Nuclear and non-nuclear roles of the MAP kinase Sty1 on cell cycle, cell polarity and transcription

Author

Salat Canela, Clàudia

Director

Hidalgo Hernando, Elena

Ayté del Olmo, José

Date of defense

2020-09-30

Pages

182 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Living organisms must respond to changes in their environment in order to overcome stress situations. In Schizosaccharomyces pombe, Sty1 MAP kinase is required to survive to a wide range of environmental stresses. The main outcome of Sty1 activation is the regulation of gene expression through the transcription factor Atf1. Nonetheless, Sty1 also participates in other cellular processes both in a stress-dependent and –independent fashion. In this thesis, I give an insight into some nuclear and non-nuclear functions of Sty1. Specifically, I describe the contribution of cell cycle and cell polarity processes on shaping the elongated phenotype of cells lacking Sty1. On the other hand, I define the role of Atf1 phosphorylation on transcription initiation, as well as, the involvement of other regulators.


Els organismes vius han d’adaptar-se a canvis en el seu entorn per tal de poder superar situacions d’estrès. En el llevat Schizosaccharomyces pombe, la MAP quinasa Sty1 és necessària per tal de fer front a condicions ambientals que resulten perjudicials per les cèl·lules. La major conseqüència de l’activació de la quinasa Sty1 és l’activació de l’expressió gènica mitjançant el factor de transcripció Atf1. Tot i així, s’ha descrit la implicació de Sty1 en altres processos cel·lulars d’una forma depenent o independent d’estrès. En aquesta tesis doctoral, he caracteritzat algunes de les funcions nuclears i no nuclears de la quinasa Sty1. En concret, he descrit quin paper té la regulació del cicle cel·lular i els mecanismes de creixement cel·lular en la morfologia característica de les cèl·lules que no tenen Sty1. Per altra banda, he estudiat la importància de la fosforilació d’Atf1 en la regulació de la transcripció i, també, la participació de nous reguladors en aquest procés

Keywords

Fission yeast; Sty1; Cdc42; Cell cycle; Transcription; Quinasa; Llevat; Cicle cel.lular; Transcripció gènica

Subjects

576 - Cellular and subcellular biology. Cytology

Documents

tcsc.pdf

7.420Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)