Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Psicologia de la Salut i de l'Esport
Més del 60% dels pacients amb càncer informen que estan patint malestar emocional (Derogatis et al., 1983) i el 13-18% de persones ateses pels equips de cures pal·liatives presenten la síndrome de desmoralització (Robinson et al., 2015). És per aquest motiu que William Breitbart va presentar la PCS (MCP). Aquesta psicoteràpia té com a objectius: 1) afavorir que que els pacients amb càncer cerquin sentit a la seva vida, malgrat les incerteses i les limitacions de la malaltia, 2) cercar noves maneres de reenganxar-se a la vida: transcendir, 3) aprendre a distingir entre les limitacions que podem canviar/superar i acceptar les que no es poden canviar, 4) integrar el diagnòstic de càncer en la història de vida del pacient, 5) expressar sentiments i emocions i 6) millorar l’adaptació psicològica a través de donar sentit a la vida. Tenint en compte la distància que mantenim, culturalment, amb el món estatunidenc, hipotetitzàvem que durant l’aplicació de la psicoteràpia grupal en la nostra cultura mediterrània emergirien temes no contemplats per l’autor, i que era imprescindible que els tinguéssim en compte per poder fer una bona adaptació al nostre entorn cultural. Per tal de procurar millorar la psicoteràpia ens va semblar interessant afegir elements de compassió i autocompassió i comparar el resultant d’aplicar-los amb la PBCS, adaptada per Rosenfeld als pacients que es troben enllitats a l’hospital, en situació de final de vida. Per últim, i com a fet destacable després de fer una recerca exhaustiva i no trobar cap psicoteràpia individual plantejada específicament per a pacients amb una malaltia oncològica en situació avançada-terminal a domicili, vam adaptar la psicoteràpia per a aquesta casuística.
Más del 60% de los pacientes con cáncer informan que están sufriendo malestar emocional (Derogatis et al., 1983) y el 13-18% de personas atendidas por los equipos de cuidados paliativos presentan el síndrome de desmoralización (Robinson et al., 2015). Es por este motivo que William Breitbart presentó la PCS (MCP). Esta psicoterapia tiene como objetivos: 1) favorecer que los pacientes con cáncer busquen sentido a su vida a pesar de la incertidumbre y de las limitaciones de la enfermedad, 2) buscar nuevas maneras de reengancharse a la vida: trascender, 3) aprender a distinguir entre las limitaciones que podemos cambiar/superar y aceptar las que no se pueden cambiar, 4) integrar el diagnóstico de cáncer en la historia de vida del paciente, 5) expresar sentimientos y emociones y 6) mejorar la adaptación psicológica a través de dar sentido a la vida. Considerando la distancia que mantenemos a nivel cultural con el mundo estadounidense, hipotetizábamos que durante la aplicación de la psicoterapia grupal en nuestra cultura mediterránea emergirían temas no contemplados por el autor, y que era imprescindible que los tuviéramos en cuenta para poder hacer una buena adaptación a nuestro entorno cultural. A fin de procurar mejorar la psicoterapia nos pareció interesante añadir elementos de compasión y autocompasión y comparar el hecho de aplicarlos con la PBCS, adaptada por Rosenfeld a los pacientes que se encuentran encamados en el hospital, en situación de final de vida. Por último, y como hecho destacable, después de hacer una búsqueda exhaustiva y no encontrar ninguna psicoterapia individual planteada específicamente para pacientes con una enfermedad oncológica en situación avanzada-terminal antedidos en su domicilio, adaptamos la psicoterapia para esta casuística.
More than 60% of cancer patients report that they are suffering from emotional distress (Derogatis et al., 1983). Besides, 13-18% of patients receiving palliative care present demoralization syndrome (Robinson et al., 2015). Due to that William Breitbart introduced MCP. It focuses on 6 different goals: 1) encourage cancer patients to seek meaning in their lives despite the uncertainty and limitations of the disease, 2) find new ways to re-engage in life: to transcend, 3) learn to distinguish between the limitations that we can change/overcome and accept those that cannot be changed, 4) integrate the cancer diagnosis into the patient’s life history, 5) express feelings and emotions and 6) improve psychological adaptation through giving meaning to life. Taking into account our relevant distance with the North American culture, we hypothesized that some essential issues -not previously contemplated by the author- would emerge during the application of group psychotherapy in our Mediterranean culture. Moreover, in order to further develop MCP, we considered interesting to include aspects like “compassion” and “self-compassion” and compare their application with the MCGP, adapted by Rosenfeld to patients who are bedridden in the hospital, in an end-of-life situation. Finally, not having found any previous suitable individual psychotherapy specifically designed for patients with an advanced-terminal cancer disease attended at home, we adapted psychotherapy for this case.
Càncer avançat; Cáncer avanzado; Advanced cancer; Cures pal·liatives; Cuidados paliativos; Palliative care; Psicoteràpia; Psicoterapia; Psychotherapy
159.9 - Psychology
Ciències de la Salut