Universitat de Lleida. Departament d'Infermeria i Fisioteràpia
La relació terapèutica és la principal eina professional de les infermeres de salut mental. OBJECTIU Explorar el fenomen de la relació terapèutica infermera amb les persones que atenen en les unitats d’aguts de salut mental de Catalunya des de la perspectiva de les infermeres. METODOLOGIA Estudi qualitatiu multicèntric. L’àmbit d’estudi van ser cinc unitats d’aguts de les quatre províncies catalanes. Les participants van ser les seves infermeres de cada unitat. La recollida de dades va consistir en una descripció estructural i organitzativa de cada unitat, diaris reflexius i grups focals. RESULTATS La relació terapèutica eina imprescindible per les infermeres d’aguts. S’han identificat els elements i els contextos que afavoreixen i comprometen el desenvolupament d’aquesta relació. CONCLUSIONS Hi ha uns factors que comprometen el desenvolupament d’aquesta relació; una falta de preparació formativa, la dinàmica laboral, l’estructura i organització de les unitats, i una falta de compromís de les institucions.
INTRODUCCION: La relación terapéutica es la principal herramienta profesional de las enfermeras de salud mental. OBJECTIVO: Explorar el fenómeno de la relación terapéutica enfermera con las personas que atienden en las unidades de agudos de salud mental de Cataluña desde la perspectiva de las enfermeras. METODOLOGÍA: Estudio cualitativo multicéntrico. El ámbito de estudio fueron cinco unidades de agudos de las cuatro provincias catalanas. Las participantes fueron las enfermeras de cada unidad. La recogida de los datos consistió en una descripción estructural y organizativa de cada unidad, diarios reflexivos y grupos focales. RESULTADOS: La relación terapéutica era una herramienta imprescindible para las enfermeras de salud mental. Se describieron los elementos y los contextos a tener en cuenta para su desarrollo. CONCLUSIONES Hay unos factores que obstaculizan el desarrollo de esta relación; una falta de preparación formativa, su propia dinámica laboral, la estructura y organización de las unidades y una falta de compromiso de sus instituciones.
INTRODUCTION: The therapeutic relationship is the main professional tool of mental health nurses. OBJECTIVE: To explore the phenomenon of nurses’ therapeutic relationship with the people they care for in the acute mental health units of Catalonia, from the perspective of the nurses. METHODOLOGY: Multicentric qualitative study. The scope of study was five acute units, from the four Catalan provinces. The participants were the nurses from each unit. Data collection consisted of a structural and organizational description of each, reflective diaries, and focus groups. RESULTS: The therapeutic relationship is an essential tool for acute care nurses. The elements and contexts that favor and hinder the development of this relationship in these environments have been identified. CONCLUSIONS: Are a number of factors that hinder its development, including a lack of training, the word dynamics itself, the structure and organization of the units, and a lack of commitment from the institutions.
Infermeria; Salut mental; Unitats d'aguts; Enfermeria; Salud mental; Unidades de agudos; Nursing; Mental health; Psychiatri units
614 - Higiene y salud pública. Contaminación. Prevención de accidentes. Enfermería
Infermeria
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.