Universitat Rovira i Virgili. Departament de Geografia
Aquesta tesi doctoral sorgeix de la necessitat d’aprofundir en el coneixement de les mobilitats dels visitants, entendre les decisions que configuren el seu comportament espacio-temporal i identificar i explorar els efectes que les seves mobilitats tenen sobre les destinacions urbanes. La tesi es desenvolupa entorn a quatre objectius específics que s’emmarquen en l’àmbit de recerca relacionat amb el seguiment de l’activitat dels visitants en destinacions turístiques urbanes. Cadascun d’aquests objectius es desenvolupa en cadascun dels articles científics que conformen aquesta tesi doctoral, publicats tots ells en revistes de revisió per parells. El primer article es proposa com a objectiu identificar els factors, relacionats amb el perfil socioeconòmic dels turistes i amb les característiques de la seva estada, que determinen la selecció d’opcions de transport i mobilitat sostenible per moure’s per la destinació urbana. El segon article pretén analitzar i comprendre com afecta el comportament espacio-temporal dels turistes en els seus patrons de consum econòmic i, per tant, en la generació d’ingressos per a l’economia local. El tercer article es proposa analitzar la influència de l’espai urbà sobre la forma en què els visitants es desplacen per la destinació. I finalment, el quart article té per objectiu reconstruir trajectòries i/o fluxos espacio-temporals a partir de dades geolocalitzades de les xarxes socials per tal de detectar patrons de mobilitat dels visitants de destinacions urbanes. Les fonts de dades i els mètodes utilitzats per complir amb els objectius de partida són diverses. En aquest sentit, la tesi aporta també una àmplia radiografia dels pros i les contres de les diferents fonts de dades disponibles per a l’anàlisi de les mobilitats dels visitants en destinacions turístiques.
Esta tesis doctoral surge de la necesidad de profundizar en el conocimiento de las movilidades de los visitantes,entender las decisiones que configuran su comportamiento espaciotemporal e identificar y explorar los efectos que sus movilidades tienen sobre los destinos urbanos. La tesis se desarrolla en torno a cuatro objetivos específicos que se enmarcan en el ámbito de investigación de seguimiento de visitantes, y que se desarrollan en cada uno de los artículos científicos, publicados todos ellos en revistas de revisión por pares, que conforman esta tesis. El primer artículo se propone como objetivo identificar los factores, relacionados con el perfil socioeconómicos de los turistas y con las características de su estancia, que determinan la selección de opciones de transporte y movilidad sostenible para moverse por el destino urbano. El segundo artículo pretende analizar y comprender cómo afecta el comportamiento espaciotemporal de los turistas en sus patrones de consumo económico y, por tanto, en la generación de ingresos para la economía local. El tercer artículo se propone analizar la influencia del espacio urbano sobre la forma en que los visitantes se desplazan por el destino. Y finalmente, el cuarto artículo tiene por objetivo reconstruir trayectorias y / o flujos espaciotemporales a partir de datos geolocalizados de las redes sociales para detectar patrones de movilidad de los visitantes de destinos urbanos. Las fuentes de datos y los métodos utilizados para cumplir con los objetivos de partida son diversos. En este sentido, la tesis aporta también una amplia radiografía de los pros y contras de las diferentes fuentes de datos disponibles para el análisis de las movilidades de los visitantes en destinos turísticos.
This dissertation arises from the need to deepen the knowledge of the mobility of visitors, understand the decisions that shape their spatiotemporal behaviour and identify and explore the effects that their mobility has on urban destinations. The thesis is developed around four specific objectives that fall within the scope of visitor tracking research, and that are developed in each of the scientific articles, all of them published in peer-reviewed journals, that make up this thesis. The first article aims to identify the factors, related to the socioeconomic profile of tourists and the characteristics of their stay, that determine the selection of sustainable transport and mobility options to move within the urban destination. The second article aims to analyse and understand how the visitors’ spatiotemporal behaviour affects their patterns of economic consumption and, therefore, the generation of income for the local economy. The third article aims to analyse the influence of the built environment on the visitors’ mobilities at destination. And finally, the fourth article aims to reconstruct trajectories and / or spatiotemporal flows from geolocated data obtained from social networks in order to detect visitors’ mobility patterns at urban destinations. The data sources and methods used to meet the objectives are multiple. In this sense, the thesis also provides an extensive x-ray of the pros and cons of the different data sources available for the analysis of visitors’ mobilities in tourist destinations.
Mobilitats turístiques; Turisme urbà; Destinació turística; Movilidades turísticas; Turismo urbano; Destino turístico; Tourist mobilities; Urban tourism; Tourism destination
3 - Ciencias sociales; 379.8 - Tiempo libre; 71 - Urbanismo. Paisajismo, parques y jardines; 91 - Geografía. Viajes
Ciències Socials i jurídiques
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.