Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa
Programa de doctorat en Economia, Finances i Empresa
This thesis consists of four independent articles. The rst two study the causal e ect of being born by cesarean section on child health. In the rst paper, we use data from Spain and show that avoidable unplanned C-sections have a negative impact on neonatal health, which is however small compared to the associations reported by previous literature. The second paper uses administrative data from Finland to study the impact of C-sections on children's longerterm outcomes until age 15. Our results show that unplanned Csections increase the risk of childhood asthma, but do not seem to a ect the probability of other immune-related diagnoses previously associated with C-sections. In the third paper, I study the e ects of the increasing female-male gap in education in the marriage market on marriage and fertility, exploiting the gradual implementation of a school reform in Finland that increased women's relative level of education. My results show decreases in marriage and fertility in marriage markets with a larger female advantage in education. Finally, the last paper analyzes the evolution of inequality in mortality in Spain during 1990-2014, focusing on age-speci c mortality and considering inequality across small geographical areas, ranked by average socioeconomic status. We nd that mortality decreased substantially during this period, with little change in inequality in most age groups.
Aquesta tesi es composa de quatre articles independents. Els dos primers estudien l'efecte de néixer per cesària en la salut infantil. En el primer article mostrem, amb dades d'Espanya, que les cesàries no programades evitables tenen un impacte negatiu en la salut neonatal. Aquest impacte, però, és petit en comparació amb les associacions trobades per estudis previs. El segon article fa ús de dades administratives de Finlàndia per estudiar l'efecte de les cesàries en salut infantil a més llarg termini, fins als 15 anys d'edat. Els resultats mostren que las cesàries no programades augmenten el risc d'asma infantil, però no semblen afectar la probabilitat de patir altres malalties relacionades amb el sistema immunitari que havien estat associades prèviament amb les cesàries. El tercer treball estudia l'efecte d'un augment en la bretxa de gènere en nivell educatiu a favor de les dones al mercat matrimonial, fent ús d'una reforma escolar a Finlàndia que va augmentar el nivell educatiu relatiu femení. Els resultats mostren que en mercats amb un avantatge educatiu femení més gran els matrimonis i la fertilitat van decréixer. Finalment, el quart article analitza l'evolució de la desigualtat en mortalitat a Espanya entre 1990 i 2014, centrant-se en la mortalitat específi ca per edat i considerant desigualtat entre àrees geogràfiques petites, ordenades per nivell socioeconòmic mitjà. Trobem baixades substancials en mortalitat durant aquests anys, amb poc canvi en desigualtat a la majoria de grups d'edat.
Health; Gender; Economics; Spain; Finland
33 - Economía
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.