dc.contributor
Universitat de Lleida. Departament de Didàctiques Específiques
dc.contributor.author
Saladrigues Roselló, Gemma
dc.date.accessioned
2022-12-14T13:12:22Z
dc.date.available
2022-12-14T13:12:22Z
dc.date.issued
2022-02-04
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/687255
dc.description.abstract
Al llarg de les últimes dècades, la globalització ha potenciat l’activació de diferents elements de canvi, tant a nivell econòmic, social, cultural com lingüístic, i en concret, ha afectat directament al sector educatiu (Hu, 2019). Les institucions d’educació superior afronten aquest repte, majoritàriament, afegint als seus graus programes que inclouen assignatures de contingut en llengua anglesa (EMI, acrònim en anglès), com una manera de potenciar l’aprenentatge de llengua anglesa dels estudiants, preparar-los pel mercat laboral i d’obrir portes als estudiants estrangers (Coleman, 2006; Doiz et al., 2011; Pérez-Encinas et al., 2017).
Aquest estudi pretén evidenciar l’impacte que la metodologia EMI (en anglès) d’un grau bilingüe d’educació superior té en l’aprenentatge de llengua anglesa dels estudiants i també oferir una guia pràctica per millorar aquests programes. Per tal d’aconseguir aquests objectius, es va examinar el desenvolupament de la competència comunicativa de la llengua anglesa d’un grup d’alumnes participants en classes EMI i es van analitzar els mètodes d’ensenyament en les mateixes classes. A partir dels resultats obtinguts, es van crear dos protocols per tal de proporcionar estratègies cap a un canvi en la metodologia AICLE (Aprenentatge Integrat de Continguts en Llengües Estrangeres). Amb aquest propòsit, l’estudi es va centrar en un grup de 35 alumnes matriculats al primer any del pla bilingüe del grau d’educació primària de la Universitat de Lleida. Es van recollir dades durant el curs escolar 2015-2016 i els estudiants van participar en un pre- i post- estudi. La informació recollida dels mètodes d’ensenyament a les classes EMI es va fer a través de la gravació de dos sessions de les quatre assignatures analitzades, utilitzant sis qüestionaris dissenyats amb aquesta finalitat. A més a més, es van administrar dos enquestes als estudiants i professors participants. Els resultats es van transcriure i analitzar estadísticament, utilitzant els programes CHILDES i SPSS.
Els resultats obtinguts confirmen que la metodologia EMI utilitzada en el grau bilingüe ha tingut un impacte positiu, encara que no de forma globalitzada a totes les mesures, en el desenvolupament de la competència comunicativa en llengua anglesa dels estudiants, majoritàriament en les habilitats de producció escrita i referent al nivell general de llengua anglesa. L’anàlisi de les observacions de les classes EMI, juntament amb la informació que han aportat les enquestes dels alumnes i professors, ha permès justificar algunes d’aquestes millores obtingudes en llengua. Algunes de les justificacions que cal destacar en l’estudi son la presència d’activitats de producció escrita en la majoria de sessions, l’ús majoritari de la llengua anglesa per part del professors, el treball de les diferents habilitats de la llengua, l’oferta de material en llengua anglesa, el feedback constant dels professors, etc. Tot i així, els resultats que no van presentar millores, com son la majoria de les mesures de producció oral, podrien millorar amb el suport de més activitats orals a l’aula, l’augment d’interaccions orals entre els alumnes i professors i el treball del vocabulari en més sessions, entre d’altres aspectes. Els mètodes d’ensenyament utilitzats en el pla justificaven algunes de les millores en llengua anglesa, però també van ajudar a crear un llistat de propostes pedagògiques i organitzatives per tal de millorar les metodologies d’ensenyament i aprenentatge en l’àmbit universitari. Així, es van dissenyar dos decàlegs, els quals incloïen propostes pràctiques i rellevants que pretenien fomentar la implantació d’un ensenyament encarat a la metodologia AICLE.
