Primers episodis psicòtics, cànnabis, factors d'estrès, gènere i ètnia

Author

Arranz Garcia, Sara

Director

Sánchez Gistau, Vanessa

Date of defense

2020-07-20

Pages

114 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Abstract

L’esquizofrènia és una malaltia complexa que s’origina per una alteració del neurodesenvolupament causada per la interacció de factors genètics i ambientals al llarg de les diferents etapes de la vida . El primer episodi psicòtic succeeix en èpoques primerenques, entre la adolescència i l’adultesa jove. La probabilitat de patir un episodi psicòtic per tant, té a veure amb la interacció de la vulnerabilitat genètica individual i els diferents factors ambientals. L’ estrès és un dels principals factors ambientals implicats en la etiologia de la psicosi dins el model diàtesis–estrès i per tant te especial rellevància la seva relació amb mesures de l’eix hipotàlem-hipòfisi-adrenal (HHA). En el nostre estudi hem volgut també centrar-nos en un dels principals riscos ambientals evitables , que és el consum del cànnabis i veure la seva interacció amb factors estressants com son el trauma a la infància i els esdeveniments vitals estressants en pacients amb psicosi d’inici control comparats amb grup control. Posteriorment em valorat l’efecte d’aquests factors ambientals sobre mesures biològiques de l’eix HHA. Per continuar hem explorat l’efecte del cànnabis i del gènere en les variables clíniques de pacients ingressats per un Primer Episodi Psicòtic ( PEP), així com les diferencies en raons de consum de cànnabis entre homes i dones. Finalment hem explorat si existien diferències en prevalença de consum de cànnabis, esdeveniments estressants i també en les variables clíniques principals entre PEPs immigrants d’origen marroquí i PEPs població autòctona. En conjunt aquests tesi posa en evidencia que existeix un efecte acumulatiu i un efecte dosi-resposta dels factors de risc ambientals estudiats en el risc de psicosi , essent el trauma a la infància el factor de risc més important. Alhora , el consum de cànnabis es va associar amb una alteració en les mesures de l’eix HHA però sense diferencies entre pacients i controls. Vàrem trobar diferencies de gènere en les raons de consum de cànnabis i una interacció de gènere i cànnabis en el funcionament. Finalment , no vàrem trobar diferencies en la prevalença de esdeveniments estressants entre PEPs d’origen marroquí i PEPs de població autòctona i una menor tendència a consumir cànnabis en aquesta població i un pitjor funcionament.


La esquizofrenia es una enfermedad compleja que se origina por una alteración del neurodesarrollo causada por la interacción de factores genéticos y ambientales a lo largo de las diferentes etapas de la vida. El primer episodio psicótico sucede en épocas tempranas, entre la adolescencia o los adultos jóvenes. La probabilidad de sufrir un primer episodio psicótico tiene que ver con la interacción de la vulnerabilidad genética individual y los factores ambientales. El estrés es uno de los principales factores implicados en la etiología de las psicosis dentro del modelo diátesis-estrés y por tanto tiene especial relevancia la relación de las medidas del eje hipotálamo-hipofisario-adrenal. En nuestro estudio hemos querido centrarnos también en unos de los principales riesgos ambientales evitables, que es el consumo de cannabis. Y ver su interacción con los factores estresantes como son el trauma infantil y los acontecimientos vitales estresantes en pacientes con psicosis de inicio reciente comparados con controles. Posteriormente hemos valorado el efecto de estos factores ambientales sobre las medidas del eje hipotálamo-hipofisario-adrenal. Para continuar hemos explorado las características clínicas de los pacientes de origen marroquí versus la población autóctona, siempre en una muestra de primeros episodios y observando el uso de cannabis. Y para finalizar, las diferencias de género, el consumo de cannabis y las razones para continuar el consumo. En conjunto, nuestro estudio muestra que el principal factor de riesgo para desarrollar una psicosis es el maltrato infantil (de los factores que hemos estudiado), potenciándose junto al consumo de cánnabis que incrementa el riesgo. En cambio, no hemos encontrado relación con el cortisol en los primeros episodios que consumían cannabis. Y en nuestros pacientes marroquíes que tienden más a ser hombres, a llevar más tratamiento inyectable y a consumir menos cannabis que la población autóctona. En cuanto al género, No hemos encontrado diferencias clínicas en el consumo de cánnabis, salvo mayor consumo para relajarse y mayor GAF al alta en mujeres.


The aetiology of schizophrenia is multi-factorial, consisting of interactions between genetic vulnerability and environmental risk factors. Schizophrenia is considerer as an illness of the neurodevelopment. The probability of suffering a first psychosis episode is an interaction between the genetic vulnerability and the environmental factors. According to the model of diathesis-stress, stress is one of the most important risk factors i the aetiology of schizophrenia, given relevance to obtain the measures of the hypothalamic-pituitary-adrenal axis function. In our study we want to study one of the most avoidable environmental risk, cannabis use. Cannabis is the third most common drug of dependence in the world, after tobacco and alcohol. There is now strong evidence that cannabis use is a risk factor for the development of psychosis. And determine whether the risk of psychosis depends on the severity of exposure to childhood trauma, recent life events and cannabis use and to determine whether there is an interaction and/or a cumulative effect among these environmental factors. In conclusion, our study provides evidence for a cumulative and a dose–response effect of environmental factors in the development of early psychosis. We did not find a relationship between HPA axis and first episodes. We find that our Moroccan patients tend to be male and tend to have LAI prescription more than native population. Considering gender, female show more "relax” as reason of use and a higher GAF at discharge.

Keywords

psicosis; cànnabis; gènere; género; psychosis; gender

Subjects

616.89 - Psychiatry. Pathological psychiatry. Psychopathology

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESI Sara Arranz Garcia.pdf

13.26Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)