Universitat de Lleida. Departament d'Administració d'Empreses i Gestió Econòmica dels Recursos Naturals
Aquest document presenta una visió general del treball de recerca desenvolupat a la línia dels cicles crediticis en escenaris d'esquemes monetaris rígids, generant una aproximació des de l'adopció d'una moneda dura com a referència extrema per a règims de tipus de canvi fix. S'ha fet servir l'experiència de l'Equador, una economia petita i oberta, com a laboratori d'assaig per comprendre l'efecte del cicle creditici als portafolis de préstecs bancaris. La investigació aborda el tema des de l'aresta dels fonamentals de risc, la capacitat d'anticipació de l'administració bancària a l'entorn macro, la fragilitat de les carteres i el canal de crèdit. S'utilitzen les ràtios financeres comptables simples, la discriminació dels xocs externs a l'escala creditícia i la resposta a l'estabilitat canviària per avaluar la resposta de l'administració a les institucions bancàries a través del racionament de crèdit. Durant aquest treball s'apliquen diversos mètodes empírics: panell de dades, regressió logística binària, model multinomial i una aplicació del model SUR (Seemingly Unrelated Regressions). Aquests mètodes han permès contrastar les hipòtesis amb un elevat nivell de confiança, gràcies a la base de dades que es va aconseguir construir amb diversos nivells de granularitat, que van des de portafolis crediticis fins a canvis estructurals associats a l'exercici econòmic de mitjà termini. Finalment, es presenta una revisió de la literatura sobre cicles crediticis i s'aborda empíricament el nivell d'anticipació bancària a les variacions de l'entorn, el creixement creditici en estabilitat del tipus de canvi real, la difusió dissimil dels xocs en funció de l'escala financera i la resposta al cicle creditici en el racionament del principal actiu de risc a càrrec de les institucions financeres.
Este documento presenta una visión general del trabajo de investigación desarrollado en la línea de los ciclos crediticios en escenarios de esquemas monetarios rígidos, generando una aproximación desde la adopción de una moneda dura como referencia extrema para regímenes de tipo de cambio fijo. Se ha empleado la experiencia del Ecuador, una economía pequeña y abierta, como laboratorio de ensayo para comprender el efecto del ciclo crediticio en los portafolios de préstamos bancarios. La investigación aborda el tema desde la arista de los fundamentales de riesgo, la capacidad de anticipación de la administración bancaria al entorno macro, la fragilidad de las carteras y el canal de crédito. Se utilizan los ratios financieros contables simples, la discriminación de los shocks externos en la escala crediticia y la respuesta a la estabilidad cambiaria para evaluar la respuesta de la administración en las instituciones bancarias a través del racionamiento de crédito. A lo largo de este trabajo se aplican varios métodos empíricos: panel de datos, regresión logística binaria, modelo multinomial y una aplicación del modelo SUR (Seemingly Unrelated Regressions). Estos métodos han permitido contrastar las hipótesis con un elevado nivel de confianza, gracias a la base de datos que se logró construir con varios niveles de granularidad, que van desde portafolios crediticios hasta cambios estructurales asociados al desempeño económico de mediano plazo. Finalmente, se presenta una revisión de la literatura sobre ciclos crediticios y se aborda empíricamente el nivel de anticipación bancaria a las variaciones del entorno, el crecimiento crediticio en estabilidad del tipo de cambio real, la difusión disímil de los shocks en función de la escala financiera y la respuesta al ciclo crediticio en el racionamiento del principal activo de riesgo a cargo de las instituciones financieras.
This document is the result of a research effort on credit cycles, focusing on the adoption of rigid monetary schemes, approaching from the experience of a small open economy. The proposal departs from a credit-oriented view, that accounts for risk fundamentals, credit portfolio fragility, the credit channel of monetary transmission with special focus on the ability of financial institutions to anticipate external shocks. Financial ratios were obtained and used to proxy fundamentals, the real exchange rate in dynamic scope resulted a valuable tool to assess credit responses and the scope of the expansion among institutions with different scales. Several combined quantitative research techniques have been used, panel data models, logistic regression, multinomial models to discriminate banking responses and Seemingly Unrelated Regressions (SUR) to estimate multiple equations. This document surveys the academic literature to provide a strong academic context to the research process on every one of their steps.
Risc de crèdit; Canal de crèdit; Cicle creditici; Riesgo de crédito; Canal de crédito; Ciclo crediticio; Credit risk; Credit channel; Credit cycle
336 - Finances. Banca. Moneda. Borsa
Economia Financera i Comptabilitat
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.