ICT Adoption for women's development in Mexico

Author

Martínez Mancilla, Yolanda

Director

González Ramos, Ana Maria

Moreno Arellano, Carlos Iván

Date of defense

2021-07-13

Pages

211 p.



Department/Institute

Universitat Oberta de Catalunya. Internet Interdisciplinary Institut (IN3)

Doctorate programs

Societat de la informació i el coneixement

Abstract

This research aimed to explore whether the adoption of ICT enhances the development of women living in impoverished urban communities in Mexico. The objective was to identify women's motivation to participate in a digital inclusion experience, their process of ICT skills acquisition, whether they applied ICT in their daily life, and whether this application translated into better development opportunities for them. Using mixed methods of descriptive and qualitative tools, the research found that Internet and ICT usage among vulnerable women tends to focus on covering family needs rather than their own. Motivation to participate in ICT courses was associated with reaching independence in usage since most participants depended on others to explain to them how to use their mostly mobile computing devices. Learning experiences increased women’s self-confidence and self-esteem, empowering them to accomplish relevant ICT usage according to their priorities and needs, such as enhancing their entrepreneurial activities. 


Esta investigación tenía como objetivo explorar si la adopción de las tecnologías de la información y la comunicación (TIC) mejoraría el desarrollo de las mujeres que viven en comunidades urbanas empobrecidas en México. El objetivo era identificar la motivación de las mujeres para participar en una experiencia de inclusión digital y estudiar cómo sería el proceso de adquisición de competencias TIC, si las aplicarían en su vida diaria y si esta aplicación se traduciría en mejores oportunidades de desarrollo. Usando métodos mixtos de herramientas descriptivas y cualitativas, la investigación encontró que el uso de internet y las TIC entre las mujeres vulnerables tiende a centrarse en cubrir las necesidades familiares en lugar de las propias. La motivación para participar en cursos sobre las TIC iba asociada a ganar independencia en el uso de estas herramientas digitales, ya que la mayoría de las participantes dependían de otras personas para utilizar sus dispositivos informáticos, mayoritariamente móviles. Las experiencias de aprendizaje aumentaron la autoconfianza y la autoestima de las mujeres, y las dotaron de autonomía para hacer un uso relevante de las TIC según sus prioridades y necesidades, como por ejemplo mejorar sus actividades emprendedoras.


Aquesta investigació volia explorar si l'adopció de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) milloraria el desenvolupament de les dones que viuen en comunitats urbanes empobrides a Mèxic. L'objectiu era identificar la motivació de les dones per participar en una experiència d'inclusió digital i estudiar com seria el procés d'adquisició de competències TIC, si les inclourien a la seva vida diària i si aquesta aplicació es traduiria en millors oportunitats de desenvolupament. Utilitzant mètodes mixtos amb eines descriptives i qualitatives, la investigació va trobar que l'ús d'internet i les TIC entre les dones vulnerables té tendència a centrar-se a satisfer les necessitats familiars en lloc de les pròpies. La motivació per participar en cursos sobre les TIC anava associada a guanyar independència en l'ús d'aquestes eines digitals, ja que la majoria de les participants depenien d'altres persones per utilitzar els seus dispositius informàtics, majoritàriament mòbils. Les experiències d'aprenentatge van augmentar l'autoconfiança i l'autoestima de les dones, i les van dotar d'autonomia per fer un ús rellevant de les TIC segons les seves prioritats i necessitats, com ara millorar les seves activitats emprenedores.

Keywords

bretxa digital; brecha digital; digital divide; competències digitals; competencias digitales; digital skills; desenvolupament digital; desarrollo digital; digital development; gènere i TIC; género y TIC; gender and ICT; inclusió digital; inclusión digital; digital inclusion

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 004 - Computer science and technology. Computing. Data processing; 16 - Logic. Epistemology. Theory of knowledge. Methodology of logic

Knowledge Area

Sociedad de la Información y del Conocimiento

Documents

PHD YMM April 2021 Reviewed.pdf

25.87Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)