Universitat Rovira i Virgili. Departament de Bioquímica i Biotecnologia
L'obesitat infantil té repercussions en la infància i l'adultesa. A Espanya, el 41% dels nens de 6-9 anys van tenir sobrepès o obesitat en 2019 i, actualment és un dels països europeus amb major prevalença. L'etiologia de l'obesitat és multifactorial i està principalment relacionada amb l'estil de vida. Recentment, la velocitat d'ingesta alimentària, la freqüència dels menjars i l'adherència a la dieta mediterrània van ser suggerits com a possibles causes d'obesitat. No obstant això, l'evidència sobre els nens és limitada. Aquesta tesi resumeix l'evidència sobre les associacions entre uns certs comportaments alimentaris, el risc cardiometabòlic i la qualitat de la dieta. També ha avaluat l'associació entre la velocitat d'ingesta alimentària, el risc cardiometabòlic i l'adherència a dieta Mediterrània. A més, es va crear una puntuació composta que va avaluar conjuntament l'adherència a la dieta Mediterrània, la velocitat d'ingesta, la lactància materna i altres comportaments d'estil de vida en associació amb factors de risc cardiometabòlic en nens, així com la contribució individual de cadascun d'aquests comportaments d'estil de vida. Aquesta tesi mostra que la velocitat d'ingesta i l'adherència a dieta Mediterrània estan relacionades amb el risc cardiometabòlic en nens. Encara que la co-ocurrència dels comportaments d'estil de vida avaluats es va associar amb el risc cardiometabòlic, la contribució individual de cadascun d'ells va mostrar no ser igual. Menjar lent sembla contribuir més a un millor perfil cardiometabòlic. Mentre que una major adherència a la dieta Mediterrània es va associar a menors nivells de triglicèrids sèrics. És necessari més estudis que confirmin les associacions observades. En aquest cas, els resultats d'aquesta tesi tenen el potencial de contribuir a dissenyar millors estratègies de prevenció i tractament de l'obesitat infantil.
La obesidad infantil tiene repercusiones en la infancia y la adultez. En España, el 41% de niños de 6-9 años tuvieron sobrepeso u obesidad en 2019 y, actualmente es uno de los países europeos con mayor prevalencia. La etiología de la obesidad es multifactorial y está principalmente relacionada con el estilo de vida. Recientemente, la velocidad de ingesta alimentaria, la frecuencia de las comidas y la adherencia a la dieta mediterránea fueron sugeridos como posibles causas de obesidad. Sin embargo, la evidencia sobre los niños es limitada. Esta tesis resume la evidencia sobre las asociaciones entre ciertos comportamientos alimentarios, el riesgo cardiometabólico y la calidad de la dieta. También ha evaluado la asociación entre la velocidad de ingesta alimentaria, el riesgo cardiometabólico y la adherencia a la dieta Mediterránea. Además, se creó una puntuación compuesta que evaluó conjuntamente la adherencia a la dieta Mediterránea, la velocidad de ingesta alimentaria y otros comportamientos de estilo de vida en asociación con factores de riesgo cardiometabólico en niños, así como la contribución individual de cada uno de estos comportamientos de estilo de vida. Esta tesis muestra que la velocidad de ingesta alimentaria, y la adherencia a dieta Mediterránea están relacionadas con el riesgo cardiometabólico en niños. Aunque la co-ocurrencia de los comportamientos de estilo de vida evaluados se asoció con el riesgo cardiometabólico, la contribución individual de cada uno de ellos mostró no ser igual. Comer lento parece contribuir en mayor medida a un mejor perfil cardiometabólico. Mientras que una mayor adherencia a la dieta Mediterránea se asoció a menores niveles de triglicéridos séricos. Es necesario más estudios que confirmen las asociaciones observadas. De ser así, los resultados de esta tesis tienen el potencial de contribuir a diseñar mejores estrategias de prevención y tratamiento de la obesidad infantil.
Childhood obesity have many detrimental effects on health that may track into adulthood. In Spain, around 41% of children aged 6-9 years had overweight or obesity in 2019 and, at present, is one of the European countries with higher prevalence. Etiology of obesity comprises a wide network of factors, mainly related to lifestyle. Recently, eating speed, eating frequency and adherence to the Mediterranean diet (MedDiet) have been suggested as behaviors potentially related to obesity and certain comorbidities, such as cardiometabolic disorders. Nevertheless, evidence on children is limited. This thesis aimed to summarize evidence on the associations between certain eating behaviors, cardiometabolic risk and diet quality. The association between eating speed and cardiometabolic risk as well as adherence to the MedDiet was also assessed. Also, it was created a composite score which assessed the co-occurrence of adherence to the MedDiet, eating speed, breastfeeding, sleep duration, physical activity and sedentary behaviors and their associations with adiposity and several cardiometabolic risk factors in children. The individual contribution on these associations by each of the lifestyle behaviors was also assessed. This thesis shows that eating speed and adherence to the MedDiet are related to adiposity and the levels of certain cardiometabolic risk factors. Furthermore, although the co-occurrence of the lifestyle behaviors assessed was associated with adiposity and cardiometabolic risk, the individual contribution of each of them shown not to be equal so that eating speed contributes greatly to a beneficial cardiometabolic health, especially for fasting plasma glucose concentration. Meanwhile, adherence to the MedDiet shown to be a great contributor to serum triglycerides levels. Nevertheless, further research is warranted to confirm these associations observed, which if confirmed, eating speed, in tandem with adherence to MedDiet, could be considered modifiable eating behaviors with a relevant role in alleviating the consequences of this challenging Public Health issue.
velocitat d'ingesta alimentària; qualitat de la dieta; CORALS; velocidad de ingesta alimentari; calidad de la dieta; eating speed; diet quality
00 - Ciencia y conocimiento. Investigación. Cultura. Humanidades; 311 - Estadística; 61 - Medicina; 663/664 - Alimentos y nutrición. Enología. Aceites. Grasas
Ciències de la salut
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.