La sexualidad y el concepto del amor romántico en la cultura chilena (a través de la revista femenina Paula 1967-2018)

Autor/a

Tempesta Fernández, Antonella

Director/a

Gallego Ayala, Juana

Fecha de defensa

2020-10-20

ISBN

9788449097393

Páginas

433 p.



Programa de doctorado

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Mitjans, Comunicació i Cultura

Resumen

La revista femenina Paula neix el 1967, una època on la força de la tradició en els costums i especialment, en l'educació de la dona, és més gran. Dins d'aquestes tradicions i costums es busca ressaltar l'elegància, la discreció, la senzillesa, la naturalitat i la senzillesa com les qualitats apreciades de la dona. Dins d'aquesta societat conservadora és que sorgeix el projecte Paula. D'aquesta manera, la revista busca reivindicar a la dona xilena tocant temes socials, culturals, polítics, de llar i cura, etc., de manera directa i clara. no obstant això, mai es deixen de banda els rols tradicionals de la dona xilena de classe mitjana alta. Aquest estudi se centra en l'anàlisi d'entrevistes i reportatges de la revista femenina Paula. Es parteix de la base que els discursos vehiculats per la publicació es troben carregats de significats referits a la feminitat, que explícitament i implícitament defineixen què és ""ser dona"", posicionant d'una determinada manera en l'ordre social i en les relacions de poder. S'estudia la revista Paula a través del temps per a comprovar si el tractament atorgat a la sexualitat femenina (SF) i a l'amor romàntic (AR) s'aborden com discursos transgressors o tradicionals respecte a l'alliberament femení, així com en què mesura la revista va servir com a via per a transformar les vivències de la població femenina respecte als usos sexuals.


La revista femenina Paula nace en 1967, una época donde la fuerza de la tradición en las costumbres y especialmente, en la educación de la mujer, es mayor. Dentro de dichas tradiciones y costumbres se busca resaltar la elegancia, la discreción, la sencillez, la naturalidad y la simpleza como las cualidades apreciadas de la mujer. Dentro de esta sociedad conservadora es que surge el proyecto Paula. De esta forma, la revista busca reivindicar a la mujer chilena tocando temas sociales, culturales, políticos, de hogar y cuidado, etc., de forma directa y clara. No obstante, nunca se dejan de lado los roles tradicionales de la mujer chilena de clase media alta. Este estudio se centra en el análisis de entrevistas y reportajes de la revista femenina Paula. Se parte de la base de que los discursos vehiculados por la publicación se encuentran cargados de significados referidos a la feminidad, que explícita e implícitamente definen qué es “ser mujer”, posicionándola de una determinada manera en el orden social y en las relaciones de poder. Se estudia la revista Paula a través del tiempo para comprobar si el tratamiento otorgado a la sexualidad femenina (SF) y al amor romántico (AR) se abordan como discursos transgresores o tradicionales respecto a la liberación femenina, así como en qué medida la revista sirvió como cauce para transformar las vivencias de la población femenina respecto a los usos sexuales.


The women's magazine Paula was born in 1967, a time where the strength of tradition in customs and especially, in the education of women, is higher. Within these traditions and customs, the aim is to highlight elegance, discretion, simplicity, naturalness and simplicity as the appreciated qualities of the woman. It is within this conservative society that the Paula project arises. In this way, the magazine seeks to vindicate the Chilean woman by touching on topics social, cultural, political, home and care, etc., directly and clearly. Not However, the traditional roles of the Chilean class woman are never neglected High average. This study focuses on the analysis of interviews and reports from the magazine female Paula. It is assumed that the discourses conveyed by the publication are loaded with meanings referring to femininity, which explicitly and implicitly define what “being a woman” is, positioning it in a certain way in the social order and in power relations. The Paula magazine through time to check if the treatment given to the female sexuality (SF) and romantic love (AR) are addressed as discourses transgressors or traditional regarding female liberation, as well as in what measure the magazine served as a channel to transform the experiences of the population feminine regarding sexual uses.

Palabras clave

Estudis de gènere; Estudios de género; Gender studies; Amor romàntic; Amor romántico; Romantic love; Sexualitat femenina; Sexualidad femenina; Female sexuality

Materias

30 - Teorías y metodología en las ciencias sociales. Sociografía. Estudios de género

Área de conocimiento

Ciències Socials

Documentos

aute1de1.pdf

12.26Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)