Pathophysiological regulation of the production, aggregation and toxicity of the amyloid beta-peptide in Alzheimer's disease

Author

Picón Pagès, Pol

Director

Muñoz López, Francisco José

Date of defense

2022-09-09

Pages

323 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Medicina i Ciències de la Vida

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Society increase in live expectancy will cause a rise in Alzheimer’s Disease (AD) diagnosis, thus, there is a need to further understand how it works. One of the main culprits of this disease amyloid-β peptide (Aβ), this protein has a physiological function as monomers. But, once starts to aggregate, Aβ becomes neurotoxic. In this thesis, I have demonstrated a novel physiological function of monomeric Aβ as inductor of insulin receptor signalling, while its oligomers block the same signalling. I have described a neurotoxic feedback loop between oligomeric Aβ and an increase in BACE1 presence. I have studied novel calcium regulators in the development of the disease. I showed a novel pathway that links Aβ as a blocker of LTP. Finally, I have characterised the region of interaction of albumin c-terminus with Aβ and its neuroprotective effect.


L’increment en l’esperança de vida a la nostre societat generarà un augment en el nombre de persones diagnosticades amb la malaltia d’ Alzheimer. Per això, és necessari poder comprendre millor el seu funcionament. Un dels principals actors d’aquesta malaltia es la proteïna β- amiloide, aquesta proteïna en estat monomèric te funcions fisiològiques, però quan agrega es torna neurotòxica. En aquesta tesis he demostrat una nova funció fisiològica de l’Aβ com a inductor de la senyalització regulada pel receptor d’insulina, mentre que els oligòmers la bloquegen. He descrit un cercle viciós entre Aβ oligomerica i un increment en la presencia de BACE1. He estudiat el paper de nous reguladors de calci en el desenvolupament d’AD. He mostrat una nova relació entre Aβ i el bloqueig del LTP. Finalment he caracteritzat la regió d’interacció del c-terminus de l’albúmina i l’Aβ i el seu paper neuroprotector.

Keywords

Alzheimer’s Disease; Amyloid-beta peptide; Calcium; Oxidative stress; Malaltia d’Alzheimer; Proteïna beta amiloide; Calci; Estrès oxidatiu

Subjects

616.8 - Neurology. Neuropathology. Nervous system

Documents

This document contains embargoed files until 2024-09-08

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)