Characteristics and uses of dual-spiral dual-energy CT in radiotherapy of the head and neck

dc.contributor
Universitat Pompeu Fabra. Departament de Medicina i Ciències de la Vida
dc.contributor.author
Fernández-Velilla Cepria, Enric
dc.date.accessioned
2023-01-31T14:42:41Z
dc.date.available
2023-01-31T14:42:41Z
dc.date.issued
2023-01-25
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/687549
dc.description.abstract
Dual-Spiral Dual-Energy Computed Tomography is an emerging technology that is being introduced in Radiotherapy Departments of hospitals because of its cost and simplicity. There is still a lack of literature about its features and applications. This research fills that gap in the case of Head and Neck Radiotherapy, by means of a thorough study of the technique. This research is divided in three parts: 1) imaging quality, 2) utility in tumor delineation and 3) utility in plan dose calculations. The study combines in-phantom and in-patient investigations. From the observed results, it can be concluded that Dual-Spiral Dual-Energy brings good image quality in Virtual Monoenergetic Images in the range between 45 and 55 keV and is not inferior to other types of Dual-Energy. Moreover, its capability of virtually removing iodine from contrast-enhanced CT images can be safely used for radiotherapy calculations with a high accuracy if some controlled conditions are fulfilled.
ca
dc.description.abstract
La Tomografia Computada de Doble Energia i Doble Espiral és una tecnologia emergent que està sent introduïda en els serveis de Radioteràpia dels hospitals pel seu cost i simplicitat. Hi ha un buit de literatura sobre les seves característiques i aplicacions. Aquesta recerca omple aquest buit en el cas de la radioteràpia del cap i coll, mitjançant un estudi complet de la tècnica. Està dividit en tres parts: 1) Qualitat de les imatges, 2) utilitat en la delineació de tumors i 3) utilitat en els càlculs de dosi dels plans. El treball combina recerques en maniquí i en pacients. A partir dels resultats observats, es pot concloure que la Doble Energia de Doble Espiral proporciona unes images virtuals monoenergètiques de bona qualitat en l’interval 45-55keV, i no és inferior a d’altres tipus de Doble Energia. Més encara, la seva capacitat de retirar virtualment l’iode d’imatges amb contrast injectat pot ser usada amb seguretat i alta precisió per a càlculs de radioteràpia sempre que es compleixin determinades condicions.
ca
dc.description.abstract
La Tomografía Computarizada de Doble Energía y Doble Espiral es una tecnología emergente que está siendo introducida en los servicios de Radioterapia de los hospitales por su coste y simplicidad. Existe un vacío en la literatura sobre sus características y aplicaciones. Este estudio llena dicho vacío en el caso de la radioterapia de cabeza y cuello mediante un completo estudio de la técnica. El trabajo está dividido en tres partes: Calidad de las imágenes, 2) utilidad en delineación de tumores y 3) utilidad en el cálculo de dosis de los planes. La investigación comprende estudios sobre maniquí y sobre pacientes. A partir de los resultados observados, se puede concluir que la Doble Energía de Doble Espiral proporciona unas imágenes virtuales monoenergéticas de buena calidad en el intervalo 45-55keV, no siendo inferior a otros tipos de Doble Energía. Más aún, su capacidad de extraer virtualmente el yodo de las imágenes con contraste inyectado puede ser usada con seguridad y alta precisión para cálculos de radioterapia, siempre que se cumplan determinadas condiciones.
ca
dc.format.extent
165 p.
ca
dc.language.iso
eng
ca
dc.publisher
Universitat Pompeu Fabra
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
ca
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Dual-spiral
ca
dc.subject
Dual-energy
ca
dc.subject
Computed tomography
ca
dc.subject
Radiotherapy
ca
dc.subject
Head and neck
ca
dc.subject
Doble espiral
ca
dc.subject
Doble energia
ca
dc.subject
Tomografia computada
ca
dc.subject
Radioteràpia
ca
dc.subject
Cap i coll
ca
dc.subject
Doble espiral
ca
dc.subject
Doble energía
ca
dc.subject
Tomografía computerizada
ca
dc.subject
Radioterapia
ca
dc.subject
Cabeza y cuello
ca
dc.title
Characteristics and uses of dual-spiral dual-energy CT in radiotherapy of the head and neck
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
615
ca
dc.contributor.authoremail
enricfv@gmail.com
ca
dc.contributor.director
Algara López, Manuel-Ignacio
dc.contributor.director
González Ballester, Miguel Ángel
dc.embargo.terms
cap
ca
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Programa de doctorat en Biomedicina


Documents

tefvc.pdf

5.490Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)