Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i l'Esport Blanquerna
La present tesi doctoral consta de quatre estudis diferenciats, els quals tenen com a objectiu comprovar els efectes de l'aplicació d'un programa de judo adaptat en nens i nenes amb trastorn de l'espectre de l'autisme (TEA). El primer estudi es va centrar a avaluar la fiabilitat del sistema de classificació desenvolupat per a esportistes amb discapacitat intel·lectual en competicions de judo adaptat, i els resultats van mostrar que el sistema és fiable. El segon estudi va avaluar com el programa de judo adaptat va afectar les conductes psicosocials dels nens amb TEA i es va trobar que el programa va millorar la interacció social. El tercer estudi va examinar els efectes del programa de judo adaptat en l'àmbit motor i psicosocial, i es va observar una millora significativa en les habilitats motores i en les conductes repetitives, la interacció social, les respostes emocionals, l'estil cognitiu i la puntuació total. El quart estudi va investigar els efectes a llarg termini del programa de judo adaptat en la condició física en els nens amb TEA i es va trobar que hi va haver una millora en la salut cardiometabòlica i en l'aptitud cardiorespiratòria, tot i que hi va haver dificultats en l'administració de proves d'aptitud física que impliquen un esforç en els nens amb TEA i genera dubtes sobre la seva reproductibilitat. En general, els resultats suggereixen que el programa de judo adaptat pot ser beneficiós per a la salut dels nens amb TEA, millorant tant les seves habilitats motores com el seu comportament psicosocial.
La presente tesis doctoral consta de cuatro estudios diferenciados, cuyo objetivo fue comprobar los efectos de la aplicación de un programa de judo adaptado en niños y niñas con trastorno del espectro del autismo (TEA). El primer estudio se centró en evaluar la fiabilidad del sistema de clasificación desarrollado para deportistas con discapacidad intelectual en competiciones de judo adaptado, y los resultados mostraron que el sistema es fiable. El segundo estudio evaluó cómo el programa de judo adaptado afectó a las conductas psicosociales de los niños con TEA y se encontró que el programa mejoró la interacción social. El tercer estudio examinó los efectos del programa de judo adaptado en el ámbito motor y psicosocial, y se observó una mejora significativa en las habilidades motoras y en las conductas repetitivas, la interacción social, las respuestas emocionales, el estilo cognitivo y la puntuación total. El cuarto estudio investigó los efectos a largo plazo del programa de judo adaptado en la condición física en los niños con TEA y se encontró que hubo una mejora en la salud cardiometabólica y en la aptitud cardiorrespiratoria, aunque hubo dificultades en la administración de pruebas de aptitud física que implican un esfuerzo en los niños con TEA y genera dudas sobre su reproductibilidad. En general, los resultados sugieren que el programa de judo adaptado puede ser beneficioso para la salud de los niños con TEA, mejorando tanto sus habilidades motoras como su comportamiento psicosocial.
The present doctoral thesis consists of four separate studies, aimed at verifying the effects of implementing an adapted judo program in children with Autism Spectrum Disorder (ASD). The first study focused on assessing the reliability of the classification system developed for intellectually disabled athletes in adapted judo competitions, and the results showed that the system is reliable. The second study evaluated how the adapted judo program affected the psychosocial behaviors of children with ASD, and it was found that the program improved social interaction. The third study examined the effects of the adapted judo program on the motor and psychosocial domains, and a significant improvement was observed in motor skills and repetitive behaviors, social interaction, emotional responses, cognitive style, and overall scores. The fourth study investigated the long-term effects of the adapted judo program on physical fitness in children with ASD, and it was found that there was an improvement in cardiometabolic health and cardiorespiratory fitness. However, there were difficulties in administering fitness tests that require effort in children with ASD, which raised concerns about their reproducibility. Overall, the results suggest that the adapted judo program can be beneficial for the health of children with ASD, improving both their motor skills and psychosocial behavior.
trastorno del espectro del autismo; deporte adaptado; discapacidad intelectual; deportes de combate; programa de judo adaptado
0 - Generalitats
Salut i serveis socials