Role of ZEB factors in B cell activation and malignant progression

dc.contributor
Universitat de Barcelona. Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
dc.contributor.author
Profitós Pelejà, Núria
dc.date.accessioned
2022-06-02T10:26:34Z
dc.date.available
2022-06-02T10:26:34Z
dc.date.issued
2020-07-29
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/674399
dc.description
Programa de Doctorat en Biomedicina / Tesi realitzada a l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS)
en_US
dc.description.abstract
ZEB1 and ZEB2 are two transcription factors best known for their role driving a dedifferentiation process, commonly referred as epithelial to mesenchymal transition (EMT). This process is carried out either in multiple physiological and pathological conditions, such as normal development and tumor progression. More recently their role in T cell development and T cell leukemias have been studied but their role in B-cell activation and B cell malignant progression remains still poorly understood. In this PhD dissertation, it was found that both ZEB1 and ZEB2 factors are expressed during the differentiation of the B cell lineage and specifically in the Germinal Center (GC) B cells. ZEB1 is required for GC formation and to prepare a correct T-dependent response in front of a specific antigen. Due to different chromosomal alterations and mutations, the GC B cells can undergo malignant transformation and give rise to different subtypes of B cell lymphoma, being diffuse large B cell lymphoma (DLBCL) the most common. It was found that ZEB1 and ZEB2 are involved in the progression of DLBCL as they regulate the DLBCL proliferation and cell metabolism, being ZEB1 a marker of poorer prognosis and associated to higher proliferation rate of tumoral cells and ZEB2 having an inversed pattern. These reversed expression patterns of ZEB1 and ZEB2 was also found in multiple myeloma (MM), where ZEB2 acts as an anti-tumoral marker and is associated with a pre-malignant stage, the monoclonal gammopathy of undetermined significance (MGUS). ZEB1 acts as a pro-tumoral gene, associated with the malignization of the disease and is associated with different hallmarks: poorer treatment response, cell migration, and in the bone formation. The results set ZEB1 and ZEB2 as potent prognosis markers in lymphomas and highlight that their potential as therapeutic targets needs to be assessed in the future.
en_US
dc.description.abstract
ZEB1 i ZEB2 són dos factors de transcripció descrits pel seu paper en dur a terme un procés de desdiferenciació, conegut com la transició epiteli-mesènquima. Aquest procés es duu a terme tant en condicions fisiològiques com patològiques, com pot ser durant el desenvolupament o en la progressió tumoral i metàstasi. Recentment s’ha descrit el seu paper en el desenvolupament de cèl·lules T i en leucèmies de cèl·lula T, però el seu rol durant el desenvolupament i activament de les cèl·lules B i en la progressió de tumors hematològics de cèl·lula B encara no és del tot conegut. En aquesta tesis, s’ha trobat que els dos factors, ZEB1 i ZEB2, s’expressen durant la diferenciació del llinatge de cèl·lules B i específicament en les cèl·lules B del Centre Germinal. Per la formació de centres germinals i per donar a lloc una bona resposta humoral enfront un antigen específic és necessària la intervenció de ZEB1. En limfomes difusos de cèl·lula gran, ZEB1 i ZEB2 estan implicats en la progressió de la malaltia, ja que en regulen la seva proliferació i metabolisme cel·lular. En aquest cas, ZEB1 està associat a un pitjor prognàtic i ZEB2 té una funció inversa, associant-se a un millor pronòstic. Aquest patró també es pot observar en el cas de mieloma múltiple, en què ZEB2 està associat a un estadi premaligne de la malaltia i ZEB1 actua com un gen protumoral, associat a diferents marcadors com podria ser una pitjor resposta al tractament, migració cel·lular i formació d’osteoclasts. Aquests resultats situen ZEB1 i ZEB2 com marcadors de prognosi en limfomes, sent considerat ZEB1 com un gen promotor de la tumorigènesi i marcador de mal pronòstic i ZEB2 sent un marcador de bon pronòstic. També suggereixen ZEB1 com una potencial diana terapèutica en limfomes.
en_US
dc.format.extent
136 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
eng
en_US
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Factors de transcripció
en_US
dc.subject
Factores de transcripción
en_US
dc.subject
Transcription factors
en_US
dc.subject
Limfomes
en_US
dc.subject
Linfomas
en_US
dc.subject
Lymphomas
en_US
dc.subject
Cèl·lules B
en_US
dc.subject
Células B
en_US
dc.subject
B cells
en_US
dc.title
Role of ZEB factors in B cell activation and malignant progression
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
616
en_US
dc.contributor.director
Postigo, Antonio
dc.contributor.director
Roué, Gaël
dc.contributor.tutor
Enrich Bastús, Carles
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documentos

NPP_PhD_THESIS.pdf

4.288Mb PDF

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)