Representació de la dimensió ambiental de l'estètica escolar a les escoles de bosc de Barcelona (1914-1939). Una anàlisi interpretativa del fons fotogràfic

Autor/a

Sambola i Alcobé, Rosa

Director/a

Collelldemont Pujadas, Eulàlia, 1970-

Codirector/a

Gómez, Anna (Gómez Mundó)

Data de defensa

2021-03-03

Pàgines

337 p.



Departament/Institut

Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Departament de Pedagogia

Programa de doctorat

Innovació i Intervenció Educatives

Resum

Les diferents experiències d’Escola Nova europea van ser part del nou corrent de renovació pedagògica que es definia per formular una pedagogia activa, higienista, experimental i on l’infant ocupava el centre del pensament educatiu. Aquesta tesi doctoral parteix del principi que “l’école nouvelle doit être un milieu de beauté” (Ferrière, 1925), fet que significava educar des de l’experiència estètica per tal de sensibilitzar-se amb l’entorn, quelcom que s’aconseguia a través de crear ambients de bellesa. L’objectiu de la investigació es centra en analitzar i comprendre, a través de les fonts fotogràfiques, la materialització de l’estètica escolar a través de l’ambient de les dues escoles de bosc de Barcelona: Escola de Bosc del Parc de Montjuïc i Escola de Bosc del Parc del Guinardó entre 1914 i 1939. En aquest sentit s’ha conceptualitzat l’ambient sota tres dimensions: la dimensió decorativa, la dimensió arquitectònica i la dimensió naturalesa. La recerca s’ubica dins un paradigma interpretatiu i hermenèutic que pretén establir el marc de referència de la dimensió ambiental de l’estètica escolar. Per a poder realitzar el registre, anàlisi i interpretació de les fonts fotogràfiques s’ha utilitzat una perspectiva etnogràfica de la història de l’escola. Les conclusions de la recerca giren al voltant de l’eclecticisme com a fet principal en la confecció d’un ideal de bellesa complex i divers. Metodològicament s’arriba a la conclusió que la dimensió polièdrica de les imatges obliga a la investigadora a atendre les fotografies des d’una mirada que incorpori el màxim de perspectives possibles.


Las diferentes experiencias de Escuela Nueva europea fueron parte de la nueva corriente de renovación pedagógica que se definía por formular una pedagogía activa, higienista, experimental y donde el niño ocupaba el centro del pensamiento educativo. Esta tesis doctoral parte del principio de que "l’école nouvelle doit être un milieu de beauté" (Ferrière, 1925), lo que significaba educar desde la experiencia estética para sensibilizarse con el entorno, algo que se conseguía a través de crear ambientes de belleza. El objetivo de la investigación se centra en analizar y comprender, a través de las fuentes fotográficas, la materialización de la estética escolar a través del ambiente de las dos escuelas de bosque de Barcelona: Escola de Bosc del Parc de Montjuïc i Escola de Bosc del Parc del Guinardó entre 1914 i 1939. En este sentido se ha conceptualizado el ambiente bajo tres dimensiones: la dimensión decorativa, la dimensión arquitectónica y la dimensión naturaleza. La investigación se ubica dentro de un paradigma interpretativo y hermenéutico que pretende establecer el marco de referencia de la dimensión ambiental de la estética escolar. Para poder realizar el registro, análisis e interpretación de las fuentes fotográficas se ha utilizado una perspectiva etnográfica de la historia de la escuela. Las conclusiones de la investigación giran alrededor del eclecticismo como hecho principal en la confección de un ideal de belleza complejo y diverso. Metodológicamente se llega a la conclusión de que la dimensión poliédrica de las imágenes obliga a la investigadora a atender las fotografías desde una mirada que incorpore el máximo de perspectivas posibles.


The different experiences of the New European School were part of the new current of pedagogical renewal that was defined by formulating an active, hygienic and experimental pedagogy where the child occupied the centre of educational thought. This doctoral thesis is based on the principle that “l'école nouvelle doit être un milieu de beauté” (Ferrière, 1925), which meant educating from the aesthetic experience in order to be aware of the environment, something that is it achieved through creating attractive environments. The aim of the research is to analyse and understand, through photographic sources, the materialization of school aesthetics through the environment of the two open air schools of Barcelona: Escola de Bosc del Parc de Montjuïc and Escola de Bosc del Parc del Guinardó between 1914 and 1939. In this sense, the environment has been conceptualized under three dimensions: the decorative dimension, the architectural dimension and the nature dimension. The research is located within an interpretive and hermeneutic paradigm that aims to establish the frame of reference of the environmental dimension of school aesthetics. An ethnographic perspective on the history of the school has been used to record, analyse, and interpret photographic sources. The findings of the research revolve around eclecticism as the main element in the realization of a complex and diverse ideal of beauty. Methodologically, it is concluded that the polyhedral dimension of the images forces the researcher to approach the photographs from a point of view that incorporates as many perspectives as possible.

Paraules clau

Escola nova; Moviments de renovació pedagògica; Escola de bosc; Educació estètica; Estètica escolar; Hermenèutica; Fotografia; Anàlisi interpretativa

Matèries

37 - Educació. Ensenyament. Formació. Temps lliure

Àrea de coneixement

Educació

Documents

tesdoc_a2021_sambola_rosa_representacio_dimensio.pdf

18.59Mb

tesdoc_a2021_sambola_rosa_representacio_dimensio_annexos.pdf

68.75Mb

 

Drets

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)