Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana
Una reconstrucció topogràfica d’Alexandria a l’antiguitat és un intent de trobar un camí en un laberint arqueològic d’evidències fragmentàries. A la llum de les recents troballes, per tant, es tracta d’un intent complementari a d’altres anteriors (Adriani 1934, 1966; Tkaczow 1993). L’estudi actual, té en compte els darrers dos segles de recerca sistemàtica sobre la topografia de l’antiga ciutat, que té com a objectiu: (i) un catàleg de jaciments arqueològics, des de l’Expedició francesa (1798-9) fins ara; (ii) inferir la planta urbana i el paisatge de la ciutat en la seva fundació (segle IV aC), i els subsegüents canvis que van tenir lloc fins a la conquesta àrab d’Egipte (VII dC). Per aquesta raó, s’adopta una aproximació holística a la reconstrucció topogràfica, a on la cultura material s’estudia conjuntament amb el registre històric (vol. I: text). Vol. II de la tesis (imatges; plantes d’AutoCAD) serveixen per mostrar els resultats.
Una reconstrucción topográfica de Alejandría en la antigüedad es un intento de encontrar un camino en un laberinto arqueológico de evidencias fragmentarias (capít. II y III). A la luz de los recientes hallazgos, por lo tanto, se trata de un intento complementario a otros anteriores (Adriani 1934, 1966; Tkaczow 1993). El estudio actual, tiene en cuenta los últimos dos siglos de investigación sistemática sobre la topografía de la antigua ciudad, que tiene como objetivo: (i) un catálogo de yacimientos arqueológicos, desde la Expedición francesa (1798-9) hasta la actualidad; (ii) inferir la planta urbana y el paisaje de la ciudad en su fundación (siglo IV aC), y los subsiguientes cambios que tuvieron lugar hasta la conquista árabe de Egipto (VII dC). Por esta razón, se adopta una aproximación holística a la reconstrucción topográfica, donde la cultura material se estudia conjuntamente con el registro histórico (vol. I: texto). Vol. II de la tesis (imágenes; plantas de AutoCAD) sirven para mostrar los resultados.
A topographical reconstruction of Alexandria in antiquity is attempting to find a way through an archaeological labyrinth of fragmentary evidence. In the light of the recent discoveries, therefore, a new attempt becomes complementary to earlier ones (Adriani 1934, 1966; Tkaczow 1993). The current study, taking into account the last two centuries of systematic research into the topography of the ancient city, aims at: (i) cataloguing the archaeological sites, from the French Expedition (1798-99) to date; (ii) infer the urban plan and cityscape of the foundation (4th cent. BC), and the subsequent changes taking place to the Arab conquest of Egypt (7th cent. AD). To this end, a holistic approach to topographical reconstruction is adopted, where ‘material culture’ is studied in conjunction with the ‘historical record’ (vol. I: text). Vol. II of the thesis (plates; AutoCAD maps) serves to display the results.
Alexandria; Topografia; Topografía; Topography; Egipte grec i romà; Egipto griego y romano; Ptolemaic and roman egypt
90 - Archaeology. Prehistory
Ciències Humanes
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.