Universitat de Barcelona. Facultat d'Educació
[cat] La present investigació pretén dissenyar, implementar i avaluar un programa compartit entre dos centres escolars i una escola de futbol, per desenvolupar concurrentment un grup de quatre competències curriculars (motriu, lingüística, matemàtica i d'autonomia, iniciativa personal i emprenedoria) del cicle inicial de primària i les mateixes competències futbolístiques corresponents al període de prebenjamins (6-8 anys). L'estudi té com a objectius, primer, analitzar les competències curriculars del cicle inicial de primària i les dels prebenjamins de futbol, determinant les seves possibles aportacions pel seu assoliment mutu; segon, crear un primer disseny del programa integrat per respondre a aquestes necessitats; tercer, implementar aquest programa a una escola de futbol i a dos centres escolars d’educació infantil i primària, creant estratègies metodològiques i d'avaluació que ajudin a aquesta implementació; i per últim, avaluar els resultats i millorar el programa per tal de construir un model concurrent i compartit que pugui servir de referència per millorar la pràctica educativa en els àmbits formal i no formal en escenaris molt determinats i precisos tant educatius com esportius. Per a assolir el compliment dels propòsits plantejats s'ha utilitzat la metodologia d'investigació-acció. L'estudi s'estructura en dos cicles. Cada cicle té quatre fases. En la primera s'elabora el diagnòstic inicial i es dissenya el pla general d'actuació que serà implementat en la segona. En la tercera s'observa aquesta implementació i es registren els resultats. Finalment, en la quarta es fa una avaluació, reflexió i redacció de les conclusions per dissenyar el cicle següent. L'establiment dels continguts del programa concurrent i compartit sorgeix de la formació d'un grup de treball format per tretze mestres (8 d'un centre escolar i 5 de l'altre), 2 entrenadors de l'escola de futbol i l'investigador de l'estudi, i de la seva implicació per analitzar, comprendre i verificar com s'ha portat a terme aquest procés educatiu, planificat intencionadament, orientat cap a la millora i per avaluar en quina mesura s'ha aconseguit l'objectiu que es planteja. Aquesta investigació pretén donar per un costat, als educadors la possibilitat d'experimentar els possibles canvis del projectat en un ambient segur i, per l'altre, que els i les alumnes aprenguin d'una forma més integral i eficaç. Ajudar a obrir i clarificar un àmbit d'estudi, encara incipient, i la necessitat d'un coneixement disponible, és el repte de la investigació.
[spa] La presente investigación pretende diseñar, implementar y evaluar un programa compartido entre dos centros escolares y una escuela de futbol, para desarrollar concurrentemente un grupo de cuatro competencias curriculares (motriz, lingüística, matemática i de autonomía, iniciativa personal y emprendimiento) del ciclo inicial de primaria y las mismas competencias futbolísticas correspondientes al periodo de prebenjamines (6-8 años). El estudio tiene como objetivos: primero, analizar las competencias curriculares del ciclo inicial de primaria y las de los prebenjamines de futbol, determinando sus posibles aportaciones para su adquisición mutua; segundo, crear un primer diseño del programa integrado para responder a estas necesidades; tercero, implementar este programa en una escuela de futbol y en dos centros escolares de educación infantil y primaria creando estrategias metodológicas y de evaluación que ayuden a su aplicación; y por último, evaluar los resultados y mejorar el programa para poder recrear un modelo definitivo concurrente y compartido para mejorar la práctica educativa en los ámbitos formal y no formal en unos escenarios muy determinados y precisos tanto educativos como deportivos. Para conseguir el cumplimiento de los objetivos planteados, se ha utilizado la metodología de investigación-acción. El estudio se estructura en dos ciclos. Cada ciclo tiene cuatro fases. En la primera se elabora el diagnóstico inicial y se diseña el plan general de actuación que será implementado en la segunda. En la tercera se observa esta implementación y se registran los resultados. Finalmente, en la cuarta se hace una evaluación, reflexión y redacción de las conclusiones para diseñar el siguiente ciclo. El establecimiento de los contenidos del programa concurrente y compartido surge de la formación de un grupo de trabajo formado por trece maestras (8 de un centro escolar y 5 del otro), 2 entrenadores de la escuela de futbol y el investigador del estudio, y de su implicación para analizar, comprender y verificar como se ha llevado a cabo este proceso educativo, planificado intencionadamente, orientado hacia la mejora, y para valorar en qué medida se ha conseguido el objetivo que se plantea. Esta investigación pretende dar, por un lado, a los educadores la posibilidad de experimentar los posibles cambios de lo proyectado en un ambiente seguro y con gran detalle y, por otro lado, que los alumnos aprendan de una forma más integral y eficaz. Ayudar a abrir y clarificar un ámbito de estudio, aún incipiente, y la necesidad de un conocimiento disponible, es el reto de la investigación.
Cicle inicial d'educació primària; Primer ciclo de educación primaria; First grade (Education); Competències bàsiques en educació; Educación basada en competencias; Competency based education; Esports per a infants; Deportes para niños; Sports for children; Futbol; Fútbol; Soccer
373 - Ensenyament primari i secundari
Ciències de l'Educació
Programa de Doctorat en Activitat Física, Educació Física i Esport
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Facultat d'Educació [271]