Estrés asociado al uso de tecnologías de la información y comunicación en trabajadores y trabajadoras de instituciones educativas

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament de Psicologia
dc.contributor.author
Estrada Muñoz, Carla Andrea
dc.date.accessioned
2022-07-14T09:55:28Z
dc.date.available
2022-07-14T09:55:28Z
dc.date.issued
2022-06-15
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/674788
dc.description.abstract
La introducció de les tecnologies de la informació i comunicació en sectors com l'educació brinda noves oportunitats per a l'ensenyament i l'aprenentatge, no obstant això, la seva implementació ha significat que les i els treballadors hagin d'aprendre a adaptar-se al seu ús. Les demandes que imposen l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació, sobretot durant el teletreball, poden generar estrès associat a la seva utilització, que s'anomena tecnoestrès. Hi ha factors precursors i factors inhibidors del tecnoestrès, anomenats, tecnoestressors i tecnoinhibidors. El tecnoestrès pot originar conseqüències a nivell individual, laboral i organitzacional. El principal objectiu d'aquesta tesi doctoral va ser mesurar les manifestacions del tecnoestrès, i establir les correlacions amb variables demogràfiques, i amb els tecnoestressors i tecnoinhibidors, en treballadors i treballadores d'institucions d'educació infantil, primària i secundària de Xile. Per complir amb aquest objectiu, es van realitzar tres estudis, en els quals es van aplicar instruments de mesurament psicomètrics, validats a les mostres estudiades, en conjunt amb la consulta d'informació sociodemogràfica i laboral als participants, que, als Estudis 1 i 2, van correspondre a docents d'educació primària i secundària, ia l'Estudi 3 a directors d'institucions d'educació infantil.
en_US
dc.description.abstract
La introducción de las tecnologías de la información y comunicación en sectores como la educación brinda nuevas oportunidades para la enseñanza y el aprendizaje, sin embargo, su implementación ha significado que las y los trabajadores tengan que aprender a adaptarse a su uso. Las demandas que imponen el uso de las tecnologías de la información y la comunicación, sobre todo durante el teletrabajo, pueden generar estrés asociado a su utilización, que se denomina *tecnoestrès. Hay factores precursores y factores inhibidores del *tecnoestrès, denominados, *tecnoestressors y *tecnoinhibidors. El *tecnoestrès puede originar consecuencias a nivel individual, laboral y organizacional. El principal objetivo de esta tesis doctoral fue mesurar las manifestaciones del *tecnoestrès, y establecer las correlaciones con variables demográficas, y con los *tecnoestressors y *tecnoinhibidors, en trabajadores y trabajadoras de instituciones de educación infantil, primaria y secundaria de Chile. Para cumplir con este objetivo, se realizaron tres estudios, en los cuales se aplicaron instrumentos de medición psicométricos, validados a las muestras estudiadas, en conjunto con la consulta de información sociodemográfica y laboral a los participantes, que, en los Estudios 1 y 2, correspondieron a docentes de educación primaria y secundaria, *ia el Estudio 3 a directores de instituciones de educación infantil.
en_US
dc.description.abstract
The introduction of information and communication technologies in sectors such as education provides new opportunities for teaching and learning, however, its implementation means that workers must learn to adapt to its use. The demands imposed by the use of information and communication technologies, especially during teleworking, can generate stress associated with their use, which is called technostress. There are precursor factors and inhibitory factors of technostress, called techno-stressors and techno-inhibitors. Technostress can cause consequences at the individual, work and organizational levels. The main objective of this doctoral thesis was to measure the manifestations of technostress, and establish correlations with demographic variables, and with techno-stressors and techno-inhibitors, in male and female workers of child, primary and secondary education institutions in Chile. To meet this objective, three studies were carried out, in which psychometric measurement instruments were applied, validated in the studied samples, together with the consultation of sociodemographic and labor information to the participants, who, in Studies 1 and 2, they corresponded to teachers of primary and secondary education, and in Study 3, to directors of early childhood education institutions.
en_US
dc.format.extent
176 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
TIC
en_US
dc.subject
tecnoestrès
en_US
dc.subject
educació
en_US
dc.subject
educación
en_US
dc.subject
ICT
en_US
dc.subject
technostress
en_US
dc.subject
education
en_US
dc.subject.other
Ciéncias
en_US
dc.title
Estrés asociado al uso de tecnologías de la información y comunicación en trabajadores y trabajadoras de instituciones educativas
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
159.9
en_US
dc.subject.udc
331
en_US
dc.subject.udc
37
en_US
dc.subject.udc
6
en_US
dc.contributor.director
Boada Grau, Joan
dc.contributor.director
Vega Muñoz, Alejandro
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documentos

TESI Carla Andrea Estrada Muñoz.pdf

18.19Mb PDF

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)