Propuesta de un modelo de provisión y gestión de vivienda social en clave europea

Autor/a

Lambea Llop, Núria

Director/a

Nasarre Aznar, Sergio

Fecha de defensa

2020-01-23

Páginas

577 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Dret Privat, Processal i Financer

Resumen

La tendència històrica a Espanya de promoure habitatge protegit en propietat fa que el nostre país es trobi, avui en dia, amb dificultats per poder complir amb el mandat constitucional de garantir l’accés a un habitatge digne i adequat per a tota la població (art. 47 CE). Només arrel de la crisi de 2007 el legislador té la voluntat d’engrossir, per tots els mitjans, el percentatge d’habitatge social, coincidint amb el que venia recomanant la doctrina, i tot i la poca fiabilitat de les dades existents. Però aquesta tendència de “promoure per vendre” ha comportat també una manca, per falta de necessitat, d’un marc legal de gestió d’habitatge social a Espanya, el qual és imprescindible per a mantenir i promoure l’augment d’un parc d’habitatge social suficient. Així doncs, davant aquesta situació, entenem que Espanya hauria d’adoptar un model de gestió d’habitatge social funcional, comú i coherent, que permeti estructurar i millorar l'eficiència d'un sector atomitzat i desestructurat. En conseqüència, aquesta tesi doctoral dissenya i proposa un model de provisió i gestió d’habitatge social per a Espanya, a partir de models europeus que han demostrat, durant dècades, tenir la suficient capacitat de gestió d’amplis parcs d’habitatge social de lloguer. Així doncs, fem un estudi exhaustiu de les woningcorporaties neerlandeses i les housing associations angleses, de les que destaquem la seva regulació unitària i control públic, l’establiment d’unes estructures de gestió i la diversitat en la seva cartera d’activitats, tot intentant corregir els errors que han comès.


La tendencia histórica en España de promover vivienda protegida en propiedad hace que nuestro país se encuentre, hoy por hoy, con dificultades para poder cumplir con el mandato constitucional de garantizar el acceso a una vivienda digna y adecuada para toda la población (art. 47 CE). Solo a raíz de la crisis de 2007 el legislador tiene la voluntad de engrosar, por todos los medios, el porcentaje de vivienda social, coincidiendo con lo que venía recomendando la doctrina, y a pesar de la poca fiabilidad de los datos existentes. Sin embargo, esta tendencia de “promover para vender” ha conllevado, también, que España carezca, por falta de necesidad, de un marco legal de gestión de vivienda social, imprescindible para mantener y promover el aumento de un parque de vivienda social de suficiente. Así, ante esta situación, entendemos que España debería adoptar un modelo de gestión de vivienda social funcional, común y coherente, que permita estructurar y mejorar la eficiencia de un sector muy atomizado y desestructurado. En consecuencia, esta tesis doctoral diseña y propone un modelo de provisión y gestión de vivienda social para España, a partir de modelos europeos que han demostrado, durante décadas, tener la suficiente capacidad de gestión de amplios parques de vivienda social de alquiler. Así, llevamos a cabo un estudio exhaustivo de las woningcorporaties neerlandesas y las housing associations inglesas, de las que destacamos su regulación unitaria y control público, el establecimiento de unas estructuras de gestión y la diversidad en su cartera de actividades, intentando, asimismo, corregir los errores cometidos.


The Spanish historical trend to promote protected housing for sale causes current difficulties to comply with the Constitutional mandate (article 47 of the Spanish Constitution) to ensure access to decent and adequate housing for the entire population. Only in the wake of the 2007 crisis, the legislator has the will to increase, by all means, the percentage of social housing in Spain, coinciding with the existing recommendations of the doctrine, and despite the poor reliability of the existing data. Nevertheless, in Spain, this trend to “build for sale” has led to a lack of development of a legal framework for social housing management, which is essential to maintain and foster the increase of a sufficient social housing stock. Thus, given this situation, we understand that Spain should adopt a functional, common and coherent social housing management model that allows to structure and improve the efficiency of a highly atomized and unstructured sector. Consequently, this doctoral thesis designs and proposes a model of provision and management of social housing for Spain, following European models that have proven to have adequate management capacity on large social rental housing stocks for decades. Thus, we undertake an in-depth study on the Dutch woningcorporaties and the English housing associations, of which we emphasise its unitary regulation and public control, the establishment of management structures and diversity in its portfolio of activities while trying to correct the mistakes made.

Palabras clave

habitatge social; models de gestió; proveïdors d'habitatge; vivienda social; modelos de gestión; proveedores de vivienda; social housing; management models; housing providers

Materias

347 - Derecho civil; 35 - Administración pública. Gobierno. Asuntos militares

Área de conocimiento

Ciències socials i jurídiques

Documentos

TESI.pdf

9.874Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)