Nous paradigmes de tributació per l'economia del coneixement

Author

Belda Reig, Ignasi

Director

Delgado García, Ana María

Oliver Cuello, Rafael

Date of defense

2021-03-05

Pages

202 p.



Department/Institute

Universitat Oberta de Catalunya. Internet Interdisciplinary Institut (IN3)

Doctorate programs

Societat de la informació i el coneixement

Abstract

Hi ha un consens acadèmic, social i polític respecte al fet que el sistema tributari actual no està ben adaptat al paradigma tecnicoeconòmic de l'economia del coneixement. En els últims anys, s'han intentat desplegar diverses iniciatives legislatives per gravar les empreses tecnològiques de manera justa, equitativa i d'acord amb els valors constitucionals. Però aquestes iniciatives només són solucions temporals que en molts casos no funcionen bé i tendeixen a introduir proteccionisme econòmic en l'ordre del comerç digital internacional. Aquesta tesi doctoral revisa el context fiscal de l'economia del coneixement en els nous models de negoci digitals que estan sorgint, com la criptoeconomia, la robòtica, els serveis digitals, les dades massives i la internet de les coses. Proposa una reinterpretació de la normativa actual d'imposició directa per tenir un sistema tributari ben adaptat a l'economia del coneixement i amb l'elasticitat necessària per anar-se adaptant fàcilment als nous models econòmics que van apareixent en aquest paradigma tecnicoeconòmic.


Existe un consenso académico, social y político respecto a que el actual sistema tributario no está bien adaptado al paradigma técnico-económico de la economía del conocimiento. En los últimos años, se han intentado desplegar varias iniciativas legislativas para grabar las empresas tecnológicas de forma justa, equitativa y de acuerdo con los valores constitucionales. Pero estas iniciativas no dejan de ser soluciones temporales que en muchos casos no funcionan bien y tienden a introducir proteccionismo económico en el orden del comercio digital internacional. Esta tesis doctoral revisa el contexto fiscal de la economía del conocimiento en los nuevos modelos de negocio digitales que están apareciendo, como la criptoeconomía, la robótica, los servicios digitales, los macrodatos y el internet de las cosas. Propone una reinterpretación de la actual normativa de imposición directa para tener un sistema tributario bien adaptado a la economía del conocimiento y con la elasticidad necesaria para ir adaptándose fácilmente a los nuevos modelos económicos que van apareciendo en este paradigma técnico-económico.


There is an academic, social, and political consensus that the current tax system is not well adapted to the technical-economic paradigm of the knowledge economy. In recent years, many attempts have been made to deploy legislative initiatives to tax technology companies fairly, equitably and in accordance with constitutional values. But these initiatives are still temporary solutions, which in many cases are not working well and are prone to introduce a certain economic protectionism in international digital trade. This doctoral thesis reviews taxation in the knowledge economy, specifically in new and emerging digital business models such as crypto-economics, robotics, digital services, big data and the Internet of Things. It also proposes a reinterpretation of the current direct taxation regulations in order to adapt the tax paradigm to the knowledge economy, introducing the necessary elasticity to adapt easily to the new economic models that are appearing in this technical-economic paradigm.

Keywords

dret econòmic; derecho económico; economic law; dret tributari; derecho tributario; tax law; fiscalitat; fiscalidad; taxation; noves tecnologies; nuevas tecnologías; new technologies

Subjects

346 - Economic law. Law of government control of the economy

Knowledge Area

Dret

Documents

tesi v2.pdf

1.326Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)