The Role of mutational processes in the evolution of somatic tissues and malignancy

Author

Pich Roselló, Oriol

Director

López Bigas, Núria

González-Pérez, Abel

Date of defense

2021-03-24

Pages

330 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Cells of our body are constantly exposed to events that can create lesions in the DNA. If unremoved by the DNA repair mechanisms, the lesion may lead to a mutational event. Some of these events might drive the transformation of a healthy cell to a malignant one. This thesis focuses on understanding the generation of mutations and their positive selection in somatic tissues. First, we study the coding and noncoding driver landscape of more than 2500 patients. We also attempt to distinguish driver and passenger mutations in driver genes, and link them to mutational processes. We then study the mutations related to chemotherapies in both tumoral and healthy cells, as well as the effects of treatment in clonal hematopoiesis (CH). We also perform a systematic discovery of CH driver genes. Lastly, we study the interplay of DNA damage and repair in nucleosome-bound DNA, uncovering a 10bp periodic mutation rate which might have influenced the genome composition in eukarya.


Les cèl·lules del nostre cos estan constantment exposades a esdeveniments que poden lesionar l’ADN. Si aquestes lesions no són eliminades pels mecanismes de reparació, poden causar mutacions. Alguns d’aquests podrien ajudar a transformar una cèl·lula sana en una maligna. Aquesta tesi doctoral té com objectiu estudiar la generació de les mutacions i com són seleccionades positivament als teixits somàtics. Primer, estudiem el panorama de drivers en zones codificant i no codificant en més de 2500 pacients. També intentem distingir quines mutacions són driver de les passenger, i les relacionem amb els processos mutacionals. Després estudiem les mutacions relacionades amb la quimioteràpia en cèl·lules sanes i tumorals, i també l’efecte que tenen a la hematopoesi clonal. D’aquest últim fenomen en descobrim els gens drivers. Per últim, estudiem la relació entre el dany a l’ADN i els mecanismes de reparació quan la molècula s’empaqueta en nucleosomes. Aquesta relació deixa una periodicitat de 10 parells de bases que pot haver influenciat la composició del genoma dels eucariotes.

Keywords

Cancer; Genomics; Evolution; Chemotherapy; Mutational processes càncer; Genòmica; Evolució; Quimioteràpia; Processos mutacionals

Subjects

576 - Cellular and subcellular biology. Cytology

Documents

top.pdf

81.30Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)