TECUIDE. Telemonitorización de cuidadores de pacientes con demencia

Author

Fernández López, Mercedes

Director

Davins Riu, Meritxell

Martín Baranera, Ma. Montserrat

Tutor

Martín Baranera, Ma. Montserrat

Date of defense

2022-11-25

Pages

170 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Metodologia de la Recerca Biomèdica i Salut Pública

Abstract

Atès l’augment creixent de les demències i la necessitat de controlar aquests pacients, generalment d’edat elevada i amb alta comorbiditat, juntament amb l’auge de noves tecnologies, fa que sigui imperiós un canvi en el sistema de control d’aquests pacients. A més, cal considerar que aquesta patologia porta associats trastorns de conducta, que dificulten poder realitzar les seves cures a domicili i comporten sobrecàrrega per al cuidador, que ha d’assumir les cures per dependència juntament amb el maneig de situacions disruptives. És important que el cuidador estigui format en aquests temes, ja que la seva actuació serà important a l’hora de controlar trastorns de conducta que en gran part de vegades no tenen tractament farmacològic. Per això dissenyem una eina telemàtica, TECUIDE, per a control de pacients amb demència i suport i formació de cuidadors. S’ha realitzat un assaig clínic aleatoritzat, Unicentro, amb dos grups de pacients/cuidadors, un grup control de 72 pacients/cuidadors, que ha seguit els controls habituals a consultes i un altre telemàtic de 76 pacients/cuidadors, que ha seguit els controls a través de la plataforma Tecuide. Aquesta plataforma enviava enquestes mensuals que els cuidadors responien, segons les respostes rebien reforços positius, informació i consells. D’altra banda, les respostes activaven alarmes que arribaven a través de la plataforma als membres de l’equip que la suportaven (metge, infermera, psicòloga, terapeuta ocupacional, fisioterapeuta i treballadora social), que donaven una resposta ràpida en forma de correu, anomenada telefònica, programació de visita…) Després d’un any de seguiment amb la plataforma hem obtingut al grup telemàtic: - Millorar la satisfacció dels cuidadors pel que fa al control que reben els pacients amb demència. - Millorar la formació de cuidadors - Augmentar lexercici físic diari i les teràpies no farmacològiques dels pacients amb demència. - Millora de la nutrició. - Disminució dels trastorns de conducta relacionats amb la demència - Disminució del consum de fàrmacs, sobretot neurolèptics i analgèsics. - Millor utilització de recursos, amb disminució de visites a urgències per temes relacionats amb la demència, una disminució de les visites en consultes i de les visites no útils. - Disminució de la institucionalització Considerem que és una eina útil tant en el control dels pacients amb demència com en la formació i el suport de cuidadors, de fàcil ús i aplicable en consultes.


Dado el aumento creciente de las demencias y la necesidad de controlar a estos pacientes, generalmente de edad elevada y con alta comorbilidad , junto con el auge de nuevas tecnologías, hace que sea imperioso un cambio en el sistema de control de estos pacientes. Además, hay que considerar que esta patología lleva asociados trastornos de conducta, que dificultan el poder realizar sus cuidados en domicilio y acarrean sobrecarga para el cuidador, que debe asumir los cuidados por dependencia junto con el manejo de situaciones disruptivas. Es importante que el cuidador esté formado en estos temas ya que su actuación será importante a la hora de controlar trastornos de conducta que en gran parte de las veces no tienen tratamiento farmacológico. Por ello diseñamos una herramienta telemática, TECUIDE, para control de pacientes con demencia y apoyo y formación de cuidadores. Se ha realizado un ensayo clínico aleatorizado, Unicentro, con dos grupos de pacientes/cuidadores, un grupo control de 72 pacientes/cuidadores, que ha seguido los controles habituales en consultas y otro telemático de 76 pacientes/cuidadores, que ha seguido los controles a través de la plataforma Tecuide. Esta plataforma enviaba encuestas mensuales que los cuidadores iban respondiendo, según las respuestas recibían refuerzos positivos, información y consejos. Por otra parte, las respuestas activaban alarmas que llegaban a través de la plataforma a los miembros del equipo que la soportaban (medico, enfermera, psicóloga, terapeuta ocupacional, fisioterapeuta y trabajadora social), que daban una respuesta rápida en forma de correo, llamada telefónica, programación de visita…) Tras un año de seguimiento con la plataforma hemos obtenido en el grupo telemático: - Mejorar la satisfacción de los cuidadores con respecto al control que reciben los pacientes con demencia. - Mejorar la formación de cuidadores - Aumentar el ejercicio físico diario y las terapias no farmacológicas de los pacientes con demencia. - Mejoría de la nutrición. - Disminución de los trastornos de conducta relacionados con la demencia - Disminución del consumo de fármacos, sobre todo neurolépticos y analgésicos. - Mejor utilización de recursos, con disminución de visitas en urgencias por temas relacionados con la demencia, una disminución de las visitas en consultas y de las visitas no útiles. - Disminución de la institucionalización Consideramos que es una herramienta útil tanto en el control de los pacientes con demencia como en la formación y apoyo de cuidadores, de fácil uso y aplicable en consultas.


Given the growing increase in dementia and the need to control these patients, who are generally elderly and have high comorbidity, together with the rise of new technologies, a change in the control system for these patients is imperative. In addition, it must be considered that this pathology is associated with behavioral disorders, which make it difficult to carry out care at home and cause overload for the caregiver, who must assume care due to dependency together with the management of disruptive situations. It is important for the caregiver to be trained in these issues, since their actions will be important when it comes to controlling behavioral disorders that, in most cases, do not have pharmacological treatment. For this reason, we designed a telematics tool, TECUIDE, to control patients with dementia and support and train caregivers. A randomized clinical trial, Unicentro, has been carried out with two groups of patients/caregivers, a control group of 72 patients/caregivers, who followed the usual controls in consultations, and another telematic group of 76 patients/caregivers, who followed the controls at through the Tecuide platform. This platform sent monthly surveys that the caregivers answered, depending on the answers they received positive reinforcement, information and advice. On the other hand, the answers triggered alarms that came through the platform to the members of the team that supported it (doctor, nurse, psychologist, occupational therapist, physiotherapist and social worker), who gave a quick response in the form of mail, call telephone, visit schedule…) After a year of monitoring with the platform we have obtained in the telematics group: - Improve the satisfaction of caregivers with respect to the control received by patients with dementia. - Improve caregiver training - Increase daily physical exercise and non-pharmacological therapies for patients with dementia. - Improved nutrition. - Decrease in behavioral disorders related to dementia - Decrease in the consumption of drugs, especially neuroleptics and analgesics. - Better use of resources, with a decrease in visits to the emergency department for issues related to dementia, a decrease in consultation visits and non-useful visits. - Decrease in institutionalization We believe that it is a useful tool both in the control of patients with dementia and in the training and support of caregivers, easy to use and applicable in consultations.

Keywords

Telemedicina; Telemedicine; Demència; Demencia; Cuidadors; Cuidadores; Caregivers

Subjects

61 - Medical sciences

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

mfl1de1.pdf

4.103Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

This item appears in the following Collection(s)