Universitat Rovira i Virgili. Departament de Geografia
En el següent treball hem pretès investigar l’estructura i dinàmica evolutiva de la part de la formació social feudal catalanoaragonesa que es va desenvolupar en les comarques de Ribera d’Ebre i Terra Alta, situades en el sud-est de Catalunya, entre els rius Ebre i Algars, un territori que va pertànyer casi en la seva totalitat a l’Ordre del Temple i, desprès de la seva abolició, a la del Hospital. Per a nosaltres hi tenia un triple interès. La seva condició com a primera adquisició militar extensa d’aquella formació social permetia observar de a prop com s’havien instaurat aquí les estructures socioeconòmiques dominants i de quina forma havien evolucionat. El caràcter de senyoriu d’Ordre religiós-militar obria la possibilitat d’aprofundir en l’estudi de l’organització d’aquestes milícies i el seu comportament en la faceta de senyors de persones i terres. Per fi, la permanència de població musulmana després de la conquista feia viable l’anàlisi, en el mateix origen, de les condicions de submissió d’aquestes comunitats al nou poder. Aquest treball està organitzat per seccions: L’ocupació militar del territori, la conformació de l’estat feudal, i l’organització feudal de la terra gestionada. També l’explotació humana i econòmica del territori, el domini feudal sobre els habitants i l’excedent productiu, l’estructura de poder de la classe dominant i el desenvolupament organitzatiu de les comunitats de baix estrat, tant la Cristiana com la Sarraïna. Aquest treball també inclou un epíleg, en el qual apareixen els elements més rellevants de les seccions anteriorment citades per ordre cronològic. Finalment, també trobem un volum d’apèndixs i un apèndix documental.
Con el presente trabajo hemos pretendido investigar la estructura y dinámica evolutiva de la parte de la formación social feudal catalanoaragonesa que se desarrolló en las comarcas de Ribera d'Ebre y Terra Alta, situadas en el suroeste de Catalunya, entre los ríos Ebre y Algars, un territorio que perteneció casi en su totalidad a la Orden del Temple y, luego de su abolición, a la del Hospital. Para nosotros tenía un triple interés. Su condición de primera adquisición militar extensa de aquella formación social permitía observar de cerca cómo se habían instaurado aquí las estructuras socioeconómicas dominantes y de qué forma habían evolucionado. El carácter de señorío de Orden religioso-militar abría la posibilidad de profundizar el estudio de la organización de estas milicias y su comportamiento en la faceta de señores de hombres y tierras. Por fin, la permanencia de población musulmana después de la conquista hacía viable el análisis, en su mismo origen, de las condiciones de sumisión de estas comunidades al nuevo poder. Este trabajo está organizado por secciones: La ocupación militar del territorio, la conformación del estado feudal, y la organización social de la tierra gestionada. También la explotación humana y económica del territorio, el dominio feudal sobre los habitantes y el excedente productivo, la estructura de poder de la clase dominante y el desarrollo organizativo de las comunidades de bajo estrato, tanto la Cristiana como la Sarracena. Este trabajo también incluye un epílogo, en el cual aparecen los elementos más importantes de las secciones anteriormente mencionadas por orden cronológico. Finalmente, también contiene un volumen de apéndices y un apéndice documental.
This work studies the dynamic and evolutionary structure of that part of the Catalan-Aragonese feudal formation, which took place in the regions of Ribera d’Ebre and Terra Alta, both of them located in the south-western part of Catalonia, between Tortosa (in the south) and Lérida (in the north) and the Ebro and Algars rivers. This land belonged in its entirity to the Temple Order and after its abolishion and a short period of royal administration, it came to belong to the Hospital Order. From an organizational point of view, it dealt with the Ascó, Horta and Miravet commands. The historical age being analized covers from the acquisition of the land by the Christian feudal organization in 1153 until the beginning of the late Middle Ages crisis, that is, when some of its components had already arisen in spite of not having totally become aparent. This research work was of interest on three points. On account of its status as first military broad adquisition, that social collective allowed the study of how the prevailing socio-economical structures had been established and how they had developed. Since it was a feudal state of religious and military Order, it was possible to study in depth the organisation of these militias and the behaviour of men and lands. Finally, Moslem people’s stay after the conquest made it viable the analysis of the submission conditions of these people under the new rule. This work is organised according to sections: The military ocupation of the land, the shaping of the feudal state, and the social organization of the land which was carried out, are being successively studied. Also the population and economic exploitation of the land, the feudal rule over the inhabitants and the productive surplus, the power structure of the ruling class and the organizational development of the lower communities, both Christian and Sarracen. This work also includes an epilogue, in which the most outstanding facts of the above-mentioned sections are present in a chronological order. Finally, it also contains a volume of appendixes and a documentary appendix.
Estructura social; Edat mitjana; Ordes militars; Edad media; Órdenes Militares; Social structure; Middle Age; Military Orders
3 - Ciències socials; 32 - Política; 9 - Geografia i història
Ciències Socials i Jurídiques
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.