Atención plena en estudiantes de educación secundaria: impacto en los problemas de los adolescentes, la concentración, flexibilidad cognitiva y rendimiento académico

dc.contributor
Universitat de Lleida. Departament d'Infermeria
dc.contributor.author
Mercader Rovira, Alberto
dc.date.accessioned
2022-10-05T11:10:19Z
dc.date.available
2023-07-28T22:45:21Z
dc.date.issued
2022-07-28
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/675585
dc.description.abstract
Segons diverses investigacions, el rang mitjà d'aparició dels trastorns de l'estat d'ànim i els problemes en el control dels impulsos se situa entre els 7 i els 15 anys, en una etapa clau del desenvolupament i de la maduració cerebral. En aquesta tesi doctoral es va fer una revisió de la literatura científica i es van postular preguntes de recerca per aprofundir les relacions entre la capacitat d'atenció plena, els trastorns emocionals, les funcions executives i el rendiment acadèmic dels adolescents amb l'objectiu d'aclarir alguns dels dubtes existents. A més, es va contrastar l'impacte d'un programa basat en atenció plena adaptat per a adolescents sobre les variables estudiades, a l'aula. Es van adoptar dues aproximacions metodològiques: una primera de tipus descriptiu i correlacional i una segona quasi experimental amb alumnat de tercer d'Educació Secundària Obligatòria, N= 65. Els resultats del primer estudi mostren que la relació entre la capacitat d'atenció plena i els problemes familiars prediu la depressió dels adolescents. També es constata la correlació positiva entre l'atenció plena i el rendiment acadèmic. Al segon estudi, es confirma que l'alumnat del grup quasi experimental obté millors puntuacions en flexibilitat cognitiva que el grup control després de la intervenció, encara que no es registren canvis en la concentració, en els problemes d'ansietat i depressió ni tampoc en les qualificacions acadèmiques. L'autor discuteix les troballes i suggereix investigacions que proposin intervencions a les aules amb participació voluntària dels estudiants.
dc.description.abstract
Según diversas investigaciones, el rango medio de aparición de trastornos del estado de ánimo y problemas en el control de los impulsos se sitúa entre los 7 y los 15 años, en una etapa clave del desarrollo y de maduración cerebral. En esa tesis doctoral se hizo una revisión de la literatura científica y se postularon preguntas de investigación para profundizar en las relaciones entre la capacidad de atención plena, los trastornos emocionales, las funciones ejecutivas y el rendimiento académico de los adolescentes con el objetivo de examinar algunas de las lagunas existentes. Además, se contrastó el impacto de un programa basado en atención plena y adaptado para adolescentes sobre las variables estudias, en el aula. Se adoptaron dos aproximaciones metodológicas: una primera de tipo descriptivo y correlacional y una segunda cuasi experimental con alumnado de tercero de Educación Secundaria Obligatoria, N= 65. Los resultados del primer estudio muestran que la relación entre la capacidad de atención plena y los problemas familiares predice la depresión de los adolescentes. También se constata la correlación positiva entre la atención plena y el rendimiento académico. En el segundo estudio, se confirma que el grupo cuasi experimental obtiene mejores puntuaciones en flexibilidad cognitiva que el grupo control después de la intervención, aunque no se registran cambios en la concentración, en los problemas de ansiedad y depresión ni en las calificaciones académicas. El autor discute los hallazgos y sugiere investigaciones que propongan intervenciones en las aulas con participación voluntaria de los adolescentes.
dc.description.abstract
According to various studies, the average range for the beginning of mood disorders and impulse control problems is between 7 and 15 years old, at a key stage of brain development and maturation. In this doctoral thesis, a review of the scientific literature was made and research questions were proposed to deepen into the relationships between Mindfulness, mood disorders, executive functions, and academic teenager performance in order to consider some of the existing gaps. In addition, the impacts of a program based on Mindfulness adapted for adolescents on the variables studied were contrasted in the classroom. Two methodological approaches were adopted: a first descriptive and associative type and a second quasi-experimental, with third-year compulsory secondary education students, N = 65. The results from the first study show that the relationship between Mindfulness and family problems predicts adolescent depression. In addition, the correlation between Mindfulness and academic performance is proved. The second study confirms that the intervention has improved the cognitive flexibility of the quasi-experimental group, although it has not had any effect on concentration, in the problems of anxiety, depression nor in the academic grades. The author discusses the findings and suggests research that proposes interventions in classrooms in which students participate voluntarily.
dc.format.extent
123 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat de Lleida
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Atenció plena
dc.subject
Problemes emocionals
dc.subject
Rendiment acadèmic
dc.subject
Atención plena
dc.subject
Problemas emocionales
dc.subject
Rendimiento académico
dc.subject
Mindfulness
dc.subject
Emotional problems
dc.subject
Academic performance
dc.subject.other
Psicologia Evolutiva i de l'Educació
dc.title
Atención plena en estudiantes de educación secundaria: impacto en los problemas de los adolescentes, la concentración, flexibilidad cognitiva y rendimiento académico
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
159.9
dc.contributor.director
Solé Cases, Silvia
dc.contributor.director
Blanch Plana, Angel
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

Tamr1de1.pdf

2.349Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)