Pre-service teachers' mathematics teaching beliefs and mathematical content knowledge

Author

Segarra Escandón, Jaime Rodrigo

Director

Julià Ferré, Maria Carmen

Date of defense

2021-05-06

Pages

181 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques

Abstract

L’estudi del coneixement matemàtic i les creences de l’eficàcia de l’ensenyament de les matemàtiques en la formació inicial dels futurs mestres és fonamental, ja que influencia el rendiment acadèmic dels seus estudiants. L’objectiu d’aquesta tesi és estudiar tant el coneixement matemàtic inicial dels futurs mestres com també les seves creences sobre l’eficàcia matemàtica i la seva actitud envers les matemàtiques. Per a complir amb l’objectiu, es realitzen vàries investigacions. Primer, s’estudien els coneixements inicials de nombres i geometria dels estudiants del primer curs del Grau d’Educació Primària a la Universitat Rovira i Virgili (URV). En segon lloc, s’estudien les creences de l’eficàcia de l’ensenyament de les matemàtiques dels futurs mestres durant el grau. En tercer lloc, en aquesta Tesi es compara l’autoeficàcia i l’expectativa de resultats de l’ensenyament de les matemàtiques de futurs mestres, mestres novells i mestres experimentats. En quart lloc, s’estudia la relació entre les creences de l’ensenyament de les matemàtiques, l’actitud envers les matemàtiques i el rendiment acadèmic dels futurs mestres. En cinquè lloc, s’estudia la influència dels factors experiència docent, nivell d’educació i nivell d’ensenyament sobre les creences de l’eficàcia de l’ensenyament de les matemàtiques en mestres en actiu. Finalment, es compara l’autoeficàcia de l’ensenyament de les matemàtiques entre els estudiants del quart any del grau de mestres a la Universitat del Azuay i a la URV. Els resultats d’aquesta Tesi ofereixen informació potencialment important sobre el coneixement matemàtic, les creences, l’autoeficàcia de l’ensenyament de les matemàtiques i l’actitud envers les matemàtiques dels futurs mestres i dels mestres en actiu. Aquests resultats poden ajudar a desenvolupar polítiques adients a l’hora de dissenyar plans d’estudis i també assessorar als professors dels graus de mestre en les institucions d’educació superior.


El estudio del conocimiento matemático y las creencias de la eficacia de la enseñanza de las matemáticas en la formación inicial de los futuros maestros es fundamental, ya que influye en el rendimiento académico de los estudiantes. El objetivo de esta tesis es estudiar tanto el conocimiento matemático inicial de los futuros maestros como sus creencias sobre la eficacia matemática y su actitud hacia las matemáticas. Para cumplir con el objetivo se realiza varias investigaciones. Primero, se estudia los conocimientos iniciales de números y geometría de los estudiantes de primer año del Grado de Educación Primaria en la Universidad Rovira y Virgili (URV). En segundo lugar, se estudia las creencias de la eficacia de la enseñanza de las matemáticas de los futuros maestros a lo largo del grado. Tercero, esta Tesis compara la autoeficacia y la expectativa de resultados de la enseñanza de las matemáticas de futuros maestros, maestros novatos y maestros experimentados. Cuarto, se estudia la relación entre las creencias de la enseñanza de las matemáticas, la actitud hacia las matemáticas y su rendimiento académico. Quinto, se estudia la influencia de los factores experiencia docente, nivel de educación y nivel de enseñanza, sobre las creencias de la eficacia de la enseñanza de las matemáticas en maestros en servicio. Finalmente, se compara la autoeficacia de la enseñanza de las matemáticas entre los estudiantes de cuarto año del grado de maestro en la Universidad del Azuay y en la URV. Los resultados de esta Tesis ofrecen información potencialmente importante sobre el conocimiento matemático, las creencias, la autoeficacia de la enseñanza de las matemáticas y la actitud hacia las matemáticas de los futuros maestros y maestros en servicio. Estos resultados pueden ayudar a desarrollar políticas adecuadas para diseñar planes de estudios y también asesorar a los profesores de los grados de maestro en las instituciones de educación superior.


The study of mathematical content knowledge and teachers’ mathematics teaching beliefs of the pre-service teachers is fundamental, since it influences the academic performance of students. The objective of this Thesis is to study the initial mathematical knowledge of pre-service teachers and also their teachers’ mathematics teaching beliefs and their attitude towards mathematics. To meet the objective, various investigations are carried out. First, the initial knowledge of numbers and geometry of first-year students of the primary education degree at the Rovira and Virgili University (URV) is studied. Second, pre-service teachers’ mathematics teaching beliefs are studied throughout the grade. Third, this Thesis compares the self-efficacy and the expectation of results of the teaching of mathematics of pre-service teachers, novice in-service teachers and experienced in-service teachers. Fourth, the relationship between the teachers’ mathematics teaching beliefs, the attitude towards mathematics and their academic performance is studied. Fifth, the influence of the factors teaching level factor and level of training on the teachers’ mathematics teaching beliefs of in-service teachers is studied. Finally, the self-efficacy of mathematics teaching of fourth-year students at the Azuay University and at the URV is compared. The results of this Thesis offer potentially important information on the mathematical knowledge, beliefs, self-efficacy of mathematics teaching and the attitude towards mathematics of pre-service teachers and in-service teachers. These results can help develop policies for curriculum developers and teaching professors at institutes of higher education.

Keywords

Futurs mestres; Nombres i Geometria; L’eficàcia matemàtiques; Profesores en formación.; Números y Geometría; Autoeficacia matemáticas.; Pre-service teachers.; Numbers and Geometry.; Mathematics self-efficacy.

Subjects

378 - Higher education. Universities. Academic study; 51 - Mathematics

Knowledge Area

Ciències

Documents

TESI Jaime Rodrigo Segarra Escandón.pdf

3.967Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)