracta d’un estudi arqueològic marítim de l’època romana a l’illa balear de Menorca a la Mediterrània. Les troballes revelen que la rellevància i la utilitat de Menorca a Roma es troben no tant en la seva facilitació de la connectivitat com en la seva capacitat per interrompre les transmissions marítimes i fer valer els actors en la desestabilització regional. Les qüestions relacionades amb la pirateria són molt destacades en aquest sentit, encara que també es consideren altres problemes de seguretat, com ara la rebel·lió i la guerra. També es van revelar els problemes derivats de la conceptualització estàndard de la història de Menorca durant I’època romana com a conseqüència d’una "conquesta" romana de Ies IIIes Balears. Mitjançant la redefinició de les narratives tradicionals sobre l’interès de Roma a l’illa, es fa evident que I’annexió deIs ports de Menorca i Ia pacificació de Ies seves aigües es poden entendre miIIor com un component clau d’una iniciativa regional per garantir la seguretat de vies marítimes occidentals crítiques i potser fins i tot una major estabilitat geopolítica a la Mediterrània occidental.


Este es un estudio arqueológico marítimo de la época romana en la isla balear española de Menorca en el mar Mediterráneo. Los hallazgos revelan que la relevancia y utilidad de Menorca para Roma no radica tanto en su facilitación de la conectividad como en su capacidad para interrumpir las transmisiones marítimas e instar a los actores en la desestabilización regional. Las cuestiones de piratería ocupan un lugar destacado en este aspecto, aunque también se consideran otras cuestiones de seguridad, como la rebelión y la guerra. También se revelaron problemas derivados de la conceptualización estándar de la historia de Menorca durante la época romana como resultado de una "conquista" romana de las Islas Baleares. Al replantear las narrativas tradicionales sobre el interés de Roma en la isla, queda claro que la anexión de los puertos de Menorca y la pacificación de sus aguas pueden entenderse mejor como un componente clave en una iniciativa regional para garantizar la seguridad de las rutas marítimas occidentales críticas. Quizás incluso mayor estabilidad geopolítica en el Mediterráneo occidental.


This is a maritime archaeological study of the Roman period in Spain's Balearic island of Menorca in the Mediterranean Sea. The findings reveal that Menorca's relevance and utility to Rome lay not so much in its facilitation of connectivity as in its capacity to disrupt maritime transmissions and abet actors in regional destabilization. Issues of piracy figure most prominently in this respect, although other security concerns, such as rebellion and warfare, are also considered. Also disclosed were problems arising from the standard conceptualization of the history of Menorca during the Roman epoch as stemming from a Roman 'conquest' of the Balearic Islands. By reframing traditional narratives concerning Rome's interest in the island, it becomes clear that the annexation of Menorca's ports and the pacification of its waters can be better understood as a key component in a region-wide initiative to ensure the security of critical western sea lanes and perhaps even greater geopolitical stability in the Western Mediterranean.

Palabras clave

Menorca; arqueologia marítima; romà; romano; maritime archaeology; Roman

Materias

00 - Ciencia y conocimiento. Investigación. Cultura. Humanidades; 9 - Geografía e historia

Área de conocimiento

Arts i humanitats

Documentos

TESI.pdf

103.2Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)