El equilibrio en el mercado laboral: El encaje entre la oferta y la demanda de trabajo y entre la formación y las características de la ocupación en la era digital

Author

Cortadas Guasch, Pau

Director

Lladós Masllorens, Josep

Ramos Lobo, Raul

Date of defense

2021-12-16

Pages

168 p.



Department/Institute

Universitat Oberta de Catalunya. Internet Interdisciplinary Institut (IN3)

Abstract

La tesis doctoral tiene como objetivo estudiar la influencia de las características de las empresas y de los trabajadores sobre los emparejamientos laborales. La aparición de las tecnologías digitales ha supuesto un cambio significativo en la relación entre la oferta y la demanda que puede generar desajustes, provocando así pérdidas de puestos de trabajo (vacantes no cubiertas) o problemas de concordancia entre la formación y la cualificación requerida para el puesto. La investigación abarca ambos lados del mercado laboral y cubre un periodo de tiempo significativamente largo como para poder apreciar posibles evoluciones de tendencia en su funcionamiento. El mercado de trabajo, como la economía, se ha visto afectado por importantes novedades que han provocado un cambio de paradigma. Dichos cambios han sido importantes por su magnitud y por su velocidad de implantación. Nuestra investigación destaca por intentar ofrecer cierta luz ante aquellos procesos de adaptación que más y mejor han influenciado en el trabajo y por lo tanto aquellos que aumentan la probabilidad de ocupación y de ajuste laboral.


La tesi doctoral té com a objectiu estudiar la influència de les característiques de les empreses i dels treballadors sobre els aparellaments laborals. L'aparició de les tecnologies digitals ha suposat un canvi significatiu en la relació entre l'oferta i la demanda que pot generar desajustos, provocant així pèrdues de llocs de treball (vacants no cobertes) o problemes de concordança entre la formació i la qualificació requerida per al lloc. La investigació abasta ambdós costats del mercat laboral i cobreix un període de temps significativament llarg per poder apreciar possibles evolucions de tendència en el seu funcionament. El mercat de treball, com l'economia, s'ha vist afectat per novetats importants que han provocat un canvi de paradigma. Aquests canvis han estat importants per la magnitud i la velocitat d'implantació. La nostra recerca destaca per intentar oferir certa llum davant d'aquells processos d'adaptació que han influenciat més i millor en el treball i per tant aquells que augmenten la probabilitat d'ocupació i d'ajust laboral.


This doctoral thesis aims to study the influence of the characteristics of companies and workers on labour matches. The appearance of digital technologies has brought about a significant change in the relationship between supply and demand that can generate imbalances, thus causing job losses (unfilled vacancies) or mismatches between education and the qualifications required for the job. The research covers both sides of the labour market and covers a significantly long period of time to be able to appreciate possible trend evolutions in its workings. The labour market, like the economy, has been affected by major developments that have caused a paradigm shift. These changes have been important due to their magnitude and their speed of implementation. Our research stands out for trying to shed some light on those adaptation processes that have most and best influenced work and therefore those that increase the probability of employment and job fit.

Keywords

economia laboral; economía laboral; labor economics; ocupació; ocupación; occupation; formació; formación; training; TIC; TIC; ICT; desajust educatiu; desajuste educativo; educational mismatch

Subjects

33 - Economics. Economic science

Knowledge Area

Economia i Empresa

Documents

20221 Tesis_Pau Cortadas Guasch.pdf

3.035Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)