La escritura o la vida. Una lectura hermenèutica

Author

Asturgó Ayats, Joan

Director

Vilar, Gerard

Date of defense

2021-07-12

Pages

206 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Filosofia

Abstract

Aquesta tesi doctoral té el propòsit d’argumentar la possibilitat d’una lectura hermenèutica de La escritura o la vida de Jorge Semprún. A partir d’aquest objectiu discutirem algunes de les idees que l’autor exposa en el seu text, sobretot la utilització de la ficció per explicar el fenomen de la deportació als camps de concentració nazis. La nostra investigació vol partir de les claus conceptuals de la filosofia hermenèutica per endinsar-se en l’anàlisi de la vinculació entre la paraula i el fet viscut en el context d’una experiència traumàtica personal i col·lectiva -i finalment històrica-. En el rerefons s’hi situa la singularitat de la comprensió, les seves condicions de possibilitat i els seus límits, perquè el recolzament conceptual el formalitzem a partir d’una mirada filosòfica i antropològica que té en la condició limítrofa de l’ésser humà l’articulació de la problemàtica presentada. És una investigació sobre un text que relata la realització d’un altre text. Filosofia del fet literari. O pensar la simbiosi inexpugnable i irremeiable de tota lectura crítica sobre l’escriptura i la vida.


Esta tesis doctoral tiene el propósito de argumentar la posibilidad de una lectura hermenéutica de La escritura o la vida de Jorge Semprún. A partir de este objetivo discutiremos algunas de las ideas que el autor expone en su texto, sobre todo la utilización de la ficción para explicar el fenómeno de la deportación a los campos de concentración nazis. Nuestra investigación quiere partir de las claves conceptuales de la filosofía hermenéutica para adentrarse en el análisis de la vinculación entre la palabra y el hecho vivido en el contexto de una experiencia traumática personal y colectiva -y finalmente histórica-. En el trasfondo se sitúa la singularidad de la comprensión, sus condiciones de posibilidad y sus límites, porque el apoyo conceptual lo formalizamos a partir de una mirada filosófica y antropológica que tiene en la condición limítrofe del ser humano la articulación de la problemática presentada. Es una investigación sobre un texto que relata la realización de otro texto. Filosofía del hecho literario. O pensar la simbiosis inexpugnable e irremediable de toda lectura crítica sobre la escritura y la vida.


This doctoral thesis aims to argue the possibility of a hermeneutic reading of La escritura o la vida by Jorge Semprún. From this purpose, we will discuss some of the thesis that the author presents in his texts, especially the use of fiction to explain the phenomenon of deportation to Nazi concentration camps. The thesis seeks to start from the conceptual keys of hermeneutic philosophy to delve into the analysis of the link between the word and the fact lived in the context of a personal and collective and therefore historical traumatic experience. In the background, we find the phenomenon of understanding, its conditions of possibility and its limits, because we formalize the conceptual support from a philosophical and anthropological point of view that has in the bordering condition of the human being the articulation of the problem presented. It is a research on a text that relates the realization of another text. Philosophy of the literary fact. Or the impregnable and irremediable symbiosis of all critical reading about writing and life.

Keywords

Hermenèutica; Hermenéutica; Hermeneutics; Ficció; Ficción; Fiction; Símbol; Símbolo; Symbol

Subjects

14 - Philosophical Systems and points of view

Knowledge Area

Ciències Humanes

Documents

jaa1de1.pdf

1.971Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)