Mecanismos alternativos de solución de conflictos tributarios (masc) en Chile: situación actual y aportes desde la experiencia comparada latinoamericana y española

Author

Vega López, Marco Antonio

Director

Urquizu Cavallé, Ángel

Date of defense

2022-07-13

Pages

392 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Dret Privat, Processal i Financer

Abstract

Els mecanismes alternatius de solució de conflictes (MASC) s'han desenvolupat àmpliament en el dret privat, actuant com a vies paral·leles o complementàries a la justícia ordinària, per donar solució als conflictes mitjançant acords amb participació activa de les parts. Hi ha consens en la necessitat d'avançar en la seva utilització per prevenir o buscar solucions als conflictes tributaris. El problema es presentaria en aquells mecanismes que impliquen major grau de disposició del crèdit tributari, com l'arbitratge i la transacció, on conceptes com la indisponibilitat del crèdit tributari o el principi de legalitat i tipicitat estricta configurarien límits materials per la seva adopció. En aquesta investigació s'aborda, des de la dogmàtica jurídica, la situació actual de la normativa que ha implementat els MASC en la solució dels conflictes tributaris en el dret llatinoamericà, considerant, com a mostra, els països andins, en sentit ampli, incloent-hi Argentina, Bolívia, Xile, Colòmbia, Equador, Perú i Veneçuela, a més, s’incorpora Mèxic i Espanya. Els estudis publicats pels autors més qualificats no s'ocupen suficientment de la situació actual al dret llatinoamericà. A més, recents desenvolupaments normatius ocorreguts a diversos països de la regió, han impulsat la seva utilització en el context de canvis constitucionals i legals que imposen una nova mirada sobre la relació entre l'Estat i els particulars. En aquest treball es presenten aquestes experiències, a fi de construir una línia base actualitzada que aporti al coneixement i les futures investigacions en una àrea del dret tributari en constant desenvolupament i de gran importància per la pràctica jurídica. Finalment, es fa un esforç de sistematització dels resultats, intentant identificar els mecanismes que podrien ser considerats per al sistema de solució de conflictes tributaris a Xile.


Los mecanismos alternativos de solución de conflictos (MASC) se han desarrollado ampliamente en el derecho privado, actuando como vías paralelas o complementarias a la justicia ordinaria, para dar solución a los conflictos por medio de acuerdos con participación activa de las partes. Existe consenso en la necesidad de avanzar en su utilización para prevenir o buscar soluciones a los conflictos tributarios. El problema se presentaría en aquellos mecanismos que implican mayor grado de disposición del crédito tributario, como el arbitraje y la transacción, donde conceptos como la indisponibilidad del crédito tributario o el principio de legalidad y tipicidad estricta, configurarían límites materiales para su adopción. En esta investigación se aborda, desde la dogmática jurídica, la situación actual de la normativa que ha implementado los MASC en la solución de los conflictos tributarios en el derecho latinoamericano, considerando, como muestra, a los países andinos, en sentido amplio, incluyendo a Argentina, Bolivia, Chile, Colombia, Ecuador, Perú y Venezuela, además, se incluye a México y España. Los estudios publicados por los autores más calificados no se ocupan suficientemente de la situación actual en el derecho latinoamericano. Además, recientes desarrollos normativos ocurridos en varios países de la región, han impulsado su utilización en el contexto de cambios constitucionales y legales que imponen una nueva mirada sobre la relación entre el Estado y los particulares. En este trabajo se presentan esas experiencias, con el objeto de construir una línea base actualizada que aporte al conocimiento y las futuras investigaciones en una área del derecho tributario en franco desarrollo y de gran importancia para la práctica jurídica. Finalmente, se hace un esfuerzo de sistematización de los resultados, intentando identificar los mecanismos que podrían ser considerados para el sistema de solución de conflictos tributarios en Chile.


The Alternative Dispute Resolutions (ADR) have been widely developed in private law, acting as parallel or complementary channels to ordinary justice, to resolve conflicts through agreements with the active participation of the parties. There is consensus on the need to advance in its use, to prevent or seek solutions to tax conflicts. The problem would arise, in those mechanisms that imply higher degree of availability of the tax credit, such as arbitration and transaction, where concepts such as the unavailability of the tax credit or the principle of legality and strict typicity, would configure material limits for its adoption. This research addresses, from legal dogmatics, the current situation of the regulations that ADR have implemented in the solution of tax conflicts in Latin American law, considering, as a sample, the Andean countries, in a broad sense, including Argentina, Bolivia, Chile, Colombia, Ecuador, Peru and Venezuela, in addition, Mexico and Spain are included. The studies published by the most qualified authors do not deal sufficiently with the current situation in Latin American law. Also, recent regulatory developments in several countries in the region have promoted its use in the context of constitutional and legal changes that impose a new perspective on the relationship between the State and individuals. These experiences are presented in this paper, to build an updated baseline that contributes to knowledge and future research in an area of tax law that is in steady development and of great importance for legal practice. Finally, an effort is made to systematize the results, trying to identify the mechanisms that could be considered for the tax conflict resolution system in Chile.

Keywords

MASC; Dret tributari; Llatinoamèrica; Derecho Tributario; Latinoamérica; ADR; Tax Law; Latin America

Subjects

34 - Law. Jurisprudence; 342 - Constitutional law. Administrative law ; 346 - Economic law

Knowledge Area

Ciències Socials i jurídiques

Documents

TESI Marco Antonio Vega López.pdf

2.935Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)