Exèrcit i negoci. El proveïment militar a Catalunya durant el regnat de Felip V (1700-1746)

Autor/a

Ferré Gispets, David ORCID

Director/a

Simon i Tarrés, Antoni, 1956-

Espino López, Antonio

Data de defensa

2023-06-14

Pàgines

1142 p.



Programa de doctorat

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Història Comparada, Política i Social

Resum

La present tesi doctoral té com a objectiu principal l'anàlisi del sistema de proveïment de l'exèrcit borbònic a Catalunya durant el regnat de Felip V i el paper que hi jugaren els seus proveïdors catalans. Per assolir-lo, en primer lloc hem estudiat les bases historiogràfiques prèvies que han sustentat el debat a l'entorn dels efectes de la demanda militar borbònica en l'economia catalana des del propi segle XVIII fins a l'actualitat. Seguidament, hem abordat l'experiència prèvia dels contractistes catalans tant en la provisió de les tropes de Carles II com dels diversos exèrcits que operaren al Principat durant la Guerra de Successió. Així, hem descrit els principals factors que estructuraren i determinaren la demanda militar a Catalunya després de l'any 1714. Finalment, hem analitzat sectorialment les activitats dels assentistes catalans en els múltiples àmbits de la provisió en que van actuar, traçant les seves trajectòries professionals i descrivint les particularitats de cada sector durant la resta del regnat de Felip V. Tots aquests passos ens han servit per conèixer amb profunditat la comunitat d'assentistes catalans de la primera meitat del Set-cents i el rol de l'exèrcit com un agent alhora de subjecció i de premi i atracció de fidelitats en el marc de la construcció de la Nova Planta.


La presente tesis doctoral tiene como principal objetivo el análisis del sistema de aprovisionamiento del ejército borbónico en Cataluña durante el reinado de Felipe V y el papel que en él tuvieron los asentistas catalanes. Para conseguirlo, hemos estudiado las bases del discurso historiográfico sobre los efectos de la demanda militar en la economía catalana desde el propio siglo XVIII hasta nuestros días. Asimismo, hemos descrito la notable experiencia acumulada por los contratistas catalanes en la provisión de los ejércitos de Carlos II y de los múltiples contendientes que operaron en el principado durante la Guerra de Sucesión. Seguidamente, hemos detallado los principales factores que estructuraron y determinaron la demanda militar en Cataluña después de 1714. Finalmente, hemos analizado múltiples sectores de la provisión y la participación de los asentistas catalanes en todos ellos, pudiendo trazar sus trayectorias profesionales y las particularidades sectoriales a lo largo del reinado de Felipe V. Todo ello nos ha permitido conocer en profundidad la comunidad de asentistas catalanes del momento, así como el papel del ejército como un agente tanto de sujeción como de premio y atracción de fidelidades en el contexto del asentamiento de la Nueva Planta.


This doctoral thesis aims to analyse the military provisioning system established in Catalonia during the reign of King Philip V and the role played by local contractors. To achieve this goal, we have addressed the historiographical debate around this issue from its beginning at the end of the 18th century to our days. Then, we have described the extensive experience of several Catalan companies in furnishing the troops of King Charles II, as well as their activities supplying all the armies that operated in the Catalan theatre of the War of the Spanish Succession. Once under Bourbon rule again, our analysis has focused on the determining factors that characterized Spanish military demand for the rest of this period and by which means local contractors could participate in this type of business. Finally, we provide an insight into several sectors of this military supply system and the activities of Catalan entrepreneurs and artisans in each one. By doing so, we have been able to carefully describe this community of Catalan contractors and the role of the Spanish military both as an element of coercion and an instrument to attract and reward fidelity after the Succession War.

Paraules clau

Assentistes; Catalunya; Felip V; Asentistas; Cataluña; Felipe V; Military contractors; Catalonia; Philip V

Matèries

93 - Història. Ciències auxiliars de la història. Història local

Àrea de coneixement

Ciències Humanes

Documents

dfg1de1.pdf

11.04Mb

 

Drets

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)