Universitat Rovira i Virgili. Departament de Gestió d'Empreses
Aquesta investigació analitza l'acceptació dels robots a la feina per part dels empleats. Aquest procés d'automatització pot representar un desafiament si no s'integra adequadament dins l'organització i si no es minimitzen els potencials riscos. En relació amb la tendència general cap a l'automatització, hi ha condicions externes i internes que les organitzacions han de gestionar d'acord amb les expectatives dels seus grups d' interès. Aquesta tesi considera els empleats com a usuaris d'aquests robots a la feina i com un grup d'interès clau. Basat en el model CAN, aquesta investigació proporciona informació addicional sobre l'acceptació dels robots en el treball. Per a això, s'han recopilat dades de 422 participants de diferents geografies, una àmplia gamma de perfils i de nombroses indústries. Les troballes d'aquesta investigació van confirmar elements del model CAN, mostrant que l'actitud de l'empleat té una relació positiva amb la intenció de treballar amb robots, i aquesta actitud està influenciada positivament per l'expectativa de rendiment, el risc percebut i les emocions positives dels empleats. A més, s' ha abordat una anàlisi, per determinar les implicacions en la innovació, el lloc de treball i la gestió del rendiment. D'acord amb aquestes troballes, es comparteixen algunes recomanacions d'alt nivell per a gerents, investigadors i altres parts interessades en un intent d'il·lustrar que les organitzacions han d'abordar estratègies gerencials específiques per obtenir una major acceptació per part dels empleats pel que fa a la implementació de la robotització, la qual cosa s'ha de traduir en l'atracció, retenció i compromís dels empleats.
La presente investigación analiza la aceptación de los robots en el trabajo por parte de los empleados. Este proceso de automatización puede representar un desafío si no se integra adecuadamente dentro de la organización y si no se minimizan los potenciales riesgos. En relación con la tendencia general hacia la automatización, existen condiciones externas e internas que las organizaciones deben gestionar simultáneamente de acuerdo con las expectativas de sus grupos de interés. Esta tesis considera a los empleados como usuarios de estos robots en el trabajo y como un grupo de interés clave. Basado en el modelo CAN, esta investigación proporciona información adicional sobre la aceptación de los robots en el trabajo. Para ello, se han recopilado datos de 422 participantes de diferentes geografías, una amplia gama de perfiles y de numerosas industrias. Los hallazgos de esta investigación confirmaron elementos del modelo CAN, mostrando que la actitud del empleado tiene una relación positiva con la intención de trabajar con robots, y esa actitud está influenciada positivamente por la expectativa de rendimiento, el riesgo percibido y las emociones positivas de los empleados. Además, se ha abordado un análisis, para determinar las implicaciones en la innovación, el lugar de trabajo y la gestión del desempeño. De acuerdo con estos hallazgos, se comparten algunas recomendaciones de alto nivel para gerentes, investigadores y otras partes interesadas en un intento de ilustrar que las organizaciones deben abordar estrategias gerenciales específicas para obtener una mayor aceptación por parte de los empleados con respecto a la implementación de la robotización, lo que debe traducirse en atracción, retención y compromiso de los empleados.
This research analyzes the acceptance of robotics at work by employees. Robotization represents an opportunity for companies to improve their overall performance. However, this automation process may represent a challenge if it is not properly integrated within the organization and if potential risks are not minimized. In relation to the general trend towards automation, there are external and internal conditions that organizations need to manage simultaneously in accordance with their stakeholders’ expectations. This research considers employees both as users of these robots at work and as key stakeholders to shed light on how to manage robotization most effectively, from an organizational perspective. Based on the CAN Model, this research provides additional input about the acceptance of robots at work. For this purpose, data from 422 participants from different geographies, wide range of profiles and from numerous industries have been collected. The findings from this research confirmed elements of the CAN model, showing that employee’s attitude has a positive relationship with the intention to work with robots, and that attitude is positively influenced by the performance expectancy, perceive risk and positive emotions of employees. Based on these findings, in addition, it has been addressed an analysis, to determine implications on innovation, workplace and performance management. According to these findings, some high-level recommendations for managers, researchers and other stakeholders are shared in an attempt to illustrate that organizations should address specific managerial strategies to gain greater acceptance by employees regarding the implementation of robotization, which should be translated into employee’s attraction, retention, and engagement.
Acceptació dels robots en el treball; Interacció persona-robot; Model CAN; Aceptación de robots en el trabajo; Interacción persona-robot; Robot acceptance at work; Human-robot interaction; CAN Model
00 - Ciència i coneixement. Investigació. Cultura. Humanitats; 3 - Ciències socials; 331 - Treball. Relacions laborals. Ocupació. Organització del treball; 334 - Formes d'organització i cooperació en l'economia
Arts i humanitats
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.