Universitat Rovira i Virgili. Departament de Psicologia
El desenvolupament de les noves tecnologies (TIC), i en concret la invenció dels telèfonsintel·ligents, ha ofert enormes beneficis als usuaris. Tot i això, l'ús d'aquesta tecnologia vaimplicar no només beneficis, sinó també alguns problemes, com la nomofòbia i l'addicció al mòbil.La nomofòbia representa la por irracional de no poder utilitzar el telèfon intel·ligent, mésconcretament de no poder comunicar-se, perdre la connectivitat, no poder accedir a la informació i renunciar a la comoditat!; mentre que l'addicció al mòbil s'entén com a obsessions cròniques o periòdiques per l'ús del mòbil. Es tracta d'un tipus d'addicció a la tecnologia caracteritzada per símptomes com ara: conflicte, abstinència, recaiguda i prominència conductual. Tot i que són fenòmens diferents, s'han usat indistintament en la investigació i la seva possible relació no ha estat explorada.L'objectiu principal d'aquesta tesi doctoral va ser investigar i demostrar la relació entre lanomofòbia i l'addicció al telèfon mòbil, així com el paper dels antecedents i les conseqüències en aquests constructes, en l'àmbit laboral. A més, aportar evidència addicional sobre les variables intervinents i explorar les creences obsessives disfuncionals com a altre possible antecedent.
El desarrollo de las nuevas tecnologías (TIC), y en concreto la invención de los smartphones, ha ofrecido enormes beneficios a los usuarios. Aun así, el uso de esta tecnología implicó no solo beneficios, sino también algunos problemas, como la nomofóbia y la adicción al movil.La nomofóbia representa el miedo irracional de no poder utilizar el smartphone, más concretamente de no poder comunicarse, perder la conectividad, no poder acceder a la información y renunciar a la comodidad; mientras que la adicción al móvil se entiende como obsesiones crónicas o periódicas por el uso del móvil. Se trata de un tipo de adicción a la tecnología caracterizada por síntomas como por ejemplo: conflicto, abstinencia, recaída y prominencia conductual. A pesar de que son fenómenos diferentes, se han usado indistintamente en la investigación y su posible relación no ha sido explorada.El objetivo principal de esta tesis doctoral fue investigar y demostrar la relación entre la nomofóbia y la adicción al teléfono móvil, así como el papel de los antecedentes y las consecuencias en estos constructos, en el ámbito laboral. Además, aportar evidencia adicional sobre las variables intervinientes y explorar las creencias obsesivas disfuncionales como otro posible antecedente.
The development of new technologies (ICT), and in particular the invention of smartphones, has offered enormous benefits to users. However, the use of this technology involved not only benefits, but also some problems, such as nomophobia and addiction to mobile.Nomophobia represents the irrational fear of not being able to use the smartphone, more specifically of not being able to communicate, lose connectivity, not being able to access information and renounce comfort; while mobile addiction is understood as chronic or periodic obsessions for the use of mobile. It is a type of technology addiction characterized by symptoms such as conflict, abstinence, relapse, and behavioral prominence. Although they are different phenomena, they have been used interchangeably in research and their possible relationship has not been explored.The main objective of this doctoral thesis was to investigate and demonstrate the relationship between nomophobia and mobile phone addiction, as well as the role of background and consequences in these constructs, in the workplace. In addition, provide additional evidence on the variables involved and explore dysfunctional obsessive beliefs as another possible antecedent.
Nomofòbia; Adicció al Mòvil; Comunicació virtual; Nomophobia; Mobile addiction; Virtual communication
1 - Filosofia i psicologia; 3 - Ciències socials; 316 - Sociologia. Comunicació; 616.89 - Psiquiatria. Psicopatologia
Ciències socials i jurídiques
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.