Essays in development economics

Author

Kastrau, Philipp

Director

León-Ciliotta, Gianmarco

Date of defense

2022-05-30

Pages

270 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa

Doctorate programs

Programa de doctorat en Economia, Finances i Empresa

Abstract

This thesis consists of three independent chapters which all utilize primary data from Sierra Leone. The first chapter uses a field experiment to show that financial incentives maximize output in an hierarchical organization when they are equally shared between frontline health workers and their supervisors. The second chapter studies promotion incentives in the public sector using a field experiment and finds that meritocratic promotions lead to higher productivity for workers who expect a steep pay increase and those who are highly ranked in terms of performance. When promotions are not meritocratic, increasing the pay gradient instead reduces worker productivity through negative morale effects. The third chapter uses an instrumental variables approach and finds that exposure to the 2014 Ebola outbreak in Sierra Leonean villages leads to significant increases in risk perceptions regarding Covid-19 and in the likelihood of public distributions of face masks, but a decrease in health access.


Esta tesis consta de tres capítulos independientes que utilizan datos primarios de Sierra Leona. El primer capítulo usa un experimento de campo para mostrar que los incentivos financieros maximizan la producción en una organización jerárquica cuando se comparten por igual entre los trabajadores de salud de primera línea y sus supervisores. El segundo capítulo estudia los incentivos de promoción en el sector público utilizando un experimento de campo y encuentra que las promociones meritocráticas conducen a una mayor productividad para los trabajadores que esperan un fuerte aumento salarial y aquellos que están altamente clasificados en términos de desempeño. Cuando las promociones no son meritocráticas, aumentar el gradiente salarial reduce la productividad del trabajador a través de efectos morales negativos. El tercer capítulo utiliza un enfoque de variables instrumentales y encuentra que la exposición al brote de ébola de 2014 en las aldeas de Sierra Leona conduce a aumentos significativos en las percepciones de riesgo con respecto a la Covid-19 y en la probabilidad de distribución pública de máscaras faciales, pero a una disminución en el acceso a la salud.

Keywords

Development economics

Subjects

33 - Economics. Economic science

Documents

tpk.pdf

3.733Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)