The social impact of tourism research

Autor/a

Viana Lora, Alba

Director/a

Nel·lo Andreu, Marta Gemma

Fecha de defensa

2023-10-16

Páginas

198 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Geografia

Resumen

Aquesta tesi té com a objectiu aprofundir en l'anàlisi de l'impacte social de la recerca científica en turisme, així com explorar els instruments disponibles per avaluar-lo i potenciar-lo. La recerca duta a terme ha culminat en cinc articles científics, sotmesos a un rigorós procés de revisió per parells i publicats a revistes indexades en reconeguts índexs d'impacte. A través d'aquest corpus de treballs, es persegueix abordar i proporcionar respostes a les cinc preguntes de recerca plantejades. En el context d'aquest estudi, es fonamenta el desig de contribuir significativament en el coneixement científic, tant teòric com metodològic, pel que fa a l'impacte social originat per la recerca científica, amb èmfasi en l'àmbit del turisme. Per dur a terme aquest treball, s'ha emprès una anàlisi minuciosa sobre els mètodes d'avaluació, amb l'objectiu de dissenyar una eina que identifiqui, mesuri i visualitzi de manera objectiva els beneficis que la recerca aporta a la societat, un cop la recerca ha estat publicada, difosa i aplicada en l'àmbit del turisme. Aquesta recerca també s'endinsa en la identificació de possibles vies per potenciar aquest impacte social. Així, es busca portar la recerca més enllà del context acadèmic, convertint-la en una eina eficaç per aportar valor a la societat en general. Finalment, aquesta tesi ha de servir per ressaltar la necessitat d'una major presa de consciència entre els investigadors sobre el potencial impacte social dels seus treballs. Aquesta consciència no té només implicacions per al propi investigador, sinó també per a la comunitat científica en el seu conjunt i per a la societat a la qual serveix. Impulsa els investigadors a adoptar un enfocament més proactiu i reflexiu, considerant l'abast de les seves investigacions més enllà de les esferes acadèmiques tradicionals.


Esta tesis tiene como objetivo profundizar en el análisis del impacto social de la investigación científica en turismo, así como explorar los instrumentos disponibles para evaluarlo y potenciarlo. La investigación llevada a cabo ha culminado en cinco artículos científicos, sometidos a un riguroso proceso de revisión pares y publicados en revistas indexadas en reconocidos índices de impacto. A través de este corpus de trabajos, se persigue abordar y proporcionar respuestas a las cinco preguntas de investigación planteadas. En el contexto de este estudio, se fundamenta el deseo de contribuir significativamente en el conocimiento científico, tanto teórico como metodológico, en lo que respecta al impacto social originado por la investigación científica, con énfasis en el ámbito del turismo. Para llevar a cabo este trabajo, se ha emprendido un análisis minucioso sobre los métodos de evaluación, con el objetivo de diseñar una herramienta que identifique, mide y visualice de manera objetiva los beneficios que la investigación brinda a la sociedad, una vez que la investigación ha sido publicada, difundida y aplicada en el ámbito del turismo. Esta investigación también se adentra en la identificación de posibles vías para potenciar este impacto social. Así, se busca llevar la investigación más allá del contexto académico, convirtiéndola en una herramienta eficaz para aportar valor a la sociedad en general. Por último, esta tesis debe servir para resaltar la necesidad de una mayor concienciación entre los investigadores sobre el potencial impacto social de sus trabajos. Esta concienciación no solo tiene implicaciones para el propio investigador, sino también para la comunidad científica en su conjunto y para la sociedad a la que sirve. Impulsa a los investigadores a adoptar un enfoque más proactivo y reflexivo, considerando el alcance de sus investigaciones más allá de las esferas académicas tradicionales.


This thesis aims to deepen the analysis of the social impact of scientific research in tourism, as well as to explore the instruments available to evaluate and enhance it. The research carried out has culminated in five scientific articles, subjected to a rigorous peer review process and published in journals indexed in recognized impact indexes. Through this body of work, the aim is to address and provide answers to the five research questions posed. In the context of this study, the desire to contribute significantly to scientific knowledge, both theoretical and methodological, regarding the social impact of scientific research, with emphasis on the field of tourism, is based on this study. In order to carry out this work, a thorough analysis of evaluation methods has been undertaken, with the objective of designing a tool that identifies, measures and objectively visualizes the benefits that research provides to society, once the research has been published, disseminated and applied in the field of tourism. This research also delves into the identification of possible ways to enhance this social impact. Thus, it seeks to take research beyond the academic context, turning it into an effective tool to contribute value to society in general. Finally, this thesis should serve to highlight the need for greater awareness among researchers of the potential social impact of their work. This awareness not only has implications for the researcher him/herself, but also for the scientific community as a whole and for the society it serves. It encourages researchers to adopt a more proactive and reflective approach, considering the scope of their research beyond traditional academic spheres.

Palabras clave

Impacte social; Turisme; Recerca; Investigación; Social impact; Tourism; Research

Materias

00 - Ciencia y conocimiento. Investigación. Cultura. Humanidades; 3 - Ciencias sociales; 316 - Sociología. Comunicación; 91 - Geografía. Viajes

Área de conocimiento

Ciències socials i jurídiques

Documentos

TESI Alba Viana Lora.pdf

4.478Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)