Universitat Rovira i Virgili. Departament de Dret Privat, Processal i Financer
L'economia mundial, caracteritzada per la globalització, genera en les companyies la necessitat d'implementar bones pràctiques de govern corporatiu (GC), amb la finalitat d'obtenir guanys a curt i llarg termini, dins d'un marc legal i de criteris de governança assumits voluntàriament . Aquest l'escenari actual en què es realitzen les seves activitats les societats mercantils equatorianes, que no compten amb directrius clars i precisos sobre GC, com sí la posseeixen les companyies d'altres països, principalment de la Unió Europa i dels EUA La present tesi doctoral se centra en la necessitat que el dret societari equatorià aculli la normativa i principis de govern corporatiu (GC) i que les societats mercantils equatorianes l'assumeixin voluntàriament.El GC és un sistema de principis i normes internes i externes que promoguin el bon acompliment d'una corporació, sense que es perjudiqui el patrimoni dels seus propietaris, ia les funcions dels seus administradors, optimitzant l'acompliment de la companyia, incrementant les inversions i la seva eficiència en el mercat de capitals. Al segle XX, el GC cobra especial interès no només pel major creixement de l'mercat de capitals de les companyies d'alguns països, sinó també com a mecanisme que intenta evitar crisis corporatives, com els escàndols corporatius i bancaris de el segle passat. A l'respecte, per al nostre país té especial importància les propostes de GC de l'Organització per a la Corporació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), de la Corporació Andina de Foment, i de la Borsa de Valors de Quito i de Guayaquil. En aquest sentit, la present investigació pretén: 1) Identificar les teories de GC més rellevants i influents en les societats de capital, des del punt de vista internacional, regional i nacional; 2) Descriure els models actuals de GC que s'apliquen en totes les societats de capital; 3) Exposar la naturalesa i principis de GC i la seva aplicació en l'estructura i gestió de les societats de capital, en relació amb el tracte igualitari dels accionistes, la Junta General d'Accionistes, la directiva, els tercers, resolució de conflictes i el ens de control; 4) Analitzar la normativa societària internacional, regional i local relacionada amb el GC; i, 5) Presentar recomanacions per a la implementació de l'GC en les societats mercantils equatorianes.
La economía mundial, caracterizada por la globalización, genera en las compañías la necesidad de implementar buenas prácticas de gobierno corporativo (GC), con el fin de obtener ganancias a corto y largo plazo, dentro de un marco legal y de criterios de gobernanza asumidos voluntariamente. Este el escenario actual en el que se realizan sus actividades las sociedades mercantiles ecuatorianas, que no cuentan con lineamientos claros y precisos sobre GC, como sí la poseen las compañías de otros países, principalmente de la Unión Europa y de EE.UU.La presente tesis doctoral se centró en la necesidad de que el derecho societario ecuatoriano acoja la normativa y principios de gobierno corporativo (GC) y que las sociedades mercantiles ecuatorianas lo asuman voluntariamente. El GC es un sistema de principios y normas internas y externas que promuevan el buen desempeño de una corporación, sin que se perjudique el patrimonio de sus propietarios, y a las funciones de sus administradores, optimizando el desempeño de la compañía, incrementando las inversiones y su eficiencia en el mercado de capitales. En el siglo XX, el GC cobra especial interés no sólo por el mayor crecimiento del mercado de capitales de las compañías de algunos países, sino también como mecanismo que intenta evitar crisis corporativas, como los escándalos corporativos y bancarios del siglo pasado. Al respecto, para Ecuador tiene especial importancia las propuestas de GC de la Organización para la Corporación y el Desarrollo Económicos (OCDE), de la Corporación Andina de Fomento, y de la Bolsa de Valores de Quito y de Guayaquil. En este sentido, la presente investigación pretendió: 1) Identificar las teorías del GC más relevantes e influyentes en las sociedades de capital, desde el punto de vista internacional, regional y nacional; 2) Describir los modelos actuales del GC que se aplican en todas las sociedades de capital; 3) Exponer la naturaleza y principios del GC y su aplicación en la estructura y gestión de las sociedades de capital, en relación con el trato igualitario de los accionistas, la Junta General de Accionistas, la directiva, los terceros, resolución de conflictos y el ente de control; 4) Analizar la normativa societaria internacional, regional y local relacionada con el GC; y, 5) Presentar recomendaciones para la implementación del GC
The global economy, characterized by globalization, generates in companies the need to implement good corporate governance (GC) practices, in order to obtain short and long-term gains, within a legal framework and voluntarily assumed governance criteria. This is the current scenario in which Ecuadorian mercantile societies are carried out, which do not have clear and precise guidelines on GC, as do companies in other countries, mainly in the European Union and the US.This doctoral thesis focuses on the need for Ecuadorian corporate law to embrace the rules and principles of corporate governance (GC) and that Ecuadorian commercial companies voluntarily assume it.The GC is a system of internal and external principles and norms that promote the good performance of a corporation, without damaging the assets of its owners, and the functions of its administrators, optimizing the company's performance, increasing investments and its efficiency in the capital market. In the twentieth century, the GC takes special interest not only for the greater growth of the capital market of companies in some countries, but also as a mechanism that tries to avoid corporate crises, such as the corporate and banking scandals of the last century. In this regard, the proposals of GC of the Organization for Economic Corporation and Development (OECD), of the Andean Development Corporation, and of the Stock Exchange of Quito and Guayaquil are of particular importance to our country. Therefore, it is analyzed in Chapter I, “Good corporate governance: theoretical framework”, the theories, models, objectives, principles and standards of the good GC proposed by international organizations; in Chapter II, “Mercantile societies and corporate governance”, an overview of what a mercantile society is and its actions, in relation to the GC; in Chapter III, "Comparative law analysis of the practical application of corporate governance principles", the analysis of international and regional laws related to good GC practices; in Chapter IV, “Legal Framework”, the normative historical development of the GC in Ecuador is presented; and, in Chapter V, “
govern corporatiu; dret societari; societats mercantils; gobierno corporativo; derecho societario; sociedades mercantiles; corporate governance; corporate law; mercantile societies
33 - Economía; 34 - Derecho; 346 - Derecho económico; 347 - Derecho civil
Ciéncias Sociales y jurídicas
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.