Governança al sector turístic: dimensions, models i internalització. Proposta d'un model de mesura de la governança a les destinacions turístiques. Governance in the tourism sector: dimensions, models, and internalisation. Proposal for a model to measure governance in tourist destinations.

Autor/a

Bono i Gispert, Octavi

Director/a

Anton Clavé, Salvador

Casadesús Fa, Martí

Fecha de defensa

2023-06-16

Páginas

228 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Geografia

Resumen

La finalitat d'aquesta tesi és la comprensió del concepte de governança i la seva internalització en la gestió de les destinacions turístiques, així com la creació d'una eina per a mesurar-la. Per a aconseguir-ho s'han identificat les dimensions de la governança turística i els models que se'n deriven, s'ha estudiat com es produeix la seva internalització a les destinacions turístiques i s'ha desenvolupat un instrument de mesura. En primer lloc, a partir de l'anàlisi de xarxes semàntiques, s'han categoritzat set dimensions de la governança turística: participació, coherència, responsabilitat, eficàcia, know-how/qualitat, apertura i simplificació. Amb l’anàlisi de components principals s'han identificat cinc models: Estratègia Transparent, Resultats Responsables, Resultadisme Hermètic, Moralisme Democràtic i Burocràcia Democràtica. Això ha permès comprendre millor com els actors del sistema turístic perceben la governança i les diferents formes en què es pot materialitzar. En segon lloc, s'ha estudiat com es produeix la internalització de la governança a les destinacions turístiques. Això s'ha realitzat mitjançant l'estudi de casos de vuit organitzacions de Catalunya, amb diferents graus de compromís amb la governança. A través d'entrevistes en profunditat i revisions documentals, s'han analitzat dues dimensions de la governança: participació i coherència. S'ha observat que les organitzacions mostren una clara equivalència entre la valorització i el nivell d'interiorització de les mateixes.


Esta tesis se enfoca en la comprensión del concepto de gobernanza y su internalización aplicados en la gestión de destinos turísticos, con el objetivo de crear un instrumento que facilite su medición. Se ha identificado cómo los actores en un sistema turístico, en este caso el catalán, perciben la gobernanza y se han detallado las dimensiones y modelos que la integran. A partir del análisis de redes semánticas se han categorizado siete dimensiones de la gobernanza turística, que son: participación, coherencia, responsabilidad, eficacia, conocimiento/calidad, apertura y simplificación. Se han determinado cinco modelos de gobernanza turística a través del análisis de componentes principales: Estrategia Transparente, Resultados Responsables, Resultadismo Hermético, Moralismo Democrático y Burocracia Democrática. En una segunda fase, se ha investigado cómo se internaliza la gobernanza en los destinos turísticos, entendido como el compromiso de las organizaciones relacionadas con la gestión de los destinos con el despliegue de conceptos, prácticas y acciones de gobernanza y el desarrollo de sus funciones, responsabilidades y poder. Para ello, se han analizado ocho organizaciones de Catalunya mediante entrevistas en profundidad y revisiones documentales, centrándose en las dimensiones de participación y coherencia. Se ha observado cómo las organizaciones muestran una clara equivalencia entre la valorización y el nivel de interiorización de las mismas.


The objective of this thesis is to better understand the concept of governance and its internalization applied to the management of tourism destinations and to create an instrument to facilitate its measurement. It has been identified how the actors of a tourism system, in this case the Catalan one, perceive governance and the dimensions that integrate it and the models derived from it have been detailed. Based on semantic network analysis, seven dimensions of tourism governance are categorized: participation, coherence, responsibility, effectiveness, knowhow/ quality, openness and simplification. Applying principal component analysis, five models are identified: Transparent Strategy, Liable Outcomes, Hermetic Results-oriented-ism, Democratic Moralism, and Democratic Bureaucracy. The second phase determines how governance is internalized in tourist destinations. This is understood as the commitment of organizations related to destination management to the deployment of governance concepts, practices and actions and the deployment of their roles, responsibilities and power. The methodology used here is that of a case study. Eight organizations from Catalonia -with varying degrees of commitment to governance- have been analysed through in-depth interviews and documentary reviews.

Palabras clave

Governança; Turisme; Gestió de destinacions; Gobernanza; Turismo; Gestión de destinos; Governance; Tourism; Destination management

Materias

3 - Ciencias sociales; 32 - Política; 35 - Administración pública. Gobierno. Asuntos militares; 379.8 - Tiempo libre

Área de conocimiento

Ciències Socials i jurídiques

Documentos

TESI Octavi Bono i Gispert.pdf

7.168Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)