Universitat de Lleida. Departament de Pedagogia i Psicologia
L'objectiu d'aquesta investigació és analitzar la importància i la relació d'una sèrie de variables en el procés de presa de decisions a secundària. A l'estudi van participar 519 subjectes de 4t d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) i de 2n de Batxillerat. Per a això, es van aplicar 6 esca-les i la contestació a quatre preguntes obertes. Els resultats obtinguts confirmen que les vari-ables: gènere, curs acadèmic, tipus de centre, nivell educatiu de la família, dimensions emo-cional, cognitiva i social de la presa de decisions, estils de decisió vocacional, autoestima, es-très, autoconfiança i conducta exploratòria, influeixen, de forma significativa, en la presa de decisions i es comprova la seva estreta relació en aquest procés de decisió. Aquest estudi destaca la complexitat i la dificultat que suposa el afrontar la presa de decisions acadèmica i professional en aquest nivell educatiu i es posa de manifest la necessitat de desenvolupar programes de millora.
El objetivo de esta investigación es analizar la importancia y la relación de una serie de variables en el proceso de toma de decisiones en secundaria. En el estudio participaron 519 sujetos de 4º de Educación Secundaria Obligatoria (ESO) y de 2º de Bachillerato. Para ello, se aplicaron 6 escalas y la contestación a cuatro preguntas abiertas. Los resultados obtenidos confirman que las variables: género, curso académico, tipo de centro, nivel educativo de la familia, dimensiones emocional, cognitiva y social de la toma de decisiones, estilos de decisión vocacional, autoestima, estrés, autoconfianza y conducta exploratoria, influyen, de forma significativa, en la toma de decisiones y se comprueba su estrecha relación en dicho proceso de decisión. Este estudio destaca la complejidad y la dificultad que supone el afrontar la toma de decisiones académica y profesional en este nivel educativo y se pone de manifiesto la necesidad de desarrollar programas de mejora.
The objective of this research is to analyse the importance and relationship of a series of var-iables in the decision-making process in secondary school. 519 subjects from 4th year of Compulsory Secondary Education (ESO) and 2nd year of bachillerato participated in the study. 6 scales were applied and the responses to four open questions. The results obtained confirmed that the variables: gender, academic year, type of school, educational level of the family, emotional, cognitive and social dimensions of decision-making, vocational decision styles, self-esteem, perceived stress, self-confidence and exploratory conduct, all had a sig-nificant influence on decision-making and their close relationship is verified in this process. This study highlights the complexity and difficulty for secondary-education students to take academic and professional decisions. The need to develop programmes for improvement, was thus demonstrated.
Orientació i tutoria; Presa de decisiones; Educació secundària; Orientación y tutoría; Orientación y tutoría; Educación secundaria; Orientation and tutoring; Decision-making; Secondary education
373 - Enseñanza primaria y secundaria
Mètodes d'Investigació i Diagnòstic en Educació