Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Ciència i Tecnologia Ambientals
Aquesta tesi es basa en estudis de ciència de conservació post-normal i governança ambiental per a investigar els processos de governança ambiental a la Reserva de la Biosfera de l’Arganareda (RBA) al Marroc i dues de les seves comunitats i agdals locals rurals (ICCA); i donar llum sobre els seus resultats i reptes fins ara. L’anàlisi es centra en la interfície entre dos enfocaments pràctics de la governança ambiental per a abordar la governança ambiental inclusiva, explorant simultàniament la relació des de la perspectiva d’una reserva de la biosfera i una comunitat local, des d’un enfocament inductiu que abraça múltiples escales i sistemes de coneixement. L’original enfocament integrador pluralista aplicat, ha aconseguit captar gran part de la complexitat i els matisos inherents a les múltiples escales, coneixements i visions del món. En primer lloc, s’ha analitzat l’enfocament institucional de la reserva de la biosfera a la governança ambiental. En segon lloc, s’han investigat els processos de govern de baix a dalt en dues comunitats locals rurals. Finalment, s’ha examinat la interfície entre la reserva de la biosfera i les dues comunitats locals mitjançant la identificació de les limitacions i les sinergies dels seus propis enfocaments de govern. Les principals conclusions assenyalen que: (i) la RBA i el sistema agdal són percebuts com l’oportunitat més adequada per a la majoria d’actors a tots els nivells; (ii) la governança ambiental inclusiva es considera factible; (iii) la baixa prioritat estratègica actual i la feble voluntat política dificulten la governança ambiental inclusiva a nivell de RBA i comunitat, bloquejant una interfície global-local robusta. Després d’analitzar els principals factors d’influència de la governança ambiental inclusiva a nivell local, RBA i interfície, les principals conclusions són: (i) la inclusió encara està lluny d’aconseguir-se a causa de restriccions de comportament no expressades; (ii) els enfocaments etnogràfics i holístics són susceptibles de descobrir molts dels factors ocults subjacents que s’han passat per alt fins ara. Així, per avançar cap a la governança ambiental inclusiva a l’Arganareda, aquests factors d’influència s’han d’abordar i integrar simultàniament de baix a dalt i de dalt a baix. Finalment, més investigacions multidisciplinàries i interdisciplinàries són essencials per a entendre i gestionar millor aquests condicionants ocults que, en última instància, afecten les relacions humana-natura més enllà de les cultures i disciplines.
Esta tesis se basa en la ciencia de la conservación y los estudios de gobernanza ambiental post-normales para investigar los procesos de gobernanza ambiental dentro de la Reserva de la Biosfera de la Arganareda (RBA) en Marruecos y dos de sus comunidades locales rurales y agdales (ICCAs); y proporcionar luz sobre sus resultados y desafíos hasta la fecha. El análisis se centra en la interfaz entre dos enfoques empíricos de gobernanza ambiental para abordar la gobernanza ambiental inclusiva, explorando simultáneamente la relación desde la perspectiva de una reserva de biosfera y la de las comunidades locales, a partir de un enfoque inductivo que abarca múltiples escalas y sistemas de conocimiento. El original enfoque integrador pluralista aplicado ha logrado captar gran parte de la complejidad y los matices inherentes a las múltiples escalas, conocimientos y cosmovisiones. En primer lugar, se ha analizado el enfoque institucional de gobernanza ambiental de la reserva de la biosfera. En segundo lugar, se han investigado los procesos ascendentes (bottom-up) de gobernanza en dos comunidades locales rurales. En tercer lugar, se ha examinado la interfaz entre la reserva de biosfera y las dos comunidades locales mediante la identificación de las limitaciones y sinergias de sus propios enfoques de la gobernanza. Las principales conclusiones señalan que: (i) la RBA y el sistema agdal se perciben como la oportunidad más adecuada para la mayoría de los actores a todos los niveles; (ii) la gobernanza ambiental inclusiva se considera factible; (iii) la baja prioridad estratégica actual y la escasa voluntad política obstaculizan la gobernanza ambiental inclusiva a nivel de la RBA y de la comunidad, bloqueando una sólida interfaz global-local. Tras analizar los principales factores que influyen en la gobernanza ambiental inclusiva a nivel local, RBA y de interfaz, las principales conclusiones son (i) la inclusividad aún está lejos de alcanzarse debido a condicionamientos tácitos de comportamiento; (ii) los enfoques etnográficos y holísticos son aptos para descubrir muchos de los factores ocultos subyacentes que se han pasado por alto hasta la fecha. Así pues, para avanzar hacia la gobernanza ambiental inclusiva en la Arganareda, estos factores influyentes deben abordarse e integrarse simultáneamente de abajo a arriba y de arriba a abajo. Por último, es esencial seguir realizando investigaciones multidisciplinares e interdisciplinares para comprender y gestionar mejor estos condicionantes ocultos que, en última instancia, afectan a las relaciones entre las personas y la naturaleza más allá de las culturas y las disciplinas.
This thesis draws on post-normal conservation science and environmental governance studies to investigate environmental governance processes within the Arganeraie Biosphere Reserve (RBA) in Morocco and two of its rural local communities and agdals (ICCAs), and shed light on their outcomes and challenges to date. The analysis focuses on the interface between two practical approaches to environmental governance to address inclusive environmental governance (IEG), exploring simultaneously the relationship from a biosphere reserve’s and a local communities’ perspective from an inductive approach that embraces multiple scales and knowledge systems. The original pluralistic integrative approach implemented has succeeded to capture much of the complexity and nuances inherent to the multiple scales, knowledges and worldviews. First, the biosphere reserve institutional approach to environmental governance has been analysed. Second, the bottom-up processes of governance in two rural local communities have been investigated. Third, the interface between the biosphere reserve and the two local communities has been examined through the identification of the constraints and synergies of their own approaches to governance. The main findings point out that: (i) the RBA and the agdal system are perceived as the most appropriate opportunity for most actors at all levels; (ii) IEG is considered feasible; (iii) the current low strategic priority and the weak political will hinder IEG at RBA and community levels, blocking a robust global-local interface. After analysing the main influencing factors of IEG at the local, RBA and interface levels, the principal conclusions are: (i) inclusivity is still far from being achieved due to unspoken behavioural constraints; (ii) ethnographic and holistic approaches are apt to uncover many of the underlying hidden factors that have been overlooked to date. Thus, to advance towards IEG in the Arganeraie, these influencing factors should be simultaneously addressed and integrated from the bottom-up and from the top-down. Lastly, further multidisciplinary and interdisciplinary research is essential to better understand and manage these hidden conditioning factors that ultimately affect human-nature relationships beyond cultures and disciplines.
Governança ambiental inclusiva; Gobernanza ambiental inclusiva; Inclusive environmental governance; Reserva de la biosfera arganeraie; Arganeraie biosphere reserve; Conservació comunitària; Conservación comunitaria; Community conservation
502 - Naturaleza. Estudio, conservación y protección de la naturaleza
Ciències Socials
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.