Entre el canvi i la continuïtat. Les restauracions absolutistes durant la crisi de l'antic règim a Catalunya

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art
dc.contributor.author
Moruno Moyano, Carlos
dc.date.accessioned
2022-11-10T15:26:32Z
dc.date.available
2023-10-28T22:45:24Z
dc.date.issued
2022-10-28
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/675954
dc.description.abstract
Aquesta recerca planteja l’estudi de les restauracions absolutistes del Sexenni Absolutista (1814-1820) i la Dècada Ominosa (1823-1833) a Catalunya des d’una perspectiva local. Els objectius de la recerca són, per una banda, aprofundir en l’estudi d’aquests períodes de la Crisi de l’Antic Règim (1808-1833) per tal de conèixer i valorar els canvis i processos que es donaren durant el primer terç del segle XIX a Catalunya i contrastar fins a quin punt estigueren condicionats pel règim polític establert. D’altra banda, la recerca planteja quins són els usos actuals de la història local a partir d’un anàlisi comparatiu. D’aquesta manera, tot i que l’estudi es centra en la ciutat de Tarragona, també incorporem altres ciutats, principalment Girona i Barcelona. La recerca també planteja una perspectiva multidisciplinar amb la incorporació de temàtiques d’estudi i camps de recerca poc explorats per la disciplina històrica tradicional, com la història ecològica o la climatologia històrica. Paraules clau: Història local, Sexenni Absolutista, Dècada Ominosa, Catalunya, història ecològica, urbanisme, societat i cultura.
en_US
dc.description.abstract
Esta investigación plantea el estudio de las restauraciones absolutistas del Sexenio Absolutista (1814-1820) y la Década Ominosa (1823-1833) en Cataluña desde una perspectiva local. Los objetivos de la investigación son, por una parte, profundizar en el estudio de estos periodos de la Crisis del Antiguo Régimen (1808-1833) con el fin de conocer y valorar los cambios y procesos que se dieron durante el primer tercio del siglo XIX en Cataluña y contrastar hasta qué punto estuvieron condicionados por el régimen político establecido. Por otro lado, la investigación plantea cuáles son los usos actuales de la historia local a partir de un análisis comparativo. De esta manera, aunque el estudio se centra en la ciudad de Tarragona, también incorporamos otras ciudades, principalmente Girona y Barcelona. La investigación también plantea una perspectiva multidisciplinar con la incorporación de temáticas de estudio y campos de investigación poco explorados por la disciplina histórica tradicional, como la historia ecológica y la climatología histórica. Palabras clave: Historia local, Sexenio Absolutista, Década Ominosa, Cataluña, historia ecológica, urbanismo, sociedad y cultura.
en_US
dc.description.abstract
This research proposes the study of the absolutist restorations of the Absolutist Sexennium (1814-1820) and the Ominous Decade (1823-1833) in Catalonia from a local perspective. The objectives of the research are, on the one hand, to deepen the study of these periods of the Crisis of the Old Regime (1808-1833) in order to know and assess the changes and processes that occurred during the first third of the nineteenth century in Catalonia and to contrast to what extent they were conditioned by the established political regime. On the other hand, the research raises what are the current uses of local history from a comparative analysis. In this way, although the study focuses on the city of Tarragona, we also incorporated other cities, mainly Girona and Barcelona. The research also raises a multidisciplinary perspective with the incorporation of study topics and research fields little explored by the traditional historical discipline, such as ecological history and historical climatology.
en_US
dc.format.extent
401 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
en_US
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Història local
en_US
dc.subject
Ferran VII
en_US
dc.subject
Catalunya
en_US
dc.subject
Fernando VII
en_US
dc.subject
Cataluña
en_US
dc.subject
Local History
en_US
dc.subject
Ferdinand VII of Spain
en_US
dc.subject
Catalonia
en_US
dc.subject.other
Arts i humanitats
en_US
dc.title
Entre el canvi i la continuïtat. Les restauracions absolutistes durant la crisi de l'antic règim a Catalunya
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
00
en_US
dc.subject.udc
3
en_US
dc.subject.udc
93
en_US
dc.contributor.director
Arnabat Mata, Ramon
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

TESI_.pdf

8.482Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)