Dolor crónico asociado al cáncer en adultos.

Author

Expósito Vizcaíno, Sonia

Director

Miró Martínez, Jordi

Date of defense

2019-11-26

Pages

113 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Psicologia

Abstract

El dolor és una experiència sensorial i emocional summament complexa. En el pacient amb càncer el dolor està present en el moment del diagnòstic entre el 30-50% de pacients i en fases avançades entre el 70-90%, dels quals s'estima que entre un 30% i un 60% presentarà dolor crònic . A més, el dolor té importants repercussions en la seva vida quotidiana. És un determinant clau del deteriorament de la qualitat de vida del malalt, produint un efecte devastador en molts aspectes de la vida diària del pacient (trastorns del son, fatiga, disminució de l'activitat física, deteriorament de les relacions socials, falta de gana etc .). No obstant això, tot i l'elevada incidència i morbiditat que suposa, encara no es disposa d'un model teòric que permeti determinar amb precisió l'aparició del dolor o la seva persistència, tampoc el seu potencial impacte. Disposar d'aquesta informació és essencial per desenvolupar millors tractaments, fins i tot per promoure la prevenció del dolor crònic i la discapacitat en les persones amb càncer. Precisament, l'objectiu d'aquesta tesi és aportar informació rellevant que permeti conèixer millor el dolor en els pacients amb càncer, per tal de minimitzar la seva aparició i la discapacitat derivada i així millorar la seva qualitat de vida.


El dolor es una experiencia sensorial y emocional sumamente compleja. En el paciente con cáncer el dolor está presente en el momento del diagnóstico entre el 30-50% de pacientes y en fases avanzadas entre el 70-90%, de los cuales se estima que entre un 30% y un 60% presentará dolor crónico. Además, el dolor tiene importantes repercusiones en su vida cotidiana. Es un determinante clave del deterioro de la calidad de vida del enfermo, produciendo un efecto devastador en muchos aspectos de la vida diaria del paciente (trastornos de sueño, fatiga, disminución de la actividad física, deterioro de las relaciones sociales, falta de apetito etc.). No obstante, a pesar de la elevada incidencia y morbilidad que supone, todavía no se dispone de un modelo teórico que permita determinar con precisión la aparición del dolor o su persistencia, tampoco su potencial impacto. Disponer de esta información es esencial para desarrollar mejores tratamientos, incluso para promover la prevención del dolor crónico y la discapacidad en las personas con cáncer. Precisamente, el objetivo de esta tesis es aportar información relevante que permita conocer mejor el dolor en los pacientes con cáncer, con el fin de minimizar su aparición y la discapacidad derivada y así mejorar su calidad de vida.


Pain is an highly complex sensory and emotional experience. In patients with cancer, pain is present at the time of diagnosis between 30-50% of patients and in advanced stages between 70-90%. It is estimated that between 30% and 60% of them will experience chronic pain. Pain has an impact in their lives. It is a key determinant of the deterioration of the patient's quality of life, producing a devastating effect on many aspects of the patient's daily life (sleep disorders, fatigue, decreased physical activity, deterioration of social relationships, lack of appetite etc.). However, despite the high incidence and morbidity involved, there is still no theoretical model to determine precisely the appearance of pain or its persistence, nor its potential impact. Having this information is essential to develop better treatments, including to promote the prevention of chronic pain and disability in people with cancer.The objective of this thesis is to provide additional new information to improve our understanding of pain in patients with cancer, in order to prevent or mitigate its impact and improve patients’ quality of life.

Keywords

càncer; dolor crònic; intensitat del dolor; dolor crónico; intensidad del dolor; chronic pain; pain intensity

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 159.9 - Psychology; 616 - Pathology. Clinical medicine

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESI.pdf

3.386Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)