The Role of leaders' characteristics on governments formation

Autor/a

Huidobro Torres, Alba

Director/a

Gallego Dobón, Aina

Fecha de defensa

2022-07-15

Páginas

204 p.



Departamento/Instituto

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Polítiques i Socials

Programa de doctorado

Programa de doctorat en Ciències Polítiques i Socials

Resumen

This Ph.D. dissertation examines the extent to which the personal characteristics of political leaders affect their political ambition and government formation processes. While the literature shows that government performance and issue preferences depend, to some extent, on leaders’ characteristics, such characteristics have received little scholarly attention in the context of government formation. The dissertation’s main argument is that leaders’ characteristics, especially gender, influence the creation of their preferences and attitudes during negotiations to obtain positions of power. Three empirical chapters test this using the case of Spanish local level politics. In the first chapter, I devise an original conjoint experiment and show that gender plays a role in predicting politicians preferences. They prefer women as government partners because they are perceived as reducers of the cost of communication and as more competent. In the second chapter, I leverage the as-if random assignment of a bargaining advantage in close local elections through a Regression Discontinuity Design. The results show that women are less likely to secure the mayoralty than men when they win elections by narrow margins, although their parties still manage to join governing coalitions. In the third chapter, to explore the mechanisms underlying of the other chapters’ results, I explore the attitudes and political ambitions of those who reach those top positions. This project proposes a new way of understanding government negotiations. Moreover, the results highlight the inequalities that certain social groups, such as women, face when attempting to occupy positions of leadership.


Aquesta tesi doctoral estudia fins a quin punt les característiques personals dels líders polítics afecten la seva ambició política i els processos de formació de govern. Tot i que la literatura mostra que el rendiment del govern i les preferències depenen, fins a un cert punt, de les característiques dels líders, la formació dels governs és un aspecte que ha despertat menys interès acadèmic. L’argument principal de la tesi és que les característiques dels líders, especialment el gènere, influeixen en la creació de les seves preferències i actituds durant les negociacions per obtenir posicions de poder. Tres capítols empírics, els quals utilitzen el cas de la política local espanyola, ho avalen. En el primer capítol, elaboro un experiment conjoint original i demostro que el gènere juga un paper en predir les preferències dels polítics. Els líders prefereixen les dones com a sòcies de govern perquè se les percep com a facilitadores de la comunicació i són més competents. En el segon capítol, es posa el focus en l’assignació quasi aleatòria de tenir avantatge negociadora en eleccions locals mitjançant un disseny de regressió discontínua. La tesi mostra que les dones tenen menys probabilitats d’aconseguir l’alcaldia que els homes quan el resultat és ajustat, és a dir, guanyen les eleccions per marges estrets. Tanmateix, els seus partits aconsegueixen unir-se a coalicions de govern. En el tercer capítol, per explorar els mecanismes subjacents dels altres capítols, exploro les actituds i les ambicions polítiques d’aquells polítics que assoleixen posicions de poder superiors. Amb tot, la tesi doctoral proposa una nova manera d’entendre les negociacions governamentals. A més, els resultats posen de manifest les desigualtats a què s’enfronten determinats col·lectius socials, com les dones, a l’hora de formar part de càrrecs polítics de primera línia.

Palabras clave

Political leaders; Gender and politics; Coalition governments’ formation; Politicians’ characteristics; Political ambition; RDD; Conjoint experiment; Elites survey; Líders polítics; Gènere i política; Formació governs de coalició; Característiques dels polítics; Ambició política; Experiment conjoint; Enquesta a elits

Materias

32 - Política

Documentos

Este documento contiene ficheros embargados hasta el dia 14-07-2024

Derechos

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)