Universitat de Lleida. Departament de Cirurgia
Introducció L'estudi de la bioètica és imprescindible per a la pràctica de cadascuna de les professions sanitàries. No podem conformar-nos amb l'adquisició de coneixements teòrics, sinó que hem d'aprofundir i integrar valors morals. Els professionals sanitaris poden oblidar aquests coneixements teòrics adquirits durant la carrera, però han d'interioritzar aquests valors morals per a realitzar una adequada atenció. Objectiu L'objectiu d'aquest treball és aconseguir una eina capaç de mesurar tant coneixements teòrics en bioètica com actituds morals davant d'una situació de conflicte moral. Mètodes Metodològicament el present estudi es planteja en dues parts diferenciades. La primera amb la creació, prova pilot i validació del qüestionari. Aquest qüestionari consta de dues parts ben diferenciades: un apartat de coneixements teòrics en bioètica i un qüestionari sobre actituds morals. La segona part de l'estudi es porta a terme amb professionals sanitaris de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, dels serveis de Medicina Intensiva i Cardiologia, i amb professionals mèdics i infermers. I alumnes dels graus de medicina, infermeria, ciències biomèdiques i psicologia de la Universitat de Lleida. Resultats Elaboració d'un document final compost per un qüestionari de 15 preguntes teòriques relacionades amb diferents aspectes de la bioètica, un qüestionari sobre actitud moral compost per 13 escenaris d'estrès bioètic, i un qüestionari sobre dades demogràfiques de la població a estudiar. La segona part de l'estudi o posada en marxa és l'aplicació del qüestionari a un total de 93 professionals (65 infermers i 28 metges) i de 312 alumnes de la UdL. Els resultats suggereixen que hi ha llacunes importants en coneixement teòric en aspectes com la legislació sanitària, el menor o l'autonomia del pacient. Conclusions El qüestionari desenvolupat és capaç de mesurar els coneixements teòrics sobre bioètica aplicat a una mostra de professionals (metges i infermeres) i d'alumnes de diferents graus (medicina, infermeria, ciències biomèdiques i psicologia). El qüestionari desenvolupat és capaç de valorar l'actitud sobre un conjunt de dilemes bioètics, que poden presentar-se en la pràctica assistencial habitual, aplicat a una mostra de professionals (metges i infermeres) i d'alumnes de diferents graus (medicina, infermeria, biomedicina i psicologia ).
Introducción El estudio de la bioética es imprescindible para la práctica de cada una de las profesiones sanitarias. No podemos conformarnos con la adquisición de conocimientos teóricos, sino que debemos profundizar e integrar valores morales. Los profesionales sanitarios pueden olvidar estos conocimientos teóricos adquiridos durante la carrera, pero deben interiorizar estos valores morales para realizar una adecuada atención. Objetivo El objetivo del presente trabajo es conseguir una herramienta capaz de medir tanto conocimientos teóricos en bioética como actitudes morales frente a una situación de conflicto moral. Métodos Metodológicamente el presente estudio se plantea en dos partes diferenciadas. La primera con la creación, prueba piloto y validación del cuestionario. Este cuestionario consta de dos partes bien diferenciadas: un apartado de conocimientos teóricos en bioética y un cuestionario sobre actitudes morales. La segunda parte del estudio se lleva a cabo con profesionales sanitarios del Hospital Universitario Arnau de Vilanova de Lleida, de los servicios de Medicina Intensiva y Cardiología, y con profesionales médicos y enfermeros. Y alumnos de los grados de medicina, enfermería, ciencias biomédicas y psicología de la Universitat de Lleida. Resultados Elaboración de un documento final compuesto por un cuestionario de 15 preguntas teóricas relacionadas con diferentes aspectos de la bioética, un cuestionario sobre actitud moral compuesto por 13 escenarios de estrés bioético, y un cuestionario sobre datos demográficos de la población a estudiar. La segunda parte del estudio o puesta en marcha es la aplicación del cuestionario a un total de 93 profesionales (65 enfermeros y 28 médicos) y de 312 alumnos de la UdL. Los resultados sugieren que existen lagunas importantes en conocimiento teórico en aspectos como la legislación sanitaria, el menor o la autonomía del paciente. Conclusiones El cuestionario desarrollado es capaz de medir los conocimientos teóricos sobre bioética aplicado a una muestra de profesionales (médicos y enfermeras) y de alumnos de diferentes grados (medicina, enfermería, ciencias biomédicas y psicología). El cuestionario desarrollado es capaz de valorar la actitud sobre un conjunto de dilemas bioéticos, que pueden presentarse en la práctica asistencial habitual, aplicado a una muestra de profesionales (médicos y enfermeras) y de alumnos de diferentes grados (medicina, enfermería, biomedicina y psicología).
Introduction The study of bioethics is essential for the practice of each of the health professions. We cannot settle for the acquisition of theoretical knowledge, but we must deepen and integrate moral values. Health professionals may forget this theoretical knowledge acquired during their career, but they must internalize these moral values to provide adequate care. Objective The objective of this work is to obtain a tool capable of measuring both theoretical knowledge in bioethics and moral attitudes in the face of a situation of moral conflict. Methods Methodologically, the present study is presented in two different parts. The first with the creation, pilot test and validation of the questionnaire. This questionnaire consists of two distinct parts: a section on theoretical knowledge in bioethics and a questionnaire on moral attitudes. The second part of the study is carried out with health professionals from the Arnau de Vilanova de Lleida University Hospital, from the Intensive Medicine and Cardiology services, and with medical professionals and nurses. And students of the degrees of medicine, nursing, biomedical sciences, and psychology of the University of Lleida. Results Preparation of a final document consisting of a questionnaire of 15 theoretical questions related to different aspects of bioethics, a questionnaire on moral attitude composed of 13 bioethical stress scenarios, and a questionnaire on demographic data of the population to be studied. The second part of the study or implementation is the application of the questionnaire to a total of 93 professionals (65 nurses and 28 doctors) and 312 students of the UdL. The results suggest that there are important gaps in theoretical knowledge in aspects such as health legislation, the minor, or the autonomy of the patient. Conclusions The developed questionnaire can measure the theoretical knowledge about bioethics applied to a sample of professionals (doctors and nurses) and students of different degrees (medicine, nursing, biomedical sciences and psychology). The developed questionnaire can assess the attitude on a set of bioethical dilemmas, which can arise in normal healthcare practice, applied to a sample of professionals (doctors and nurses) and students of different degrees (medicine, nursing, biomedicine and psychology.
Coneixements en bioètica; Actitud moral; Comité ètica assistencial; Conocimientos en bioética; Actitud moral; Comité ética asistencial; Bioethics; Moral attitude; Healthcare ethics committee
17 - Ètica. Filosofia pràctica
Infermeria
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.