En conclusió, l’estudi ha contribuït al camp de la investigació relacionat amb l’ensenyament i aprenentatge de la segona llengua estrangera i en el de la promoció dels programes bilingües en l’àmbit universitari a partir de l’anàlisi de les evidències aportades sobre l’impacte positiu que aquests programes tenen en el desenvolupament de la llengua anglesa dels estudiants i proporcionant un pla integrat que promou un canvi cap a una metodologia AICLE.
ca
dc.description.abstract
A lo largo de las últimas décadas, la globalización ha potenciado la activación de diferentes elementos de cambio, tanto a nivel económico, social, cultural como lingüístico, y en concreto, ha afectado directamente al sector educativo (Hu, 2019). Las instituciones de educación superior afrontan este reto, mayoritariamente, añadiendo a sus grados programas que incluyen asignaturas de contenido en lengua inglesa (EMI, acrónimo en inglés), como una manera de potenciar el aprendizaje de lengua inglesa de los estudiantes, prepararlos para el mercado laboral y para abrir las puertas a los estudiantes extranjeros (Coleman, 2006; Doiz et al., 2001; Pérez-Encinas et al., 2017).
Este estudio pretende evidenciar el impacto que la metodología EMI (en inglés) de un grado bilingüe de educación superior tiene en el aprendizaje de la lengua inglesa de los estudiantes y también ofrecer una guía práctica para mejorar estos programas. Con el fin de conseguir estos objetivos, se examinó el desarrollo de la competencia comunicativa de la lengua inglesa de un grupo de alumnos participantes en clases EMI y se analizaron los métodos de enseñanza en las mismas clases. A partir de los resultados obtenidos, se crearon dos protocolos con el fin de proporcionar estrategias hacia un cambio a la metodología AICLE (Aprendizaje Integrado de Contenidos en Lenguas Extranjeras). Con este propósito, el estudio se centró en un grupo de 35 alumnos matriculados al primer año del plan bilingüe del grado de educación primaria de la Universitat de Lleida. Se recogieron datos durante el curso escolar 2015-2016 y los estudiantes participaron en un pre- y post- estudio. La información recogida de los métodos de enseñanza a las clases EMI se hizo a través de la grabación de dos sesiones de las cuatro asignaturas analizadas, utilizando seis cuestionarios diseñados con esta finalidad. Además, se administró dos encuestas a los estudiantes y profesores participantes. Los resultados se transcribieron y analizaron estadísticamente, utilizando los programas CHILDES y SPSS.
Los resultados obtenidos confirman que la metodología EMI utilizada en el grado bilingüe ha tenido un impacto positivo, aunque no de forma globalizada a todas las medidas, en el desarrollo
x
de la competencia comunicativa en lengua inglesa de los estudiantes, mayoritariamente en las habilidades de producción escrita y referente al nivel general de lengua inglesa. El análisis de las observaciones de las clases EMI, juntamente con la información que han aportado las encuestas de los alumnos y profesores, ha permitidos justificar algunas de estas mejoras obtenidas en lengua. Algunas de las justificaciones que cabe destacar en el estudio son la presencia de actividades de producción escrita en la mayoría de las sesiones, el uso mayoritario de la lengua inglesa por parte del profesorado, el trabajo de diferentes habilidades de la lengua, la oferta de material en lengua inglesa, el feedback constante de los profesores, etc. Aún así, los resultados que no presentaron mejoras, como son la mayoría de las medidas de producción oral, podrían mejorar con el soporte de más actividades orales en el aula, el aumento de interacciones orales entre los alumnos y los profesores y el trabajo del vocabulario en más sesiones, entre otros aspectos. Los métodos de enseñanza utilizados en el plan justificaron algunas de las mejoras en lengua inglesa, pero también ayudaron a crear un listado de propuestas pedagógicas y organizativas con el fin de mejorar las metodologías de enseñanza y aprendizaje en el ámbito universitario. Así, se diseñaron dos decálogos, los cuales incluyeron propuestas prácticas y relevantes con el fin de fomentar la implantación de una enseñanza encarada a la metodología AICLE.
