Neurobiological mechanisms involved in the loss of control over food intake

Author

Domingo Rodriguez, Laura

Director

Martín García, Elena

Maldonado, Rafael

Date of defense

2020-01-17

Pages

329 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

The easy access to palatable foods is a major contributing factor for compulsive eating and development of food addiction, a disorder closely linked to obesity and binge eating disorder. The concept of food addiction is still controversial but a validated tool for diagnosis, the Yale food addiction scale (YFAS 2.0), is widely accepted. However, the complex multifactorial nature of this disorder and the unknown neurobiological mechanistic correlation explain the current lack of effective treatments. In this thesis, we used a food addiction mouse model to elucidate the crucial role of the glutamatergic cortico‐striatal pathways modulated by the endocannabinoid and the dopamine systems as a critical mechanism for the loss of inhibitory control for palatable food seeking. This result was supported by electrophysiological recordings, genome‐wide RNA and DNA methylome sequencing, chemogenetic interference and adenoviral gene delivery, giving an understanding of the food addiction construct at genetic, epigenetic, cellular, circuit and behavioral level. This thesis unravels a new neurobiological mechanism underlying resilience and vulnerability to develop food addiction, which is expected to pave ways for novel interventions to battle compulsive eating behavior and other related disorders.


El fàcil accés a aliments altament saborosos és un factor important que contribueix a la ingesta compulsiva i al desenvolupament de l’addicció al menjar. Aquest trastorn està molt vinculat a l’obesitat i al trastorn per afartament. El concepte d’addicció al menjar és controvertit, però l’aparició d’una eina diagnòstica valida, el Yale food addiction scale (YFAS 2.0), ha sigut àmpliament acceptada. Tot i això, la naturalesa complexa i multifactorial d’aquest trastorn i la desconeguda correlació neurobiològica expliquen la manca actual de tractaments efectius. En aquesta tesi, hem utilitzat un model d’addicció al menjar en ratolins per descobrir el paper crucial de les vies cortico‐estriatals glutamatergiques modulades pels sistemes endocannabinoid i dopaminèrgic com a mecanisme clau per a la pèrdua del control inhibitori en la cerca d’aliments saborosos. Aquest resultat, amb el suport d’estudis electrofisiològics, seqüenciació d’ARN i d’ADN de tot el genoma i tècniques de “chemogenetics” ens donen una comprensió del trastorn a nivell genètic, epigenètic, cel·lular, de circuit i de comportament. Aquesta tesi revela un nou mecanisme neurobiològic subjacent a la resiliència i a la vulnerabilitat a desenvolupar addicció al menjar. S’espera que obri noves vies eficients d’intervenció per combatre el comportament d’ingesta compulsiva i altres trastorns relacionats.

Keywords

Food addiction; Endocannabinoid system; Dopamine type-2 receptor; Glutamatergic cortico-striatal pathway; Chemogenetics manipulation; Adicció al menjar; Sistema endocannabinoid; Receptor dopaminèrgic 2; Via cortico-estriatal glutamatèrgica; Córtex prefrontal

Subjects

616.89 - Psychiatry. Pathological psychiatry. Psychopathology

Documents

tldr.pdf

6.875Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)