En conclusión, el estudio ha contribuido al campo de la investigación relacionado con la enseñanza y el aprendizaje de la segunda lengua extranjera y en el de la promoción de los programas bilingües en el ámbito universitario a partir del análisis de las evidencias aportadas sobre el impacto positivo que estos programas tienen en el desarrollo de la lengua inglesa de los estudiantes y proporcionando un plan integrado que promueve un cambio hacia una metodología AICLE.
ca
dc.description.abstract
Over the last few decades, the process of globalisation has led to the activation of different economic, social, cultural and linguistic driving forces, and in particular, it has directly affected the educational sector (Hu, 2019). Higher education institutions are tackling this challenge mostly by adding English Medium Instruction (EMI) programmes to their undergraduate degrees, as a way of fostering the students’ English language learning, preparing them for labour markets and opening their doors to international students (Coleman, 2006; Doiz et al., 2011; Pérez-Encinas et al., 2017).
The present study seeks to evidence the impact that the EMI methodology in a bilingual degree had on its students’ English language learning, and to offer practical guidelines to enhance these programmes. To achieve these objectives, the English language communicative competence of a group of students attending EMI classes was assessed, together with the analysis of the teaching methods used with those class groups. From the findings obtained, two improvement protocols were created to provide a more CLIL-ised methodological usage in the tertiary education context. For that purpose, the study focused on a group of 35 students enrolled in their first year of the Primary Education Bilingual Degree at the University of Lleida. The data collection was conducted during the 2015-2016 academic year, and the students participated in a pre- and post- test design. To collect information about the teaching methods used, eight EMI classes were recorded and analysed using six different surveys. Moreover, two surveys were administered to both the students and teachers. The results were transcribed and analysed statistically using the CHILDES and SPSS programmes.
The findings obtained confirm that the EMI methodology used in the bilingual degree had a positive impact on the students’ English language communicative competence over an academic year (although improvement was not across the board), mostly on their writing skills and on their general English proficiency level. The analysis done of the EMI class observations and the information obtained from surveys by both the students and teachers allowed us to justify these results. Among the reasons described, we could stand out the presence of writing tasks in most of the sessions, the L2 usage by the teacher most of the time, the work on different language skills, the L2 extra-material offered, the constant feedback given by the lecturers, etc. However, the weak results obtained on some of the measures, mostly the oral ones, could be improved with a higher promotion of oral tasks in class, the L2 oral interaction between students and teachers and the presence of more vocabulary tasks in the different sessions. Not only did the teaching methods analysed justify the reason for some of the English language improvements, but they also led to a list of pedagogical and organizational proposals to improve the teaching and learning methodology in the tertiary education. Thus, two decalogues were designed, which included practical and relevant proposals that would foster the implementation of a more CLIL-ised methodology.
In conclusion, the present investigation has contributed to the research field of second language teaching and learning, and the promotion of bilingual programmes in tertiary fields, by evidencing the positive impact that these programmes can have on the students’ English language development, and by providing an integral plan that promotes the shift towards a CLIL methodology.
ca
dc.format.extent
349 p.
ca
dc.publisher
Universitat de Lleida
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
ca
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Aprenentatge de llengua anglesa
ca
dc.subject
Programes bilingües
ca
dc.subject
Aprendizaje de lengua inglesa
ca
dc.subject
Programas bilingües
ca
dc.subject
English language learning
ca
dc.subject
Bilingual programmes
ca
dc.subject.other
Didàctica de la Llengua i la Literatura
ca
dc.title
EMI classes’ diagnosis and creation of a protocol for the implementation of a more CLIL-ised methodology in the Primary Education Bilingual Degree of the University of Lleida
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.contributor.director
Casanovas Catalá, Montserrat
dc.contributor.director
Llanes, Àngels
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess